Forbes опублікував статки українських мільярдерів. Один із заможних «вінничан» залишив список

Новини Вінниці / Forbes опублікував статки українських мільярдерів. Один із заможних «вінничан» залишив список

Журнал Forbes оновив рейтинг найбагатших людей світу. Для деяких з українських бізнесменів рік коронавірусної кризи став доволі успішним. Більшість із заможних українців не збідніли. Хоча є і винятки.

Журнал Forbes оновив рейтинг найбагатших людей світу. Для деяких з українських бізнесменів рік коронавірусної кризи став доволі успішним. Більшість із заможних українців не збідніли. Хоча є і винятки.

Як демонструє дослідження Forbes, статки більшості українських мільярдерів значно зросли. І справа не тільки в показниках діяльності їхнього бізнесу. Минулої весни інвестори ще не були готові до пандемії, провідні біржові індекси світу істотно просіли, а нафта часом коштувала менше нуля. З тих пір світ навчився не звертати увагу на вірус. Навіть, навпаки, у березні 2021-го нафта б'є річні рекорди, а індекси - історичні максимуми.

А що до того Вінниччині? Дарма вважати, що аграрний регіон не володіє ресурсами. Точніше, деякі заможні українці мають тут активи, і не найгірші…

Звісно, багатьом українським мільярдерам стати багатшими допомогло зростання цін на сталь - за рік вона додала в ціні близько $300 і досягла рівня $700/т. Натомість Юрій Косюк втратив місце в списку мільярдерів через зниження ринкової вартості його ключового активу – МХП, велика частина якого розміщена у Вінницькій області.

Співвласники «Епіцентру» (у сусідній Хмельницькій активи подружжя значно більші, ніж у Вінницькій області) Олександр і Галина Гереги, хоча і володіють статками понад $1 млрд, але не потрапили в список мільярдерів. Подружжя присутнє в глобальному списку лише тоді, коли його загальні доходи перевищують $2 млрд. Але це формальність.

Рінат Ахметов. Статки найбагатшої людини України зросли з $2,8 до $7,6 млрд. Ахметов займає 330-е місце в рейтингу найбагатших людей світу від Forbes.

Складові багатства:

Метінвест $3,3 млрд, ДТЕК $2,1 млрд, нерухомість $0,7 млрд, ПУМБ $0,3 млрд, Лемтранс $0,3 млрд, інші активи $0,9 млрд

У «гаманці» Віктора Пінчука налічили $ 2,5 млрд. У червні 2020 року Forbes Україна оцінював його статки у $ 1,4 млрд.

Складові багатства:

Нерухомість $0,8 млрд, грошові кошти $0,7 млрд, Interpipe $0,5 млрд, інші активи $0,5 млрд

Статки Костянтина Жеваго зросли до $2,1 млрд. У червні 2020 року Forbes Україна оцінював їх у $1,1 млрд.

Складові багатства:

Ferrexpo $1,4 млрд, Arterium $0,3 млрд, грошові кошти $0,3 млрд, інші активи $ 0,1 млрд

Після поновлення глобального списку мільярдерів з редакцією Forbes Україна зв'язалися представники Костянтина Жеваго для уточнення суми грошових коштів, які йому належать. Оцінка обсягу грошових коштів може бути змінена.

Статки Ігоря Коломойського зросли до $1,8 млрд. У червні 2020 року Forbes Україна оцінював їх в $ 1млрд.

Складові багатства:

Нафтогазові активи $0,7 млрд, металургійні активи $ 0,4 млрд, грошові кошти $0,2 млрд, нерухомість $0,1 млрд, Дніпроазот $ 0,1 млрд, медіа $ 0,1 млрд, інші активи $ 0,2 млрд

Статки Геннадія Боголюбова зросли до $1,7 млрд. У червні 2020 Forbes Україна оцінював їх в $1,2 млрд.

Складові багатства:

Нафтогазові активи $0,7 млрд, грошові кошти $0,5 млрд, інші активи $0,5 млрд

Статки Петра Порошенка зросли до $ 1,6 млрд. У червні 2020 року Forbes Україна оцінював їх в $1,4 млрд.

Складові багатства:

Roshen $ 1,1 млрд, грошові кошти $0,2 млрд, Укрпромінвест-Агро $0,1 млрд, інші активи $0,2 млрд

Вадим Новинський потрапив до рейтингу мільярдерів зі статком $1,4 млрд. У червні 2020 року Forbes Україна оцінював його в $810 млн.

Складові багатства:

Метінвест $1,1 млрд, грошові кошти $0,1 млрд, Enwell Energy $0,1 млрд, інші активи $ 0,1 млрд

Повний список 100 найбагатших українців буде оприлюднено в травні 2021 року. Повний список найбагатших людей світу можна подивитися тут.

Олег Верлан

14 березня, 2021