ФСБ РФ може готувати замах на митрополита Тульчинського Іонафана

Новини Вінниці / ФСБ РФ може готувати замах на митрополита Тульчинського Іонафана

Критика вторгнення російських військ в Україну та безчинств, що творяться з благословення патріарха Кирила, а також ідея зібрати Архієрейський собор УПЦ МП для початку процесу повного відокремлення від РПЦ, активізувала в Москві деякі сили, які відповідають за паству. Не лише церковники, а й величезна мережа, контрольована ФСБ РФ.

Як пише NW, саме в Росії кілька тижнів тому почали говорити про «загрози» митрополиту Тульчинському Іонафану, який з початку війни зайняв виключно вичікувальну позицію. Тобто, ніби і війни немає, і звірств російських окупантів… Владика не помічав жертв серед мирного населення, обстрілів храмів та монастирів УПЦ МП, навіть загибель жителів Вінниччини, які, можливо, відвідували церкви єпархії…

Минулої неділї, як вказує видання, у райцентрі Вінницької області у кафедральному соборі, під час служби, парафіяни та священики помітили невідомих чоловіків, мова яких видавала тих, хто приїхав здалеку.

Як зазначає NW, саме минулої неділі, 22 травня, митрополит Іонафан провів службу в Северинівці неподалік Тростянця. Цього ж дня у кафедральному соборі в Тульчині з розпитуваннями про предстоятеля до парафіян зверталися чоловіки, яких раніше у храмі не бачили. І питання були дивними. «Гостей» цікавило, як і коли владика «веде» служби. Про допитливих, мова яких відрізнялася поволзькою говіркою, яку на Вінниччині не доводиться чути, парафіяни розповіли своєму священослужителю.

До редакції священик звернувся, але просив не називати його ім'я, побоюючись за життя близьких. За його словами, парафіян збентежила цікавість людей, яких вони раніше не бачили ні в храмі, ні в містечку, а ті запитували, коли владика приїжджає до собору, чи надовго залишається?.. Склалося враження, що відбувається збір інформації. Мабуть, чоловіки були обізнані, що митрополит не мешкає в Тульчині, а на службу приїжджає з Бершадської громади, де давно оселився.

Священик відверто сказав, що турбується, чи не готують ці «цікаві відвідувачі» собору замах на владику, для чого збирають відомості про його переміщення. Причому, саме в Тульчині – центрі єпархії.

Варто зазначити, що 73-річний Іонафан (Єлецьких) вважається доволі авторитетним архієреєм у системі УПЦ МП. Останніми роками, щоправда, митрополит був менш активним у громадській площині, і з початком повномасштабної війни взагалі не висловлював свою позицію. Мабуть, чекав.

«Згадали» про нього у Росії на початку травня. Кирило Фролов, заступник директора «Інституту країн СНД», прес-секретар Союзу православних громадян, жахливий українофоб, написав, що «Тульчинський митрополит Іонафан повстав проти сценарію офісу Зеленського перетворити Збори УПЦ 24 травня на старт розколу УПЦ. За це режим Зеленського може вбити 70-річного митрополита».

В Україні усім зрозуміло, що такі нісенітниці можуть прийти у голову тільки хворим чи зазомбованим. Або тим, хто зомбує…

Так от, буквально всі публікації Фролова пронизані ненавистю та запереченням всього українського та уславленням «руського світу». Навіть трактування православ'я перекручено під догми ФСБ.

Якщо порівняти розповідь простого тульчинського священика про тих незнайомців у соборі та масу публікацій Фролова, то «пазли складаються». На Вінниччині явно готують провокацію з Іонафаном, щоб потім подати її російському читачеві в заздалегідь підготовленій упаковці.

Більше того, варто додати, що Фролов в «Інституті країн СНД» є заступником депутата Держдуми Костянтина Затуліна, відомого пропагандиста «руського світу». А сама структура, і це не є секретом, повністю контролюється ФСБ.

По суті, можна припустити, що про 73-річного тульчинського митрополита з його явно проросійськими поглядами та критикою відділення від РПЦ згадали недарма. Навіть замах на архієрея може розглядатися як реабілітація ФСБ після серії невдач, а саме прорахунків із опором українців російської агресії. Це з одного боку. А з іншого боку – Москва моментально звинуватить саме СБУ в цьому і змусить архієреїв УПЦ МП на чолі з Онуфрієм «забути» тему проведення собору та ймовірного «відділення».

Причому, судячи з нагнітання ситуації та з того, що в Києві хочуть зібрати парафіян, духовенство та архієреїв найближчими днями, «полювання» на Йонатана росіянами вже почалося.

До речі, в єпархії поки утримуються від коментування ситуації.

Макс Мельник

24 травня, 2022