Головний податківець Вінниччини Микола Суржиков: «В масштабах області близько 10% аграріїв ігнорують податки, а «тінь» сягає приблизно 1,3 млрд грн»

Новини Вінниці / Головний податківець Вінниччини Микола Суржиков: «В масштабах області близько 10% аграріїв ігнорують податки, а «тінь» сягає приблизно 1,3 млрд грн»

Лише на початку січня очільником ДПС у Вінницькій області призначено нову людину. Після керівництва Чернівецькою інспекцію посада начальника Головного управління – суттєвий крок. Навіть попри винятково сервісний статус служби. Микола Суржиков запевняє, що не має впливових покровителів і орієнтується тільки на виконанні завдань по вертикалі.

Лише на початку січня очільником ДПС у Вінницькій області призначено нову людину. Після керівництва Чернівецькою інспекцію посада начальника Головного управління – суттєвий крок. Навіть попри винятково сервісний статус служби. Микола Суржиков запевняє, що не має впливових покровителів і орієнтується тільки на виконанні завдань по вертикалі.

«Коли податківець залучає до бюджету додатковий мільйон гривень, то отримує задоволення від цього, адже бачить, куди саме витрачаються ці кошти»

- Миколо Андрійовичу, у податкових органах ви працюєте з юності. Чому обрали цей фах?

- Не хочу казати, що з дитинства мріяв стати податківцем. Здобуваючи економічну освіту, я дізнався про вакансію у Держказначействі. Як отримав диплом, то працевлаштувався у це відомство, де обслуговував, зокрема бюджетну сферу.

Незабаром з’явилася вакансія у Могилів-Подільській податковій інспекції. Відверто скажу, перейшов через більшу зарплатню. Працюючи, я закохався у справу. Чому? Отримав можливість багато спілкуватися із різними верствами населення, бізнесом – від бабці, яка на базарі торгує тюльпанами, до представників підприємств-експортерів. Тому перші п’ять років у податковій промайнули, наче мить.

Потім, через сімейні обставини, задумувався над тим, щоб залишити роботу в інспекції, хотів шукати себе в іншому напрямку, але відчув, що це не моє…Згодом став керівником Чернівецької ДПІ. А віднедавна очолюю Головне управління ДПС в області.

Вже зараз, об’їжджаючи райони, спілкуючись з колегами, я переконаний, що більшість працює у податковій службі тому, що люблять цю роботу. По-перше, тому що всі розуміють, що робимо внесок у скарбницю держави, міста, громади. Завдяки надходженням у Вінниці, для прикладу, ремонтують дороги, облаштовують дитячі та спортивні майданчики. Коли податківець залучає до бюджету додатковий мільйон гривень, то отримує задоволення від цього, адже бачить, куди саме витрачаються ці кошти.

По-друге, з наступного місяця у межах 30% ми піднімаємо зарплату працівникам. Через це знімається «соціальна напруга». Так, вона була. Тому спостерігали відтік кадрів. Через це є ряд вакансій навіть у Вінниці. По-третє, ми пропонуємо, я вважаю, чудові умови для роботи, адже люди забезпечені всім необхідним. 

- Міністр фінансів Сергій Марченко у квітні 2020-го, представляючи Олексія Любченка, як нового голову ДПС, зазначив, що податковій службі потрібна нова філософія, яка змінить імідж відомства. Як вона запроваджується на Вінниччині?

- Наш регіон переважно аграрний. На галузь припадає 45-50% надходжень. Філософія полягає у тому, аби усі учасники ринку були в рівних умовах. Пояснюю на прикладі. Добросовісний фермер з одного гектару землі, що обробляє, сплачує у середньому 2,5 тисячі гривень податків. Проте частина аграріїв працюють у «тіні», і продають зібране зерно дешевше. Через демпінг порушуються правила конкуренції. Офіційно зареєстрований бізнес страждає.

- Скільки таких «тіньовиків» в аграрному секторі?

- Ми детально у динаміці дослідили ситуацію в одному районі. Так от, в 2013 році там налічувалося 30 тис га ріллі, яку офіційно обробляли місцеві аграрії. У 2020-му вже офіційно оброблялося менше 26 тисяч. Різницю за цей час почали обробляти одноосібники – люди, які самі обробляють землю.

Теоретично, це здорово, адже людина обробляє пай, годує з цього родину. Але у реалії ситуація інша. В селі без будь-якої реєстрації знайомі та родичі «збирають» 30-40 гектарів землі, створюючи де-факто фермерське господарство, але воно не сплачує податки.

Звісно, ми працюємо з такими людьми, переконуємо, але наразі лише 2-3% погоджуються реєструватися. Хоча певний рух є… Особливо із створенням об’єднаних громад, де розуміють, що зацікавлені у надходженнях від фермерів. Раніше сільські голови не були зацікавлені у роботі з «одноосібниками», тому що гроші йшли на рівень району та області, а сільські бюджети і так дотувалися. Більш того, сільські голови не хотіли сваритися з «одноосібниками», щоб не нашкодити собі під час виборів, адже в селі завжди прислухалися до фермерів, коли треба голосувати.

Чому ми намагаємося легалізувати «одноосібників»? Вони не тільки зерно продають без документів, а ще й купують засоби захисту, добрива, насіння, солярку тощо теж за готівку. Так от, тільки у цьому районі аграрний «тіньовий ринок» складає 50 млн грн. В масштабах області частка таких аграріїв складає близько 10%, а «тінь» сягає приблизно 1,3 млрд грн.

- Законодавчо намагаються врегулювати питання, але щось заважає?

- Законодавець розуміє політичну складову, адже мова йде про активну частину виборців молодого та середнього віку. Тому в свою чергу ми прораховуємо модель та намагаємося переконати, що у разі реєстрації можна витрати більше, але отримати інші преференції. Також пояснюємо, що не складно вести бухгалтерію, користуючись нашими веб-продуктами.   

«На мою думку, 30-35% економіки перебуває у «тіні», але цей відсоток постійно зменшується»

- Надходження до бюджетів на Вінниччині вище запланованих. Це свідчить про успішну боротьбу з «тінню»?

- У тому числі… Також слід завдячувати змінам до законодавства – з підняттям зарплатні збільшуються надходження до бюджету. У свою чергу ми проводимо агітаційну роботу щодо легалізації найманих працівників, в першу чергу у сфері торгівлі. Більш того, наша область ніколи не перебувала у лідерах «тіньового ринку».

- До речі, зазвичай кажуть, що третина економіки перебуває поза оподаткуванням. Це не є перебільшенням? Які галузі вважаються найбільш ризикованими?

- Я скажу свою точку зору – як громадянина, а не податківця. На мою думку, 30-35% економіки перебуває у «тіні», але цей відсоток постійно зменшується. На Вінниччини я би назвав сектор торгівлі серед ризикованих. І через обіг готівки.

Чому я кажу про тенденцію до зменшення? Погодьтесь, змінюються покоління. Якщо старші люди платять готівкою, то молодь віддає перевагу безготівковим розрахункам. А це передбачає облік.

Голова ДПС казав, що якщо кожна людина візьме чек на 100 грн, то держава отримає 1 млрд гривень податків. І це так. Люди вже почали перевиховуватися та брати чеки, тобто ми чітко бачимо, що вже з’являється податкова культура. У свою чергу держава пояснює, куди йдуть податки. Коли людина розуміє, що з її коштів побудували дорогу, наприклад у бік Молдови, то сама буде агітувати інших до легалізації.

- Практичне запитання, адже система оподаткування інколи змінюється. Кому і скільки сплачувати транспортний податок?

- Об'єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто у 2021 році цей розмір складає 2 250 тис. грн., у попередньому 2020 році він був 1 771,1 тисяч.

Така вартість визначається Мінекономіки за методикою, затвердженою урядом, станом на 1 січня звітного року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального транспортного засобу.

Протягом 2020 року ГУ ДПС у Вінницькій області оподатковано 67 транспортних засобів фізичних осіб, та забезпечено надходження даного податку в сумі 1 670,2 тис. грн., що на 1 814,6 тис. грн. менше попереднього року, так як зменшилась кількість об'єктів оподаткування (89 транспортних засобів).

Проаналізувавши переліки автомобілів, що були об'єктами оподаткування у попередніх роках, то у 2021 році попередньо підлягають оподаткуванню 15 автомобілів з сумою зобов'язань близько 300 тисяч, зростає середньоринкова ціна та зменшується кількість транспортних засобів.

- Щороку вінничани більше платять за землю та нерухомість. Чи я помиляюсь?

- Почну з того, що на стан надходжень по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, впливає розмір мінімальної заробітної плати та визначені органами місцевого самоврядування розмір ставок податку та наданих пільг.

Протягом 2020 року ГУ ДПС у Вінницькій області сформовано 42 705 податкових повідомлень - рішень та визначено податкове зобов'язання в сумі 59 751,1 тис. грн, при цьому забезпечено надходження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб в сумі 53 409,9 тис. грн, що на 6 660,1 тис. грн більше попереднього 2019 року.

Надходження у 2021 році плануються на рівні попереднього року близько 60,0 млн.грн.

При цьому разом зі збільшенням мінімальної заробітної плати, ми втрачаємо 2,4 млн грн, відповідно змін внесених Законом України від 30 березня 2020 року N 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким встановлено, що об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

По платі за землю з фізичних осіб протягом 2020 року 463666 фізичним особам сформовано та надіслано 522794 податкових повідомлень-рішень, згідно яких визначено податкове зобов'язання в сумі 168 044,0 тис. грн, що на 18 596,0 тис. грн більше попереднього року (149 448,0 тис. грн).

На 2021 рік нарахування податку плануються на рівні минулого року в розмірі 168,1млн грн, так як значних змін в оподаткуванні плати за землю не відбулося.

На рівень нарахувань по платі за землю впливають рівень ставки податку, визначений органами місцевого самоврядування, а також нормативна грошова оцінка земель, що змінюється згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування раз в 5-7 років.

«У забудовників виникають проблеми, коли продають другий об’єкт за рік»

- Як уродженець Могилів-Подільського поясніть, що заважає фіскальній службі поставити крапку у питанні нелегального імпорту спирту та виробництва фальсифікату у придністровських районах області – природня схильність людей до контрабанди, недосконалість законодавства чи обмежений доступ до дешевого вітчизняного спирту?

- Питання більше до ДФС. У податковій службі інші функції – сервіс, надання послуг. Я можу казати лише як звичайний громадянин. Так, факти є, виявляли і виявляють, але глибоким аналізом цього питання ніколи не займався. Хоча відповіді ви перелічили.

- Майже усі Ваші попередники будівництво житла за схемою ЖБК називали ухилянням від оподаткування. За приблизними підрахунками, скільки втратили місцеві бюджети Вінниччини від неї і чи втратили?

- Декілька справ передані до суду. По одній з них – за нашими підрахунками, забудовник має сплатити більше 10 мільйонів. До винесення вироку я не хотів би казати про деталі. Зараз змінюється форма оподаткування. Коли будівельні компанії вперше продають житло, то з нульовою ставкою ПДВ. У Податковому кодексі це передбачили, аби ціни не зростали. Якщо компанія будує по програмі «Доступне житло», також ставка 0%.

З кінця лютого починаємо планові перевірки, які майже рік були заборонені. Тоді можливо інформації з’явиться більше… 

Виникають проблеми у забудовників, коли вони на приватній ділянці будують певну кількість котеджів, а потім продають їх. Справа у тому, що в цьому році коли продаєш другий об’єкт нерухомості, то вже сплачуєш податки.

Частка таких забудовників невелика, ми вибудовуємо механізм, за яким працювати у такому випадку. Сподіваюсь, разом з органами місцевого самоврядування, адже забудовники мають сплачувати до місцевого бюджету певні кошти, а вони інколи ухиляються. 

- У вашій декларації за 2019 рік вказана благодійна допомога в розмірі 1049 грн та дохід від надання в оренду майна в сумі 11 721 грн від ТОВ «СХК «Вінницька промислова група». Поясніть, за що отримали ці кошти?

- Згідно із Земельним кодексом, кожна людина має право отримати земельну ділянку в розмірі 2 га, для ведення особистого селянського господарства. В селі, де живуть мої батьки, я також отримав таку земельну ділянку, яку і здаю в оренду «Вінницькій промисловій групі». Розмір орендної плати такий же, як отримують інші власники. І додаткову допомогу від компанії періодично отримують усі орендодавці. Однакову…

- З попередником Русланом Осмоловським Вас пов’язують дружні відносини? Продовжуєте спілкуватися?

- Новостворену структуру ГУ ДПС у Вінницькій області очолював Олег Мартинюк у статусі виконуючого обов’язки. З Р.Осмоловським спілкуюся. Адже на сьогодні він очолює ГУ ДФС у Вінницькій області і наші структури тісно співпрацюють.

- Наразі частково відмінено табу на перевірки бізнесу. Підприємцям слід чекати на «маски-шоу»? Як часто залучаються силовики до процесу?

- Наші співробітники виходять на перевірки без силової підтримки – лише з калькулятором і ручкою. Коли наші інспектори написали акт, вказавши про порушення на велику суму, суб’єкта можуть притягнути до кримінальної відповідальності. А от у рамках кримінального провадження залучаються ДФС, прокуратура тощо.

- Розкажіть про особисте. Чому приділяєте вільний час, де відпочиваєте, які маєте хобі? 

- У Вінниці я винаймаю квартиру. Коли є час у вихідні, їжджу до Могилева-Подільського. Там в мене приватний будинок і присадибна ділянка. Свій вільний час приділяю переважно облаштуванню. Як більшість чоловіків полюбляю риболовлю, приглядати за садком. За браком часу переважно намагаюсь дивитися за домашнім господарством, щоб перед людьми соромно не було.

Ігор Заіковатий

23 лютого, 2021