Фольклорист Гнат Танцюра залишив справжній скарб, упорядкувавши тисячі народних пісень, казок, прислів’їв і народних прикмет

Новини Вінниці / Фольклорист Гнат Танцюра залишив справжній скарб, упорядкувавши тисячі народних пісень, казок, прислів’їв і народних прикмет

Сьогодні, 10 червня, виповняється 122 роки з дня народження Гнати Танцюри. У світовій фольклористиці є знакові особистості, і уродженець села Зятківці на Вінниччині - один з таких.

«Гната Трофимовича називають обличчям українського фольклору. Він записав та упорядкував близько 5 000 пісень, 929 казок та легенд, 1536 прислів’їв та приказок, 615 загадок, 144 танці, сотні замовлянь, голосінь, повір’їв, рецептів народної медицини, народних прикмет, понад 200 записів дитячого фольклору. Створив монографію «Весілля в селі Зятківцях», - згадав про надбання земляку Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради.

Унікальною є збірка «Пісні Явдохи Зуїхи». Це справжній скарб українського фольклору. Майже 1000 пісень етнограф записав у рідному селі – Зятківцях. Робота ця тривала протягом 12 років.

Народні пісні, які так дбайливо збирав, записував та відтворював, Гнат Трофимович назвав поетичною історією народу.

«За право мати та будувати свою історію нині бореться український народ з російськими окупантами. Добровольцем пішов на фронт Євгеній Танцюра – родич видатного фольклориста. Євгеній був головним сержантом полку «Азов», обороняв Маріуполь. Нині на його честь назвали вулицю у Гайсині», - зазначив В.Соколовий.

Він наголошує, у фольклорі – наша ідентичність, яку не змогла знищити р0сія ні терором, ні репресіями, ні примусовою асиміляцією, ні ницими крадіжками нашого історичного та культурного спадку, ні нинішньою війною. Українські народні пісні звучали у радянських каральних таборах, даючи силу нашим людям вижити і вистояти. Звучать і нині.

Олеся Рудницька

10 червня, 2023