Дитячий будинок сімейного типу, який переїхав до Вінниці з Донбасу, отримав нову оселю

Новини Вінниці / Дитячий будинок сімейного типу, який переїхав до Вінниці з Донбасу, отримав нову оселю

Багатодітна родина із міста Курахове Донецької області 25 серпня переїхала із гуртожитку у Вінниці до просторої оселі в смт Сутиски.

Як зазначають у Вінницькій міськраді, знайти та облаштувати нове житло для сім'ї стало спільною справою для всієї громади Вінницької області. На ініціативу працівників Служби у справах дітей міської ради з готовністю відгукнулись їхні колеги з обласної військової адміністрації. Естафету допомоги радо підхопили, зокрема Міжнародний благодійний фонд «Партнерство кожній дитині» ЮНІСЕФ, Благодійний фонд «Україна в наших серцях», громадські волонтерські організації, Сутиська селищна рада, Вінницький міський центр соціальних служб.

Зазначається, що подружжя Віктора та Віти Вєтряк евакуювалося з міста Курахове Донецької області у квітні, коли поблизу їхньої новенької оселі не вщухали обстріли. У пари дев’ятеро дітей – двоє біологічних та семеро прийомних. Якомога далі від війни з родиною виїхала й матір батька-вихователя. Загалом це родина з дванадцятьох осіб та собакою. Спершу зупинились у Гавришівці, а згодом переїхали до Вінниці.

Віктор Вєтряк розповів, що всюди їх зустрічали з відкритим серцем. Але переконаний, що в іншому місці навряд отримали б таку підтримку. 

«Коли ми приїхали в Гавришівку, у нас були рюкзачки, речі, в які були одягнені, і ще трохи на перевдягання, але зовсім не було їжі. Того ж вечора продуктів принесли на два тижні напевно. Люди зносили все: починаючи від закруток і закінчуючи свіжим м’ясом. Так само було й у Вінниці. Буквально в перший тиждень до нас приїхали представники Спілки рибалок, які продовжують опікуватися нами до сьогодні. Допомагають не тільки з харчуванням, а й побутовою технікою», - ділиться враженнями чоловік.

Чоловік також висловив вдячність Вінницькій мерії за допомогу у відновленні та оформленні документів для їхньої сьомої прийомної дитини.

«Вова отримав поранення у березні, тоді його привезли до лікарні в Курахове. За місяць виходили, а коли хлопчику настав час повертатися додому, з’ясувалось, що нікуди – територію окупували. Його мама кілька років тому як померла, батько – невідомо де, тож місцева служба просто привела дитину до нас і попросила: «Візьміть, будь ласка». А з документів нічого-нічого, лише наказ про тимчасове влаштування до будинку сімейного типу», - згадує батько.

У Вінниці хлопчику допомогли відновити свідоцтво про народження та отримати статус дитини позбавленої батьківського піклування.

«Наразі Вовчик вже завершив 9 класів та вступив до професійного училища», - каже пан Віктор.

Він мріє зібратися разом за великим обіднім столом. Останнім часом такої можливості не було, оскільки в гуртожитку мешкали у кімнатах по четверо на різних поверхах. Щоб бажання дітей здійснилося, необхідно було подбати про новий дім.

«На жаль, знайти таке житло у Вінниці дуже важко, тому ми звернулися по допомогу до обласної Служби у справах дітей, а для облаштування даного будинку практично до всієї вінницької громади. На даний час у сім’ї все необхідне для того, щоб жити та виховувати дітей, а завдяки зусиллям департаменту соціальної політики міської ради батьки-вихователі отримали державні соціальні виплати на своїх вихованців у повному обсязі», - зазначила заступниця начальника Служби у справах дітей Вінницької міської ради Наталія Манзюк.

Тож новосілля родина зустріне в приміщенні, яке зводилось у Сутисках спеціально для дитячого будинку сімейного типу за кошти державної субвенції. Оселя має багато просторих кімнат. Наразі вже майже все облаштували меблями.

«Доїжджають кухня, шафи, - але умови тут набагато кращі. Думаю до 1 вересня діти матимуть можливість піти до школи, стати на облік в лікарню, і далі абсолютно нормально жити. Сутиська сільська рада візьме їх під свою опіку», - розповіла начальниця служби у справах дітей обласної військової адміністрації Тетяна Дорош.

Всього від початку великої війни до Вінницької міської територіальної громади переїхали 2 дитячих будинки сімейного типу та 5 прийомних сімей. Наразі фахівці Служби у справах дітей міської ради шукають дім іще для однієї родини, в якій також проживають 12 осіб.

Олеся Рудницька

26 серпня, 2022