Екологи підтвердили, що котельні у Козятині забруднюють повітря діоксидом сірки

Новини Вінниці / Екологи підтвердили, що котельні у Козятині забруднюють повітря діоксидом сірки

Наприкінці опалювального сезону у Держекоінспекції у Вінницькій області підтвердили порушення у роботі козятинських теплопостачальників. Інспектори заявляють, що підприємство занадто забруднює навколишнє середовище.

Наприкінці опалювального сезону у Держекоінспекції у Вінницькій області підтвердили порушення у роботі козятинських теплопостачальників. Інспектори заявляють, що підприємство занадто забруднює навколишнє середовище.    

«Інспекторами інспекції в рамках досудового розслідування за фактом забруднення атмосферного повітря, що здійснюється Хмільницьким районним відділом поліції ГУНП у Вінницькій області, проведено інструментальні виміри викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викиду (труби котелень), що експлуатуються суб’єктами господарювання на території Козятинської міської територіальної громади для теплопостачання бюджетних установ.

За результатом проведених вимірювань на джерелах викидів, що експлуатуються у двох котельнях зафіксовано перевищення гранично допустимих викидів забруднюючих речовин (вуглецю оксид та сірки діоксид), а також в п’яти котельнях зафіксовано перевищення гранично допустимих викидів забруднюючих речовин (діоксид сірки). Зібрані матеріали справи долучено до відкритого кримінального провадження», - зазначають екологи.

У Держекоінспекції нагадують, що історія з порушеннями триває із 2016 року. Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 241 КК України. Три суб’єкти господарювання, що займаються теплопостачанням бюджетних установ Козятина, маніпулюючи нормами та недосконалістю законодавства, ухиляються від проведення перевірок, аргументуючи свою позицію відсутністю керівництва та уповноважених осіб.  

Інспекцією підготовлено та подано низку пропозицій до уповноважених органів щодо гармонізації і оптимізації законодавства, для унеможливлення подібних маніпуляцій недоброчесними суб’єктами в майбутньому.

Про розвиток даної справи та її результати інспекція обіцяє проінформувати додатково.

Макс Мельник

23 квітня, 2021