Гра на випередження: для Білого дому стали несподіванкою слова Зеленського про вступ до НАТО

Новини Вінниці / Гра на випередження: для Білого дому стали несподіванкою слова Зеленського про вступ до НАТО

Вчора, 30 вересня, до відеозвернення президента Зеленського про подачу заявки для прискореного вступу до НАТО багатьом українцям було зрозуміло як відповість Банкова на безглузді дії Кремля щодо анексії чотирьох українських регіонів. Але всі сподівались, що подача заявки до НАТО узгоджена з Альянсом. Виявилось, що у Києві зіграли на випередження.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Україна консультувалася з НАТО ще до подачі заявки на вступ. Але, судячи зі всього, остаточного рішення ухвалено не було. Скориставшись божевільними кроками Путіна, які звісно отримали осуд навіть у партнерів Росії (африканських диктаторів всерйоз не сприймаємо), Зеленський сказав те, що поставило у незручну ситуацію партнерів по НАТО перед запланованим брифінгом генсека блоку. І Столтенберг змушений був ухилитися від прямої відповіді.

У Білому домі теж не знають, як реагувати.

«За словами двох американських чиновників, знайомих із внутрішніми дискусіями, заява України про те, що вона прагне прискореного вступу до НАТО, стала несподіванкою для адміністрації Байдена», - пише Politico.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі не підтримала запит України на прискорений вступ до НАТО через кілька годин після того, як президент Володимир Зеленський зробив відповідну заяву. Так, на запитання Politico, чи підтримує вона вступ України до НАТО, Пелосі відмовилася чітко схвалити заявку, але сказала, що підтримує «гарантії безпеки» для України.

«Ми дуже віддані демократії в Україні. Давайте виграємо цю війну. Але я була б за те, щоб Україна мала гарантії безпеки», - цитує видання Пелосі.

На її думку, це «не на часі»…

Отже, Зеленський фактично теж, як і Путін, вирішив «підняти ставки». Якщо раніше Україна вимагала у партнерів більше зброї, то тепер постійно наголошуватиме чи нагадуватиме про свою заявку. Звісно, у Києві чудово розуміють, що у НАТО відсутній консенсус по Україні. Приміром, Угорщина через політику великого прихильника Путіна Віктора Орбана буде категорично проти. Експерти вже навіть кажуть про майбутній розкол в Альянсі. Натомість, згадаємо розмови про альтернативний військовий союз…    

Олег Верлан

1 жовтня, 2022