Герб Вінниці пов'язаний з родовим знаком князя Корибута-Дмитра Ольгердовича та Візантією

Новини Вінниці / Герб Вінниці пов'язаний з родовим знаком князя Корибута-Дмитра Ольгердовича та Візантією

Існують декілька гіпотез виникнення герба Вінниці, але над перехрещеними шаблями розміщено, як вважають, гачок або якір. Проте історик та викладач Острозької Академії Микола Бендюк має власну версію щодо походження герба міста. На його думку, він безпосередньо пов'язаний з княжим родом Ольгердовичів.

«Але найцікавіше що там я знайшов, на колишніх валах, фрагмент сигнету (перстеня) 14 століття з гербом власника міста Вінниця князя Корибута-Дмитра Ольгердовича. Він був власником міста в тому ж таки 14 столітті (після Коріатовичів і до Острозького)», - зазначив вчений після перебування у Вінниці.

М.Бендюк впевнений, що герб Корибута сьогодні «прикрашає герб міста Вінниці, правда, король Владислав IV, надаючи місту Магдебурзьке право у 1640 році, доповнив герб двома перехрещеними шаблями».

«Проконсультувавшись з доктором наук Олегом Однороженком, можу цілком впевнено сказати що це герб Корибута, а не гачки рибалок чи човновий якір. Бо така версія лежить в основі всіх краєзнавчих легенд походження герба.

Більше того, Олег припускає що магдебургія місту була надана якраз на час, коли містом володів Корибут. Тому король лише підтвердив раніший герб міста з доповненням шаблями у 17 столітті», - підкреслив історик..

Унікальну знахідку він пообіцяв відреставрувати та передам до Музею міста Вінниці у наступний свій приїзд.

«Сигнет виготовлений з оловяно-цинкового сплаву, тому вірогідно що не належав князю, а комусь з його оточення. Князь мав би перстень із золота чи принаймні зі срібла.

І ще цікава версія виникла під час нашої з Олегом Однороженком розмови, що сам герб Корибута народився із дуже популярного на той час оберегу, який називався «проквітлий хрест», або його ще називають «живий хрест».

Традиція використання такого хреста походить ще з Візантії, яку на Русі дуже полюбили, а князі Сіверські взяли його собі (спрощений варіант) за основу герба.

Корибут же, отримавши Сіверське князівство ще до Вінниці, взяв цей земельний герб за основу герба особистого і передав до Вінниці як міський герб», - вважає Микола Бендюк.

Ігор Заіковатий

14 травня, 2023