Другий день поспіль. У ПС ЗСУ пояснили мету запуска росіянами повітряних куль

Новини Вінниці / Другий день поспіль. У ПС ЗСУ пояснили мету запуска росіянами повітряних куль

Вчора, 14 лютого, у повітряному просторі України перебували одразу декілька повітряних куль, яких ще називають розвідниками. Їх не збивали. Сьогодні історія майже повторилась. У низці регіонів навіть оголошували повітряну тривогу. Проте військові запевняють, що повітряні кулі не несуть ризика.

«Повітряні сили, розвідка відстежують ситуацію. Стосовно невідомих об'єктів ситуація відома, вони знаходяться під контролем. Справді, є інформація про ворожі наміри. В тому числі збір даних, виманювання активності українських засобів ППО. Є відповідна реакція і система реагування на подібні загрози», - зазначив представник ГУР МО Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната в ефірі телемарафону підтвердив, що об'єкт, який сьогодні зафіксували у повітряному просторі, - це повітряна куля. Він назвав російські повітряні кулі «дідівським методом».

«Діаметр може бути різний. Вона наповнена газом, летить вверх. На шнурку прикріплений той кутовий відбивач. Радіолокаційна станція, зрозуміло, виявляє його у повітрі, він відбивається від приймача. Це повітряна ціль», - сказав Ігнат.

За його словами, мета запусків таких куль - це відволікання уваги. Також ворог прагне, аби українські військові на збивання таких об'єктів витрачали час та засоби протиповітряної оборони.

Ігнат зазначив, що повітряну кулю зіб'ють сили ППО, саме тому була оголошена повітряна тривога. За його словами, сама куля не несе загрози, але уламки зенітних ракет можуть бути небезпечними. Тобто скоріше можна постраждати від уламків, ніж від кулі.

Також Ігнат додав, що військові при виявленні будь-яких повітряних цілей визначають параметри об'єкта: розміри, швидкість та висота польоту. Після того командування вирішує, яким чином ліквідувати повітряну ціль.

Додамо, такі кулі почали запускати для розвідки у 1960-их, коли не було супутників. Тоді вони мали сенс. 

Нагадаємо, вчора така куля через Житомирщину та Вінниччину попрямувала у бік Молдови та Румунії.

Олег Верлан

15 лютого, 2023