До вінницького музею-кав’ярні «Панъ Заваркінъ та синъ» після реставрації «повернувся» унікальний годинник міського голови Оводова

Новини Вінниці / До вінницького музею-кав’ярні «Панъ Заваркінъ та синъ» після реставрації «повернувся» унікальний годинник міського голови Оводова

Експозицію музею-кав’ярні «Панъ Заваркінъ та синъ» прикрасив настільний годинник, який належав Миколі Оводову, очільнику Вінниці початку ХХ сторіччя. Цей аксесуар на 50-річчя йому подарував у листопаді 1914-го відомий місцевий підприємець Борух Львович. Тривалий час годинник знаходився на реставрації, а тепер «повернувся». Раритетна знахідка вказує на певні захоплення Миколи Васильовича.

Вперше про годинник Миколи Оводова власник закладу Олександр Абрамчук розповів у лютому минулого року. Тоді він заінтригував «дуже цікавою історією» походження речі.

«Зараз можу сказати, що на моє прохання годинник був придбаний в Одесі. Один з моїх друзів полюбляє прогулюватись по одеським барахолкам. Тому я завжди прошу дивитись на речі, які пов’язані з Вінницею.

Одного разу він зателефонував і розповів про годинник з цікавою табличкою. Сумнівів, що такий раритет варто придбати, у мене не було. Але годинник потребував дороговартісної реставрації, то, отримавши його, я попросив знайомого фахівця взятися за відновлення. Це потребувало часу», - розповів NaПарижі Олександр Абрамчук.

Він звернув увагу, що за годинником, який прикрашений фігурами оленя та собак, можна чітко визначити, що Оводов не був байдужим до полювання. Більш того, як припускає нинішній власник раритету, Борух Львович, даруючи річ, трохи «потролив» мера, адже на циферблаті відсутні звичні арабські цифри. Натомість години вказані єврейським письмом.

«Адже відомо, що в одному з інтерв’ю газеті «Юго-Западний край» Оводов, як колишній санітарний лікар, негативно висловився щодо стану нижньої Єрусалимки, сказавши, що її треба «залити хлоркою» та підпалити. Ймовірно, місцевих мешканців це образило. І тому Борух подарував годинник з єврейськими цифрами», - припускає О.Абрамчук.

Як відомо, М.Оводов останні роки свого життя працював та мешкав в Одесі, де він і похований. Тому не дивно, що і його годинник з’явився саме на тамтешній барахолці. Тепер він займатиме гідне місце у вінницькому музеї.