Гендиректор «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик: «Щодоби виконується колосальна робота, доводиться приймати безліч нестандартних рішень для сталого надання послуг споживачам. Але, це наш фронт, наше завдання, і ми робимо все, щоб містяни не відчули проблем підприємства, щоб в оселях було тепло і затишно»

Новини Вінниці / Гендиректор «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик: «Щодоби виконується колосальна робота, доводиться приймати безліч нестандартних рішень для сталого надання послуг споживачам. Але, це наш фронт, наше завдання, і ми робимо все, щоб містяни не відчули проблем підприємства, щоб в оселях було тепло і затишно»

Забезпечення теплом вінничан у середині 2022 року вважали чи не найбільшою з проблем, зважаючи на можливий дефіцит газу та електроенергії. Дефіцит не зник, проте місто не замерзає. За словами генерального директора КП «Вінницяміськтеплоенерго» Максима Білика, не зважаючи на несприятливі умови підприємство тримає ситуацію під контролем.

«Протягом чотирьох місяців тривала реконструкція на ділянках по вулицям Келецькій та Ващука. Одна із масштабних»

- Для критичної інфраструктури у цілому минулий рік виявися доволі складним. Які з планів попри війну вдалось реалізувати?

- Попри виклики війни, відповідно до затвердженого Комплексного плану підготовки теплового господарства, підприємство виконувало реконструкції аварійних мереж, проводило ремонт та технічне обслуговування обладнання всього великого комплексу теплового господарства.

Під час міжопалювального періоду у 2022 році теплопостачальне підприємство провело ремонтно-профілактичні та налагоджувальні роботи у всіх 48 котельнях, 63 центральних теплових пунктах, 418 індивідуальних теплових пунктах та у 1445 теплових камерах. Одночасно відбулися гідравлічні випробування теплових мереж, загальною протяжністю 175 км у двотрубному виконанні. Були проведені роботи з планової повірки приладів обліку теплової енергії, природного газу, електричної енергії та холодної води.

Не зважаючи на складні обставини, «Вінницяміськтеплоенерго» гідно підготувалось до початку опалювального сезону.

- Попри війну вдалося замінювати аварійні ділянки мереж?

- Загалом підприємство виконало заміну тепломереж на понад 20 ділянках.

Протягом чотирьох місяців тривала реконструкція на ділянках по вулицям Келецькій та Ващука. Одна із масштабних… Вона була не плановою, а неминучою, тому що надалі надавати якісні послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води по існуючим на той момент тепломережам, було неможливо. Були колосальні збитки для підприємства та відсутність сталих послуг у споживачів.

Хочу нагадати, що у 2018 році тепломережі по вул. Келецька та Ващука було передано КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» від іншого теплопостачального підприємства в аварійному стані, де систематично відбувались пориви.

Тому навіть попри важкі обставини, зумовлені війною, на підприємстві було прийняте рішення на даних ділянках виконати заміну майже 1000 м зношених тепломереж у чотирьох трубному виконанні на нові попередньо ізольовані. Відтак, роботи виконані і майже 1500 помешкань споживачів та два дитячих садочки від даних ділянок тепломереж отримують сталі та якісні послуги.

  

Підприємство не зупиняється на досягнутому і надалі всі зношені аварійні тепломережі, які вичерпали свій термін експлуатації, поступово будуть замінені на сталеві труби «одягнені» у спінену поліуретанову ізоляцію, забезпечуючи надійний захист труб від негативного впливу зовнішнього середовища, від механічних пошкоджень і деформацій, що дозволить зменшити втрати теплової енергії.

«Уряд обіцяв компенсувати різницю у тарифах, наразі підприємство коштів від держбюджету не отримало»

- Через воєнний стан комунальникам допомагають. Яку допомогу і від кого отримало підприємство за цей період?

- По-перше, підприємство отримало досить потужну допомогу від Вінницької міської ради. Вона дала можливість забезпечити котельні підприємства генераторами різної потужності і у випадках виникнення надзвичайних ситуацій, генератори забезпечують живленням обладнання котелень. Завдяки цьому споживачі отримують сталі послуги з теплопостачання.

Також, в рамках Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю, між КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» і USAID «Проєктом енергетичної безпеки (ПЕБ)», наше підприємство отримало 36 генераторів різної потужності, екскаватор, більше 1000 метрів сталевих труб та 26 засувок різних діаметрів.

Як незалежні джерела живлення дизельні генератори допомагають уникати небажаних значних перерв у роботі теплотехнічного обладнання на наших об’єктах. Екскаватор-навантажувач JCB сприяє оперативному усуненню пошкоджень тепломереж. Труби та засувки будуть використовуватись для проведення ремонтних робіт на тепломережах.

 «Вінницяміськтеплоенерго» активно співпрацює з USAID «Проєктом енергетичної безпеки» і результатом цієї співпраці є отримання технічної допомоги.

       

Все обладнання та матеріали, які ми отримуємо від USAID «Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ)», дуже цінні, важливі та необхідні для безперебійної роботи підприємства. Адже і в мирний час, і в нинішніх складних обставинах війни, ми надаємо критично важливі у холодну пору року послуги нашим споживачам. І отримане обладнання допомагає нам швидко реагувати на надзвичайні ситуації, усувати аварійні ситуації, продовжувати впроваджувати заходи з енергозбереження та надавати сталі послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води

- Які виклики воєнного часу для підприємства виявились найскладнішими?

- Через війну, зрозуміло, всі стикнулись з проблемами економічного характеру. У людей менше грошей, тому складніше сплачувати за спожите тепло. Нині заборгованість населення складає майже 175 млн грн. Хоча уряд обіцяв компенсувати різницю у тарифах, визначено розмір компенсації, але наразі підприємство коштів від держбюджету ще не отримало. Як наслідок підприємство має заборгованість за спожитий газ та його розподіл, а це майже 320 млн. грн.

Вимкнення електроенергії також позначається на робочому процесі ВМТЕ. Ще влітку разом з міським головою Сергієм Моргуновим ми готувались до такого сценарію, тому за підтримки міськради були закуплені генератори. Вони надали можливість забезпечити енергією обладнання теплопостачального комплексу та зберегти теплопостачання для містян.

Хочу зазначити, що вартість електроенергії, яка виробляється при використанні генераторів, значно дорожча, ніж при стаціонарному енергопостачанні. Проте на споживачах ці витрати не позначаться.

Також із штату підприємства 10% військовозобов’язаних працівників мобілізовано. Дефіцит кадрів змусив дещо змінити робочий процес, підлаштуватися. Але споживачі не відчули негативні наслідки, адже кожного дня виконується колосальна робота для забезпечення містян теплом і гарячою водою.

- Колектив підприємства допомагає ЗСУ?

- Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну ми регулярно підтримуємо Збройні Сили України. Вважаємо своїм обов’язком бути надійним тилом для наших воїнів.

Приміром, на звернення однієї військової частини до Вінницької міської ради про те, що захисники потребують вантажний автомобіль, ми одразу відгукнулись та вирішили надати необхідний транспортний засіб, який у мирний час використовувався для виробничих потреб нашого підприємства. Переобладнанням цього автомобіля на мобільну лазню для військових, займалось підприємство «Ремтехсільмаш», а профінансував його переобладнання - колектив підприємства через первинну профспілкову організацію.

Ми завжди відгукуємось на запити військових щодо необхідної екіпіровки, технічних пристроїв або обладнання та матеріалів.

Ще на початку весни за одноголосною згодою всіх співробітників підприємства було здійснено перерахунок одноденного заробітку на потреби ЗСУ, що склав майже 800 тисяч гривень. Також було придбано та передано військовим планшет, оптичні пристрої. Наше підприємство на постійній основі надає матеріали для виготовлення пічок-буржуйок та власними силами наших працівників виготовляємо такі пічки для обігріву хлопців, які боронять нашу державу.

  

Ще у липні був придбаний та переданий на фронт у підрозділ, де служать наші колеги, безпілотник. А восени працівники підприємства долучились до збору коштів і придбали та передали військовим автомобіль для перевезення вибухонебезпечних снарядів після проведення розмінування. Також щомісяця ми фінансово підтримуємо наших мобілізованих працівників.

«Підприємство вдячне меру та міськраді за допомогу в забезпеченні котелень резервними джерелами живлення»

- Через знеструмлення у місті, котельні зупиняються?

- Нині вся країна, у зв’язку з пошкодженням енергетичних об’єктів, знаходиться в стані тотальної економії електроенергії. Звичайні люди пристосовуються до складних реалій, підлаштовуючи своє життя під графіки вимкнень електроенергії, а ми подбали про забезпечення теплопостачального комплексу альтернативними джерелами живлення.

В межах координаційного штабу щодо підготовки та проходження опалювального сезону у стані війни, Сергій Моргунов, мер Вінниці, прийняв рішення забезпечити котельні підприємства генераторами, на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Підприємство вдячне вінницькому міському голові та вінницькій міській раді щодо стовідсоткового забезпечення котелень резервними джерелами живлення.

Насправді в умовах відключень електропостачання, ряд котелень, на жаль, не стали виключенням.

Та результатом проведення колосальної роботи щодо забезпечення та підключення генераторів, маємо можливість надавати сталу послугу з теплопостачання нашим споживачам.

Звісно, робота генераторів тягне за собою значні витрати на паливо, які не передбачені в тарифах. Але жодним чином вони не відобразяться на вартості наданих послуг. Адже пріоритетом для підприємства є, було і залишається – надання критично важливої послуги у холодну пору року.

Для прикладу, по деяким котельням час використання генераторів складає сотні часів роботи.

- Раніше головною проблемою вважались ліміти на газ. Цього опалювального сезону обмеження не застосовуються?

- Наразі діє договір з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдінг» про постачання природного газу, відповідно умов якого виділені обсяги газу для виробництва теплової енергії на кожну категорію споживачів, зокрема, населення. Доведені обсяги на 10% менші за ті, які були у минулому опалювальному сезоні.

Наразі підприємство вкладається в ліміти, завдяки впровадженим заходам з реконструкцій тепломереж та модернізацій котелень.

Попри численні виклики хочу зауважити, що і у мирний час наше підприємство докладало максимум зусиль для сталого забезпечення теплом та гарячою водою вінничан. Сьогодні, так, це значно складніше. Щодоби виконується колосальна робота, доводиться приймати безліч нестандартних рішень для сталого надання послуг споживачам. Але, це наш фронт, наше завдання, і ми робимо все, щоб містяни не відчули проблем підприємства, щоб в оселях було тепло і затишно.

Олег Верлан

8 лютого, 2023