Дров’яний бум: на Вінниччині відмічають рекордні продажі та реалізують залишки минулих років

Новини Вінниці / Дров’яний бум: на Вінниччині відмічають рекордні продажі та реалізують залишки минулих років

Держлісгоспи Вінниччини за 11 місяців цього року уже реалізували 283 тисяч кубометрів дров, з них в область поставлено - майже 192 тисяч. Це більше, ніж за ввесь минулий рік! А 10 років тому обсяги реалізації дров були учетверо менші. Схоже, теннденція до газифікації зазнала фіаско, вінничани тотально повертаються до палива «догазової» доби.

«Останніми роками у системі лісгоспів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства спостерігається чітка тенденція до збільшення обсягів реалізації паливних дров на енергоринок області. Особливо це було помітно нинішньої осені, коли під час різкого похолодання споживачі ставали ледь не в чергу за дровами, створюючи справжній ажіотаж на купівлю дерев’яного палива.

Отож, за 11 місяців 2021 року держлісгоспи Вінниччини реалізували загалом 283 тисячі кубометрів дров паливних. На енергоринок області поставлено 192 тис. кбм. дров, з них населення придбало 117,5 тис. кбм., заклади освіти – 19,1 тис. кбм., заклади охорони здоров’я – 2,3 тис. кбм., заклади соціальної сфери – 3,2 тис. кбм., інші підприємства, організації – 39 тис. кбм. І це ще не остаточна цифра, адже календарний рік ще триває, а опалювальний сезон – у розпалі. Тому очікуємо ще більший показник», - зазначають у пресслужбі Вінницького ОУЛМГ.

В обласному управлінні згадують, що ще понад 10 років тому реалізація паливних дров була всього у межах 70-80 тис. кубів за рік. Додамо, села активно газифікувались. Уже в 2016 році на внутрішній ринок області поставлено (це 70% від загальної реалізації) 184 тис. кбм., у 2018 р. – 178 тис. кбм.

На думку заступника начальника Вінницького ОУЛМГ Андрія Колчанова, ця тенденція на дров’яний бум спостерігається протягом останніх років, особливо – після 2014-го року. Посадовець вважає, що після початку російської агресії українці стали боятися втратити постачальника газу і почали переходити на опалення дровами. Причому як приватні споживачі, так і підприємства, організації бажають стати енергонезалежними від природного газу. Тому фахівці прогнозують збільшення обсягів реалізації дров і в майбутньому.

Хоча справа ще й у ціні на газ. Занадто він подорожчав. Люди шукають більш дешеві джерела.

«Сучасні твердопаливні, піролізні котли із високим коефіцієнтом корисної дії дозволяють отримувати набагато дешевше тепло. Адже відомо, що опалення дровами майже у 2,5 рази дешевше, ніж газом. 1 кубометр дров замінює використання 200 кубометрів природного газу. Тому все більше споживачів переобладнують сучасні та ефективні котельні із дров’яним опаленням», - вказує Колчанов.

А ще дрова паливні – це відновлюваний природний ресурс. Але реалізація дров паливних залежить від того, скільки заготовляється лісгоспами деревини у визначених межах. Є чітка цифра заготівлі, від якої залежить обсяг реалізації дров споживачам. Приміром, у 2020 році – 285 тис. кбм заготовлено, 290 тис. кбм реалізовано (разом із залишками). У 2021 році – 275 тис. кбм заготовлено, 283 тис. кбм – реалізовано. І оскільки потреба у джерелі енергії різко зростає, тому бажаючих закупити дрова стало дуже багато. І не лише у негазифікованих районах. Адже хто вміє рахувати і заощаджувати кошти, той розуміє, що за можливості варто віддати перевагу опаленню дровами. А лісгоспи у прибутках…

Більш того, вони агітують і надалі звертатись до найближчого лісгоспу, адже дрова є в наявності.

Макс Мельник

24 грудня, 2021