«Дуже важко у Соледарі»: Маляр розповіла про ситуацію у місті, яке росіяни вже приписали собі до «активу»

Новини Вінниці / «Дуже важко у Соледарі»: Маляр розповіла про ситуацію у місті, яке росіяни вже приписали собі до «активу»

Після багатомісячних спроб зайняти Бахмут, перед Різдвом росіяни почали рапортувати про «прорив» у районі сусідньому Соледару та шалені успіхи. На свята у РФ за звичкою мають повідомляти щось радісне… Проте насправді попри хронічно складну ситуацію, місто відоме соляною та гіпсовою шахтами стало лінією фронту та місцем найзапекліших боїв під час оголошеного Путіним «перемир’я».

По-перше, навіть в Європі вже не вірять у щирість слів російського диктатора. По-друге, засновник ПВК «Вагнер» Пригожин «перемир’я» не обіцяв, як і командувач окупаційного контингенту Суровікін. Тому на свята були запеклі бої та гучні брехливі заяви про «оперативне оточення».

«На Сході ситуація складна. На деяких ділянках Донецької області ми потрохи, крок за кроком, просуваємось вперед. А на деяких - наступає ворог. Наступає не лише регулярна армія, але й приватні», - повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, окупанти сконцентрували чималі зусилля для того, щоб вийти на кордони Донецької області або, принаймні, з пропагандистською метою захопити бодай якийсь населений пункт.

«Зараз дуже важко у Соледарі», - зізналась заступниця міністра.

Вона додала, що велика частина української армії на сьогодні - це мобілізовані, тобто непрофесійні військові.

«І ми, як морально доросле суспільство повинні розуміти, що донедавна цивільні люди проходять надзвичайно складне як моральне, так і фізичне випробовування військовими реаліями війни. Всі люди різні, тому і випробовування проходять по-різному. Але все це заради нашої спільної високої мети - зберегти державу і перемогти», - констатувала Маляр.

Вона дала зрозуміти, що оборону у Бахмуті та Соледарі три мають вчорашні цивільні, тому не варто вимагати від них більшого. Раніше головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов пояснював, що на окремих ділянках результат напряму залежить від злагодженості та вмілого керування підрозділами. Не завжди це вдається зробити.     

Олег Верлан

8 січня, 2023