Духовенство Вінницької єпархії УПЦ МП закликає після війни скликати Архієрейський собор для відокремлення від РПЦ

Новини Вінниці / Духовенство Вінницької єпархії УПЦ МП закликає після війни скликати Архієрейський собор для відокремлення від РПЦ

До митрополита Вінницького і Барського (УПЦ МП) Варсонофія звернулась більша частина духовенства єпархії із закликом стали ініціатором відокремлення від РПЦ.

Звернення священників опубліковано на сайті єпархії. Відповіді митрополита Варсонофія наразі немає, але, зважаючи на розголос, він ймовірно підтримує ідею.  

«Ми засуджуємо віроломне вторгнення військ Російської Федерації (надалі РФ) на територію незалежної України і розв’язання війни проти українського народу та закликаємо якнайшвидше припинити бойові дії. Жодні політичні мотиви та виправдання з боку РФ цього вторгнення, як би красиво вони не звучали, не варті навіть однієї каплі пролитої людської крові!», - йдеться у зверненні від 15 квітня.

Разом з тим, клірики єпархії висловлюють «слова підтримки нашим захисникам, які боронять кордони України», адже «серед них є багато парафіян наших храмів». Священики наголошують, що моляться «за українських воїнів і бажають їм якнайшвидше повернутись додому живими і здоровими з настанням довгоочікуваного миру в Україні».

Окрім подяки предстоятелю митрополиту Київському і всієї України Онуфрію за висловлення його чіткої архіпастирської позиції у своєму зверненні в перший день війни, яку вінницькі священики підтримують, вони «з великим болем і розчаруванням» констатують «той факт, що предстоятель РПЦ патріарх Кирил та окремі спікери Московської Патріархії, в угоду політичному керівництву РФ, замість засудження вторгнення в Україну і прояву тим самим братської любові та підтримки до українського народу, неодноразово намагалися виправдати дії збройних сил Росії».

«Даний факт не може не вплинути на відносини Української Православної Церкви і Руської Православної Церкви. Сьогодення ставить перед нами питання про повну незалежність та самокерованість нашої Церкви, при збереженні канонічності та євхаристичного спілкування з усіма помісними Православними Церквами. 

Враховуючи все вище сказане, просимо Ваше Високопреосвященство донести наше прохання до Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, а саме – по завершені бойових дій в Україні скликати Архієрейський собор нашої Церкви, на якому була б сформульована чітка позиція УПЦ відносно озвучених нами питань», - йдеться у зверненні.

Навіть якщо після завершення війни буде скликано Архієрейський собор, і буде підтримано відокремлення, то не факт, що з цим погодяться у Москві.

Олеся Рудницька

17 квітня, 2022