Генерал Маломуж пояснив «призначення» Бахмута та перспективи подальших кроків

Новини Вінниці / Генерал Маломуж пояснив «призначення» Бахмута та перспективи подальших кроків

Практично всі експерти сьогодні переконують, що «фортеця» Бахмут викоунє надважливу задачу – з одного боку стримує ворога, щоб він не дійшов до інших міст, з іншого там перемелюються окупанти як професійні контрактники, так і «вагнерівці».

Керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал Микола Маломуж звернув увагу на ще декілька позитивних моментів від утримування міста українськими військовими. На його думку, окрім виснаження сил росіян, навіть частковий контроль Бахмута грає на ослаблення режиму Путіна, підриває його авторитет.

«Я не можу стверджувати, що сьогодні визначено, що Бахмут лишається під українським контролем. Але те, що Бахмут треба продовжувати захищати, – це правильне рішення Ставки. Тим більше, що воно було консолідованим. Про це вже висловилися генерали Залужний та Сирський, а також інші командувачі», - зазначив розвідник.

На його думку, тому є кілька важливих причин. Маломуж підкреслив, що «насамперед Бахмут став символом незламності та потужної фортеці».

«Це дуже важливо для всіх українських бійців та командирів, для всього українського народу, а також для наших західних партнерів, які бачать, що, незважаючи на рекомендації США, Бахмут ми не здаємо. Це посилює нашу підтримку та сприяє більш ефективному постачанню нам озброєнь та техніки», - вневнений генерал.

Він нагадав, що у боях за Бахмут українські сили оборони «перемелюють близько 850-1100 російських військовослужбовців на день і приблизно така сама кількість поранених». А це професійні війська Росії - і повітряно-десантні війська, і морська піхота, і ПВК "Вагнер". Маломуж нагадав, що такі «війська треба готувати роками», а «з мобілізованих таких військ швидко не створиш».

«Але сьогодні за взяттям Бахмута стоїть ще й его Путіна: він поставив завдання силовикам вирішити це питання, щоразу переносячи терміни. Новий термін – до 1 квітня. Але оскільки взяти Бахмут не виходить, це дуже підриває довіру до Путіна. Незважаючи на концентрацію всіх сил, він показав, що не в змозі вирішити навіть локальне завдання.

Це веде до зростання недовіри до Путіна та ослаблення путінського режиму загалом. Тому, обороняючи Бахмут, ми виконуємо відразу кілька завдань: знищення найбільш боєздатної частини російських військ та ослаблення режиму РФ», - вважає розвідник.

Маломуж не вірить, що можливе оточення наших військ у Бахмуті.

«Ворог трохи просувається з півночі та півдня. Але ми маємо хороші укріпрайони, вдалі позиції для оборони, кільце не змикається. Постачати техніку та озброєння в умовах постійних обстрілів важко, але все ж таки це відбувається. Одночасно ми проводимо наразі локальні контрудари на низці напрямків», - пояснив він.

Щодо майбутнього контрнаступу, генерал зазначив – для її реалізації «важливо тримати сам Бахмут».   

«Тому що сили, які там сконцентровані, будуть зайняті штурмом самого міста, а в цей час наші спецпідрозділи, сили швидкого реагування можуть провести ефективну операцію з деблокування населеного пункту. Можливо, у цьому й полягає план. Я думаю, такий варіант теж розглядається на Ставці», - сказав генерал.

Олег Верлан

17 березня, 2023