Директор теруправління ДБР у Хмельницькому Владислав Васильєв: «Приклад із затриманням митників у Могилеві-Подільському має стати показовим»

Новини Вінниці / Директор теруправління ДБР у Хмельницькому Владислав Васильєв: «Приклад із затриманням митників у Могилеві-Подільському має стати показовим»

У вересні на посаду директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, призначено Владислава Васильєва. Він тільки знайомиться з Вінниччиною. Проте роботу з митниками, співробітниками пенітенціарної та правоохоронної систем вважає пріоритетною. Також новий очільник відомства запевняє, що у боротьбі з корупцією має чималий досвід, а «домовлятись» з ним ніхто не пробує.

У вересні на посаду директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, призначено Владислава Васильєва. Він тільки знайомиться з Вінниччиною. Проте роботу з митниками, співробітниками пенітенціарної та правоохоронної систем вважає пріоритетною. Також новий очільник відомства запевняє, що у боротьбі з корупцією має чималий досвід, а «домовлятись» з ним ніхто не пробує.      

«Хто хотів, уже мали б дізнатися, що я маю жорстку позицію та нульову толерантність до корупції»

- Пане Владиславе, на Поділлі Ви людина нова, адже сам харків’янин, раніше працювали в органах СБУ на Волині та Києві. Чи відчуваєте регіональну специфіку?

- Це правда, що починаю працювати на Поділлі вперше. Наголошую, що Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Хмельницькому, поширює діяльність на 5 областей: це  Вінницька, Житомирська, Рівненська, Хмельницька та Чернівецька. Тому, ми не можемо говорити лише про Поділля, це також значна частина Буковини та Полісся.

Як Ви уже зазначили, я справді працював на Волині і розумію специфіку роботи в регіонах. Вона, звісно, відрізняється від столиці та роботи у містах-мільйонниках. Можу сказати, що це край схожий на Волинь за ментальністю та темпом життя.

- У вересні 2020-го Вас призначено керівником територіального управління ДБР. Вже побували на Вінниччині?

- Так, на Вінниччині уже побував, їздив туди на робочу нараду з керівництвом правоохоронних органів області для налагодження подальшої ефективної взаємодії. Які мої враження від Вінниці? Сказати важко, адже був зайнятий робочими питаннями, ознайомитися із самим містом не встиг.

Звернув увагу, що на вулицях доволі чисто, наявно багато нових архітектурних ансамблів. Можу із впевненістю сказати, що Вінниця мені сподобалась і в подальшому буду радий познайомитись з нею ближче.

- Зізнаєтесь у тому, що одразу після призначення з Вами намагалися домовитись? Скільки пропонували за лояльність?

- Після призначення зі мною не намагалися домовитися, думаю, з кількох причин. По-перше, я вже багато років працюю у сфері боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Хто хотів, уже мали б дізнатися, що я маю жорстку позицію та нульову толерантність до корупції.

По-друге, враховуючи наші функціональні обов’язки та повноваження, ми маємо достатньо повноважень та правової компетенції для притягнення осіб, що пропонують хабарі, до відповідальності. Тому, попереджаємо, що ми динамічно реагуватимемо на такі пропозиції.

Нагадую, що пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі – це стаття 369 Кримінального кодексу України і ми гостро реагуватимемо на такі випадки, що може потягнути до 10 років позбавлення волі.

- Чи існують у ДБР плани по «посадкам» корупціонерів?

- На це питання можу відповісти так: існує та проводиться систематичне робота щодо виявлення та розкриття осіб, які скоюють корупційні правопорушення. Наразі ми активізуємо роботу у кількох напрямках і цей – один із пріоритетних.

Крім того, 10 листопада 2020 року до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, були оголошені конкурси на посади працівників оперативного блоку, які діятимуть не лише централізовано у Хмельницькому, а й на території усіх 5 областей з розташуванням в обласних центрах, в тому числі і в місті Вінниці. Ми очікуємо, що прийдуть фахові, досвідчені та ідейні працівники, що значно покращить нашу роботу та, відповідно, підвищить рівень боротьби із злочинами, які підслідні ДБР.

«Не менш важливим фактором є наявні значні прогалини та суперечності в законодавстві, нестабільність судової практики»

- Нещодавно Держбюро розслідувань брало участь у розкритті схеми поборів та затриманні посадовців митного посту «Могилів-Подільський». Це не перша «операція» силовиків на митниці в регіоні. Які чинники з одного боку дозволять оперативно реагувати на вимагання «мита» службовцями, а з іншого зменшать ризики існування схем, адже річні втрати бюджету, за розрахунками Мінфіну, перевищують $1,5 млрд? І чи вірите Ви у те, що у ДБР є інструменти для цього?

- Переконаний, у ДБР є усі механізми для виявлення і припинення подібних злочинів. Головне, на мою думку, наразі це злагоджене функціонування слідчих підрозділів, прокурорів та оперативних працівників у сфері боротьби із корупцією на різних рівнях. Проте, також, для оперативного реагування та для зменшення злочинності у цьому випадку потрібен один надважливий фактор – довіра громадськості до Державного бюро розслідувань.

Саме максимальна впевненість людей у тому, що їхні звернення будуть почуті, активізує представників бізнесу, наприклад, які здійснюють те ж оформлення на митних постах, не мовчати про факти вимагання неправомірної вигоди чи зловживання службовими особами. І ми щодня намагаємось доводити це своєю працею, адже саме виявлення подібних правопорушень – це профілактика у сфері протидії корупції.

Так, зокрема, 20 жовтня 2020 року слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, затримали інспектора митного посту «Могилів-Подільський» Подільської митниці Держмитслужби України та митного брокера через одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно (ч. 3 ст. 368 КК України). Тепер їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна. Такі приклади мають бути показовими.

- Переважно гучні справи щодо високопосадовців, які порушили закон, завершуються доволі м’яким вироком або виправданням підозрюваних. Як вважаєте, недопрацьовують слідчі чи існують прогалини у законодавстві, які дозволяють потенційним порушникам виходити сухими з води?

- Тут, певне, було б доречно згадати про принцип змагальності в судочинстві. У двох словах, це означає, що кожен, хто бере участь у кримінальному процесі, я маю на увазі слідчий, який збирає докази, прокурор, який висуває обвинувачення, адвокат, який відстоює інтереси клієнта, кожен працює для досягнення позитивного рішення для себе, кожен відстоює свою позицію. Це один із принципів демократії і ми не можемо його ігнорувати.

Також, на мою думку, не менш важливим фактором є наявні значні прогалини та суперечності в законодавстві, нестабільність судової практики.

«В теруправлінні ведеться майже півтисячі досудових розслідувань щодо працівників Нацполіції та прокуратури»

- Які пріоритетні напрямки роботи Держбюро у Вінницькій області та які відносини склалися з очільниками місцевих силових структур та органів влади?

- Перше – це виявлення та припинення ознак катування працівниками органів правоворядку, а також нелюдського відношення чи такого, що принижує гідність. Зокрема, на території 5 областей функціонує 31 Державна установа виконання покарань, з яких у Рівненській, Житомирській та Чернівецькій областях по 6 установ, 5 – у Хмельницькій та, найбільше, 8 – у Вінницькій області.

Слід зазначити, що у вересні слідчі ТУ ДБР скерували до суду обвинувальний акт у резонансній справі загибелі засудженого у «Вінницькій установі виконання покарань». Таким чином, на лаві підсудних опинилися 7 чоловік.

Друге, те, про що ми з Вами уже говорили, контроль за діяльністю органів Державної митної служби.

І наостанок нагадаємо, що ДБР здійснює досудове розслідування щодо військових злочинів. Ми говоримо і про дисципліну у лавах Збройних сил, і про ефективне використання бюджетних коштів у цій сфері. Особливо це актуально для Вінниці через те, що на території області функціонує чимало військових частин.

Так, у перших числах листопада до суду був направлений обвинувальний акт відносно полковника, командира однієї із військових частин, що дислокується на Вінниччині через  недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років. Зокрема, військовий не здійснював відповідний контроль за виконанням ремонтних робіт з будівництва дороги на території військової частини, що завдало державі збитків на більш ніж 3,2 мільйони гривень.

- В суспільстві є попит на розслідування зловживань колишніх очільників відомств. Чи вважаєте це перспективним на рівні області чи обласного центру?

- У Державному бюро розслідувань немає поділу на колишніх чи діючих керівників – ми виявляємо і документуємо усі факти, що стосуються нашої підслідності. Слід розуміти, що якщо особа наразі не займає посаду, але виявлений злочин, який вона ймовірно вчинила, перебуваючи у статусі службової особи, ми розслідуватимемо та перевірятимемо такі факти.

- Перед місцевими виборами голова Вінницької ОДА Сергій Борзов заявив, що начальник Служби автодоріг в області І.Алексєєв пропонував йому 4,2 млн грн. за вирішення питання з погашення заборгованості за раніше поставлене обладнання приватним фірмам та передав частину суми. Неофіційно кажуть, що в СБУ та ДБР «наглядали» за перемовинами посадовців. Що Вам відомо про цю ситуацію? Вірите, що справа дійде до суду?

- До ТУ ДБР у м. Хмельницькому такі матеріали не надходили, та й вказані посадові особи не є суб’єктами ДБР. Нагадаємо, Державне бюро розслідувань займається розслідуванням злочинів, вчинених вищими посадовими особами, серед яких народні депутати України, судді, працівники правоохоронного органу, а також особи, які вчинили військові злочини, крім передбачених статтею 422 Кримінального кодексу України, тобто розголошення відомостей військового характеру.

- Чи часто у теруправлінні отримають скарги на прокурорів та поліцейських Вінниччини, і які з них «трансформовані» у повноцінні розслідування?

- Відповідно до нормативних документів у Територіальному управлінні Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Хмельницькому, не ведеться статистична інформація в розрізі областей. Можу Вам повідомити, що загалом за 10 місяців 2020 року на розгляді у нас перебувало 4088 кримінальних проваджень.

За період із січня по листопад 2020 року до суду скеровано 365 обвинувальних акти, з яких 43 – стосовно працівників Нацполіції і 1 – стосовно уже колишнього прокурора Житомирської місцевої прокуратури та його родичів. Вони обвинувачуються у викраденні людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого способом, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань із застосуванням зброї (ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України).

Наразі у Територіальному управлінні Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Хмельницькому, ведеться майже півтисячі досудових розслідувань щодо працівників Нацполіції та прокуратури. 

- В столиці Ви проживали у будинку, розташованому у селі Петропавлівська Борщагівка. У Хмельницькому винаймаєте житло, чи вже придбали своє?

- Не знаю звідки у Вас подібна інформація, але у будинку за такою адресою у Києві я ніколи не проживав.

На попередніх місцях роботи я займав посади, перебування на яких пов’язане з доступом до державної таємниці у зв’язку з безпосереднім здійсненням такими особами оперативно-розшукової, контррозвідувальної, розвідувальної діяльності. Оскільки наразі я належу до осіб начальницького складу, згідно із підпунктом 1.2. розділу 1 Наказу Державного бюро розслідувань від 20.08.2020 №434, відомості про персональні дані становлять службову інформацію. Тому поки я не маю законного права повідомити додаткові відомості.

- На що витрачаєте вільний час? Чим захоплюєтесь?

- Враховуючи специфіку роботи, як раніше, так і тим більше зараз, на хобі часу практично не вистачає. Іноді можу дозволити собі ранкові пробіжки, відвідування спортзалу і басейну. В іншому, як тільки з’являється вільна хвилина, намагаюся проводити її із дружиною та зі своїми двома синами. Адже, сім’я – наша найбільша цінність і все, що я роблю щодня, заради майбутнього наших дітей, адже саме для них ми маємо працювати над побудовою чесної, демократичної, справедливої України.

Ігор Заіковатий

19 листопада, 2020