Директор «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик: «Для забезпечення безперебійної роботи знаходимо альтернативні шляхи для доставки матеріалів з регіонів, де тривають бойові дії»

Новини Вінниці / Директор «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик: «Для забезпечення безперебійної роботи знаходимо альтернативні шляхи для доставки матеріалів з регіонів, де тривають бойові дії»

Попри всі складнощі, пов’язані з воєнним станом, до кінця опалювального сезону вінничани були забезпечені теплом. Можна припустити, що незабаром Україна стикнеться з дефіцитом газу, а теплопостачальні підприємства з «лімітами» на його використання. Втім, директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик каже, що є проблеми з розрахунком споживачів за тепло та гарячу воду та з постачанням необхідних підприємству матеріалів з регіонів, де тривають бойові дії. Проте вирішення складних питань знаходять у робочому порядку.

«Через війну відчуваємо дефіцит коштів через неповний та несвоєчасний розрахунок споживачів, але завдяки розумінню ситуації зі сторони Вінницького міського голови та фінансовій підтримці Вінницької міської ради нам вдається стабільно працювати та надавати послуги споживачам»

- Пане Максиме, закінчився опалювальний сезон. Чи очікувати вінничанам на гарячу воду протягом літа?

- По-перше, хочу зазначити що опалювальний період 2021-2022 років у місті Вінниці пройшов на належному рівні. Це було досягнуто завдяки ретельній підготовці теплопостачального комплексу КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», якісному виконанню усіх запланованих робіт у попередній міжопалювальний період.

Було проведено технічне обслуговування та налагодження устаткування всіх котелень, центральних теплових пунктів, індивідуальних теплових пунктів, проведено гідравлічні випробування теплових мереж, реконструйовано понад 3 км трубопроводів теплових мереж та мереж гарячого водопостачання у двотрубному прокладанні.

В порівнянні з попереднім опалювальним періодом зменшилась кількість аварійних ситуацій і цієї позитивної динаміки досягнуто як результат проведення комплексних робіт з реконструкції мереж.

Під час проходження опалювального періоду КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» якісно та в повному обсязі забезпечило всіх своїх споживачів послугою з централізованого опалення та гарячого водопостачання та розпочало роботи по підготовці теплопостачального комплексу до опалювального сезону 2022–2023 років.

По-друге, що стосується постачання гарячої води, то у разі будь-яких змін, мешканці міста будуть попередньо проінформовані через засоби масової інформації.

На даний момент послуга надається в повному обсязі, крім адрес, де проводяться планові ремонтні роботи на мережах та буде проводитись планове технічне обслуговування обладнання котелень, ЦТП, ІТП відповідно до графіків зупинок котелень.

Просимо наших споживачів з розумінням поставитись до тимчасового відключення від послуг, адже без цього не можливо виконувати ремонтні роботи.

- Чи здатні споживачі сумлінно сплачувати за отримані послуги, адже статки багатьох з початку війни зменшились, дехто втратив роботу?..

- В перші тижні війни взагалі було незрозуміло, що буде далі. Але для нас наша мета була чітка і зрозуміла – забезпечити містян теплом та гарячою водою.

Війна змінила життя багатьох людей – дехто змінив місце проживання, дехто дійсно залишився без роботи. Але ми були приємно вражені тим, що значна частина наших споживачів, я маю на увазі населення, оплатили за надані послуги з постачання опалення та гарячої води. Дякуємо всім!

Проте в березні був критично низький рівень розрахунків комерційних споживачів. Хочу звернутись до цих споживачів, з проханням розрахуватись! Ми розуміємо що бізнес багатьох можливо зупинений або тільки починає відновлювати свою роботу, але ми надавали свої послуги і просимо вас знайти можливість і оплачувати за отримані послуги. 

Взагалі відчуваємо дефіцит коштів через війну - через неповний та несвоєчасний розрахунок споживачів, але завдяки розумінню ситуації зі сторони Вінницького міського голови та фінансовій підтримці Вінницької міської ради нам вдається стабільно працювати та надавати послуги споживачам.

Несвоєчасний розрахунок за отримані послуги негативно впливає на роботу підприємства в цілому, а це і оплата за використані ресурси (газ, вода, електроенергія), і сплата податків, і виплата заробітної плати, і придбання матеріалів для ремонту та реконструкцій.

Ми розуміємо, що часи складні, але тим, хто зміг оплатити дуже вдячні за оплату, вона  дає нам можливість своєчасно проводити заходи, розпочати підготовку до наступного опалювального сезону. Тож звертаємось до всіх, по можливості, своєчасно розраховуватись за отримані послуги в повному обсязі!  

«Під час повітряних тривог працівники кол-центру перебувають у сховищі»

- Повідомлення про сплату заборгованості боржникам будуть надходити?

- На період дії воєнного стану в Україні, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не буде припиняти надання послуг  у разі несплати або оплати не в повному обсязі за послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води та не буде нараховувати штрафні санкції за несвоєчасну або неповну оплату за спожиті послуги.

Звичайно КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» розуміє всю ситуацію, але є злісні боржники, які накопичили свої борги не в період дії воєнного стану, і вони повинні розуміти, що питання розрахунку все одно прийде.

І коли ми переможемо російського окупанта, звичайно потрібно буде вирішувати питання заборгованості, тому що підприємство працює, надаючи послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води в повному обсязі до будинків споживачів. А для забезпечення послугами всіх мешканців Вінниці, споживачам потрібно розраховуватись і не робити заручниками  боргів інших мешканців Вінниці, які вчасно та в повному обсязі розраховуються за отримані комунальні послуги.

- Чи працює кол-центр, інші служби «Вінницяміськтеплоенерго» під час оголошень про повітряну тривогу?

- Ми піклуємось про безпеку наших працівників. Коли лунає сигнал «Повітряна тривога», всі працівники КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» спускаються у сховище, яке облаштоване: освітленням, лавками, стільцями, столами; безкоштовним WI-FI; водою; санітарною зоною; вентиляційною системою. За необхідністю там надається первина медична допомога.

Працівники кол-центру, так само як і інші працівники підприємства спускаються в укриття, що й радимо робити нашим споживачам. Адже зараз сховище – це місце, яке зберігає наше життя.

Але, якщо оператор кол-центру отримав дзвінок і розпочав розмову зі споживачем до сигналу оповіщення, то відповідь та роз’яснення надаються в повному обсязі.

Тому звертаємось до наших споживачів, якщо ви телефонуєте під час оголошеного сигналу «Повітряна тривога» і вам не відповідають, просимо ставитися з розумінням та повторно перетелефонувати після сигналу «Відбій повітряної тривоги». Або ж написати звернення на Вайбер (098) 160-54-44 або на офіційну електронну скриньку підприємства.

- З 24 лютого частіше звертаються містяни, ніж раніше, і з якими переважно питаннями?

- Кількість звернень на диспетчерську та на кол-центр підприємства з початком війни в Україні значно зменшилась. Це пов’язано з тим, що багато мешканців міста виїхали та з вирішенням інших більш важливих життєвих питань, які пов’язані з війною.

Що стосується дзвінків до кол–центру, то загалом 90% звернень, які надходять від споживачів, стосується питань пов’язаних із замовленням послуг щодо розпломбування/опломбування лічильників гарячої води та щодо їх повірки.

Підприємство підтримує такі звернення споживачів, які навіть у воєнний час піклуються про своєчасність повірки своїх приладів обліку. Це надає можливість коректно розподіляти об’єми спожитих послуг між мешканцями будинку. Завдяки такій взаємодії мешканці отримують коректні нарахування.

До речі, ми завжди аналізуємо звернення наших споживачів, з якими питаннями вони до нас найчастіше звертаються. І виявилось, що раніше багато звернень були пов’язані з питанням мешканців «Де можна швидко повірити лічильники гарячої води? Чи є така послуга на підприємстві?».

Через це рік тому підприємство ввело нову послугу - повірка лічильників вдома без демонтажу переносною установкою. Для зручності містян, за цю послугу можна оплатити карткою через POS-термінал в той самий час, коли відбувається повірка. Наразі ця послуга від підприємства користується великим попитом і самі споживачі підтверджують, що це дійсно дуже швидко та зручно.  

Хочу сказати, що робота контролерів та фахівців з повірки лічильників води переносною установкою без демонтажу відновлена і відбувається в штатному режимі.

Також  є невелика кількість питань по нарахуванням та розрахунку за спожиті послуги, на які оператори кол-центру надають консультації та роз’яснення.   

Також, якщо у споживачів є необхідність отримати офіційну відповідь-роз’яснення на питання – вони можуть написати заяву-звернення на нашу офіційну електронну пошту [email protected] або надіслати фото своєї заяви-звернення на Viber за номером (098) 160 54 44.

Ми завжди відкриті до взаємодії з нашими споживачами та завжди надаємо ґрунтовну відповідь, неважливо, яким каналом комунікації споживач до на звернувся.

«Завдяки підтримці європейських партнерів підприємство отримало дороговартісне обладнання»

- Підприємство не відмовляється від попередньо погодженого плану ремонтних робіт у міжопалювальний період?

- КП ВМР ВМТЕ належить до підприємств – об’єктів критичної інфраструктури - саме тому першочерговим завданням для підприємства є забезпечення сталого функціонування з метою надання безперебійних та якісних послуг з постачання теплової енергії та гарячої води для усіх споживачів (90% з яких – це населення Вінницької міської територіальної громади).

Щороку розробляється та затверджується Інвестиційна програма та Комплексний план технічних заходів щодо удосконалення технології теплопостачання та підготовки теплового господарства підприємства до роботи в осінньо-зимовий період. Не став виключенням і 2022 рік.

Незважаючи на воєнний стан, спричинений широкомасштабною агресію РФ проти України, яка завдає нищівних ударів по об’єктам інфраструктури нашої держави, тим самим руйнуючи економіку країни, підприємство намагається дотримуватись затверджених раніше планів та графіків виконання ремонтних робіт для вчасного початку та сталого проходження наступного опалювального періоду.

- Ймовірно, війна призвела до дефіциту певних реагентів, які конче потрібні для виробництва, та матеріалів для ремонту. Чим і як збираєтесь їх замінити чи відшукати аналоги?

- Так, дійсно війна вносить свої корективи, і забезпечення певними матеріалами для проведення ремонтних робіт, не стало виключенням. Значна частина логістичних центрів або повністю зруйнована, або ж частково пошкоджена. Існує проблематика з постачанням (доставкою) матеріалів територією України (частково зруйновані шляхопроводи, мости, ж/д сполучення тощо).

Зі свого боку КП ВМР ВМТЕ активно займається пошуком аналогів тих товарів, постачання яких наразі обмежено. Те ж стосується і пошуків можливих альтернативних шляхів доставки товарів з тимчасово окупованих територій.

Враховуючи дію форс-мажорних обставин, спільно з постачальниками товарів та матеріалів ми усіляко намагаємося віднайти альтернативні шляхи, щодо забезпечення підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, необхідним  обладнанням та матеріалами.

Не зважаючи на складнощі, які виникли у постачальників в умовах війни, підприємству спільно з «Інститутом розвитку міст» Вінницької міської ради, за підтримки Державного секретаріату з економічних питань Швейцарської конфедерації (СЕКО) в Україні та групи консультантів, вдалося організувати та отримати гуманітарну та технічну допомогу, у вигляді поставки дороговартісного теплотехнологічного обладнання, яке є важливим елементом для стабільної експлуатації модернізованих котелень та ІТП. Була проведена дуже велика робота і, як результат, ми отримали обладнання з-за кордону і наші фахівці вже займаються його монтажем.

До речі, група консультантів за підтримки СЕКО оперативно скомунікувалися з іноземними контрактерами на території Європи щодо можливого забезпечення підприємства необхідним обладнанням та за власні кошти здійснили доукомплектування та його поставку на територію України. Тому висловлюємо глибоку вдячність СЕКО, Швейцарському бюро співробітництва в Україні, групі консультантів, контрактерам та усім, хто постійно координував дане питання.

Станом на сьогодні, плідна співпраця з СЕКО щодо надання технічної та гуманітарної допомоги – продовжується.

- Модернізація підприємства завжди вважалась нагальним питанням. Поки його відклали?

- Особливо важливим на сьогодні в умовах воєнного стану є вектор діяльності підприємства, спрямований на енергозбереження; саме завдяки проведеним реконструкціям та модернізаціям у попередні роки КП ВМР ВМТЕ вдалося значно скоротити відсоток втрат та споживання енергоносіїв (природний газ, електрична енергія, вода тощо).

Незважаючи на воєнний стан та ситуацію, що наразі склалася в нашій країні, КП ВМР ВМТЕ планує й надалі реалізовувати заходи по підвищенню енергоефективності.      

Не очікуючи завершення опалювального періоду 2021-2022 років нашим підприємством на трьох ділянках були розпочаті роботи по заміні зношених трубопроводів теплових мереж, які відпрацювали свій термін експлуатації.

Для заміни мереж централізованого опалення використовуються попередньо теплоізольовані трубопроводи, що забезпечують найнижчі тепловтрати, найнижчий коефіцієнт теплопровідності та термін збереження теплоізоляцією своїх фізико-механічних і теплоенергетичних характеристик не менше 30 років.

Крім того, згідно Комплексного плану на 2022 рік, підприємством заплановані наступні заходи щодо підготовки до наступного опалювального сезону:

 - ремонтно-профілактичні роботи на 48 джерелах виробництва теплової енергії;

 -  планово-попереджувальні ремонти на 63 ЦТП та 419 ІТП;

 - гідравлічні випробування теплових мереж, загальною протяжністю 175,5 км у двотрубному виконанні;

 -  ремонтно-профілактичні роботи у 1445 теплових камерах;

 - повірка приладів обліку теплової енергії, природного газу, електричної енергії та холодної води.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку підприємства і модернізації виробничих процесів є диспетчеризація центральних теплових пунктів (ЦТП). Адже це поліпшить надання послуг.

Продовжуються роботи у напрямку автоматизації виробничих процесів, розпочаті у 2021 році щодо диспетчеризації ЦТП з виведенням параметрів роботи обладнання пунктів на центральний диспетчерський пульт підприємства. Це передбачено для оптимізації виробничих процесів та мінімізації втрат у розподільчих мережах від ЦТП до споживачів, а також здійснення оперативного контролю та оперативного реагування на ліквідації аварійних ситуацій і відновлення послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. І як наслідок підвищення якості послуг.

Олег Верлан

28 квітня, 2022