Два вокзали з Вінниччині потрапили до ТОП-20 рейтингу найкрасивіших споруд залізниці

Новини Вінниці / Два вокзали з Вінниччині потрапили до ТОП-20 рейтингу найкрасивіших споруд залізниці

Столичний мандрівник та блогер, відомий у Facebook під ніком «Києслав Борщагівець» склав власний рейтинг «20 найкрасивіших вокзалів України». По-перше, серед цієї ТОП-20 вказані вокзали на нині окупованих територіях, зокрема будівлі у Сімферополі, Леганську та Дебальцевому. По-друге, до рейтингу увійшло, що недивно, два вокзали з Вінниччини – у Козятині та Жмеринці.

Столичний мандрівник та блогер, відомий у Facebook під ніком «Києслав Борщагівець» склав власний рейтинг «20 найкрасивіших вокзалів України». По-перше, серед цієї ТОП-20 вказані вокзали на нині окупованих територіях, зокрема будівлі у Сімферополі, Леганську та Дебальцевому. По-друге, до рейтингу увійшло, що недивно, два вокзали з Вінниччини – у Козятині та Жмеринці.

«Помітив, що мої рейтинги і підбірки українських пам'яток користуються досить великою популярністю, і це радує, адже завдяки ним українці зможуть відкрити для себе цікаві та унікальні місця нашої рідної країни. Сьогодні я вирішив поділитися з вами дещо незвичною підбіркою, а саме найкрасивішими та найцікавішими залізничними вокзалами в Україні. Адже саме залізниця є найдоступнішим способом діставання до всіх цікавих місць. Але я спробую вам показати, що і вокзали можуть бути цікавими!», - зазначив киянин у дописі.

Більшість мандрівників бачили майже усі залізничні «родзинки», тому для початку наведемо повний список. До ТОП-20 за версією блогера потрапили вокзали станцій Сімферополь, Коломия, Івано-Франківськ, Бахмач-Пас., Луганськ, Одеса-Головна, Дніпро-Головний, Кривий Ріг Головний, Луцьк, Ужгород, Козятин-І, Дебальцеве, Київ-Пас., Харків-Пас., Чернігів, Карпати, Татарів, Чернівці, Львів-Головний, Жмеринка-Пасажирська.

Чому автор рейтингу обрав саме ці будівлі, він пояснив сам. NaПарижі наводить лише частину вокзалів, з описом решти можна ознайомитися у соцмережі.

Сімферополь
Почнемо з колись одного із найзавнтаженіших вокзалів України. І це не дивно, адже саме з вокзалу кримської столиці розпочинався шлях на Південний берег Криму для мільйонів відпочивальників. З цією метою і була прокладена унікальна міжміська гірська тролейбусна траса Сімферополь-Ялта, що є найдовшою в світі. Проте і сам вокзал є дуже цікавим. Гадаю, кожен запам'ятав вокзальну вежу та колоритну колонаду, яка одразу відсилає до південної архітектури.

Коломия
Це є один із найстаріших збережених вокзалів в Україні, адже він був збудований ще в 1866 році! Сама станція є крупною вузловою, і з'єднує одразу декілька напрямків. До речі, мало хто знає, але до 60-их рр ХХ сторіччя до вокзалу підходила унікальна вантажо-пасажирська залізниця з сіл Рунгури та Ковалівка. Вона проходила прямо по вулицям Коломиї, що дозволяє її вважати своєрідним паровим трамваєм.

Івано-Франківськ
Згадавши попередній вокзал, неможливо не згадати вокзал у відносно сусідньому Франківську. Тим більше, міський двірець дійсно вартий уваги! Його ефектна неоренесансна споруда стала впізнаваною візитівкою міста, і по своїй красі не уступає иншим вокзалам. У нинішньому вигляді він з'явився у 1906 році, що робить його одним із найстаріших у цій підбірці.

Бахмач-Пасажирський
Цей вокзал був споруджений у 50-их рр ХХ сторіччя. Варто зазаначити, що в цей період СРСР будував мабуть кращі споруди цього призначення. В принципі, це і не дивно, так як двірці є справжніми воротами своїх міст, і саме по ним і складається враження про місто. Чим мене вразив цей вокзал? Своїми двома вежами, що робить його схожим на костел. Тобто бахмацький двірець є своєрідним храмом індустріалізації та прогресу).

Луганськ
Ну а це мабуть найдивніша споруда, яка тут представлена. Ви можете не погодитися з його включенням сюди, але не включити його я не міг. Адже це найвражаючий вокзал в стилі радянського модернізму в Україні! Він фражає своєю футуристичністю, і по правді, більше нагадує термінал летовища, чим залізничний вокзал. Особливо ефектно виглядає монструозна естакада прямо перед ним. Ну а якщо брати инші вокзали в цьому стилі, то можна згадати двірці Коростеня, Житомира, Миколаєва, Хмельницького, Маріуполя чи Кам'янця-Подільського, але не один із них не порівняти по цікавості із луганським. 

Одеса-Головна
Ворота перлини у моря не могли не бути ефектними. Особливої цікавості двірцю додає те, що це один із нечисленних тупикових вокзалів в Україні. Сучасна споруда збудована у рекордні терміни в 1950-1951 роках і повторює старий вокзал. Одеський двірець є одним із небагатьох, що знаходиться в самісінькому центрі міста, що дозволяє буквально за півгодини дістатися всіх ключових пам'яток в місті. 

Кривий Ріг Головний
Вокзал найдовшого міста України вражає своєю архітектурою. Не очікуєш побачити таку будівлю 1884 року в стилі історизму. Взагалі станція пройшла вражаючий шлях від станції невеликого містечка Довгинцева до головного вокзалу міста-півмільйонника. До речі, через довжину, в місті є ще декілька вокзалів, найзначнішим з яких є "Рокувата", де зупиняються поїзди далекого слідування. Так от, якщо ви спізнилися на поїзд, у вас є шанс наздогнати на цій станції, так як поїзд між ними їде цілу годину. 

Луцьк
Ця станція яскравий приклад того, як із досить типового радянського вокзалу вдалося створити справжню візитівку міста. Свій яскравий вигляд луцький двірець отримав після реконструкції 2011-2012 рр. За свою красу він навіть удостоївся честі бути увіковічненим на ювілейному конверті до ювілею Волинської області. 

Козятин-І
Двірець станції Козятин-І є однією із найбільших архітектурних перлин Вінницької області. Будівля була споруджена у 1888-1889 роках по проекту В. Коробовського під керівництвом О. Кобелєва, і нагадує білий пароплав. Особливої ефектності додає його трикутна форма, що зумовлена конфігурацією колій. Ця риса дозволяє суттєво підвищити пропускну здатність станції і пропускати одразу декілька поїздів. 

Жмеринка-Пасажирська
Хто б міг подумати, що в невеликому провінційному містечку Вінницької області знаходитиметься така перлина! Подібний двірець мали б за честь мати багато столиць! Цю споруду сучасники порівнювали з кораблем, що рухався в бік Чорного моря. До слова, крім дивом збережених розкішних інтер'єрів, станція цікава своїм лабіринтом підземних переходів, які дозволяють уявити, як би виглядало київське метро, якби його спорудили до Жовтневого перевороту. 

Олег Верлан

13 вересня, 2021