Екскурсії, плогінг і воркшоп: як у Вінниці стартували Дні європейської спадщини

Новини Вінниці / Екскурсії, плогінг і воркшоп: як у Вінниці стартували Дні європейської спадщини

У Вінниці тривають Дні європейської спадщини. Минулого тижня, з 15 по 17 вересня, відбулося вже сім подій: плогінг, екскурсії, перегляд фільму тощо. Усі вони мають на меті привернути увагу до проблем довкілля, розмаїття культурної спадщини Європи та досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

«Цьогорічна програма стартувала з цікавого і корисного онлайн-вебінару «Компостуй – землю рятуй». Його організували для представників освітніх закладів, розповівши про вдалі приклади компостування органічних відходів на територіях шкіл і садочків, - каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Того ж дня, 15 вересня, відбулася перша з трьох запланованих екскурсія на підприємство «Промавтоматика», де виготовляють мікропроцесорні пристрої, світлодіодні світильники, різноманітні системи керування автоматичними установками та портативні блоки швидкої зарядки для українських військових. На старті екскурсії розпочалась повітряна тривога, але вона не стала на заваді - учасники комфортно поспілкувалися з директором підприємства Михайлом Ганчуком в облаштованому сховищі, а після відбою піднялися в головний офіс, де змогли розпитати про сонячні панелі й те, як підвищити енергоефективність у власних домівках.

Захід, присвячений Каміно, відбувся на особливій локації – у Костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської, звідки починається подільський Шлях святого Якова. Це була прем’єра повнометражного фільму «Вільна людина. Проща» про неймовірну історію десантника ЗСУ, учасника російсько-української війни, блогера, мандрівника та автора книги-бестселера «Сліди на дорозі» Валерія Маркуса. Перед показом глядачам влаштували екскурсію підземеллями Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської. Ті, хто не потрапив на цей захід, може зареєструватися на аналогічну подію 24 вересня за посиланням.

Олександр Вешелені додав, що у професійній програмі Днів європейської спадщини також відбувся воркшоп на тему «Цілі сталого розвитку і туризм». «Його учасниками стали студенти, викладачі, урбаністи, підприємці та працівники різних департаментів Вінницької міської ради. Кілька годин команди вигадували ідеї, розробляли плани і в результаті презентували ідеї чотирьох проєктів для сфери туризму у Вінниці: флористичної локації «Сад ідей» в Музеї Коцюбинського, освітньої інтерактивної локації «Бджолярня», міського городництва і кінопоказів на екологічну тематику», - каже він.

У вихідні вінничани стали учасниками двох екоподій, в яких навіть примхлива осіння погода не стала їм на заваді.

У суботу 17 вересня два десятки мешканців і мешканок Вінниці відвідали дві паралельні урбан-прогулянки з мікролекціями про малі річки. Одна стартувала від озера Миру та пролягала вздовж Дьогтянця, інша – від пляжу «Спартак» та йшла берегами безіменної шістнадцятої річки. Експерти Інституту розвитку міст показали, як береги малих річок можуть стати гарними альтернативними маршрутами для прогулянок, як можуть поєднувати різні частини міста і спонукати людей до активного відпочинку. Приємно, що до заходів долучились не лише вінничани, а й нові мешканці, які переїхали до міста.

Також протягом 16-18 вересня на території громади тривала акція з плогінгу і розіграш призів до Всесвітнього дня прибирання #WorldCleanupDay

Нагадаємо, що Дні європейської спадщини у Вінниці триватимуть до 25 вересня включно. На учасників ще чекають лекції, багато ексклюзивних екскурсій, кінопоказ і гастрономічні майстер-класи на тему локальної кухні. З повним розкладом заходів (із формами для реєстрації) можна ознайомитися за посиланням.

Олеся Рудницька

19 вересня, 2022