Гройсман на партконференції «УСГ» у Тульчині: «На додачу до всіх провалів останнього року маємо ознаки політичної кризи. Ми готові показати нову якість політики»

Новини Вінниці / Гройсман на партконференції «УСГ» у Тульчині: «На додачу до всіх провалів останнього року маємо ознаки політичної кризи. Ми готові показати нову якість політики»

У Тульчині, який претендує на звання «культурної столиці», 14 травня відбулася партконференція «Української Стратегії Гройсмана». Можливо, це місто обрано для проведення заходу через певний символізм, адже з 2015 року воно почало «звучати». І мова не тільки про оперний фестиваль, а й про відновлення туристичної та економічної складової. Проте політики казали більше про загальні речі, які стосуються як Вінниччини, так і України у цілому.

У Тульчині, який претендує на звання «культурної столиці», 14 травня відбулася партконференція «Української Стратегії Гройсмана». Можливо, це місто обрано для проведення заходу через певний символізм, адже з 2015 року воно почало «звучати». І мова не тільки про оперний фестиваль, а й про відновлення туристичної та економічної складової. Проте політики казали більше про загальні речі, які стосуються як Вінниччини, так і України у цілому.

Хоча статус заходу позиціонується як обласний, він зібрав представників центрального апарату та делегації від партійних організацій з інших регіонів. Також до конференції долучилися колишні міністри Є.Нищук, О.Саєнко, В.Черниш та Г.Новосад, ексзаступники міністрів, експерти тощо.   

«В Україні на додачу до всіх криз і управлінських провалів останнього року додається ще одна криза – політична, - заявив лідер політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман, у вступному слові. – Верховна Рада стрімко втрачає стабільну більшість, а отже не може швидко ухвалювати потрібні країні рішення».

За його словами, «брак компетентності, брак професіоналізму та брак відповідальності влади» призводить «до багатьох проблем і криз: у боротьбі з епідемією, в економіці, у соціальному захисті людей».

Він переконаний, що найбільші виклики, які сьогодні стоять перед Україною, окрім зовнішніх загроз, - це руйнування державних інституцій, криза довіри людей до влади, провальна кадрова політика і стрімке скорочення середнього класу, як основного двигуна економічного розвитку країни.

Небажання вирішувати саме ці фундаментальні питання веде до більш точкових криз – як провал вакцинації від COVID-19, неконтрольована міграція, передусім молоді, невизначеність із забезпеченням людей похилого віку, зростання бідності.

«Сьогодні ніхто не може відповісти, що буде завтра, - зазначив очільник партії. - Держава віддалилася від проблем українських родин. І це теж робить нас вразливими. Українці втомилися від непрофесіоналізму, беззаконня, нещирості, імітації та постійних провалів».

На його переконання, протистояти цьому можна шляхом неухильного слідування кільком пріоритетам, це – наділення людей реальною владою на місцях, реальна боротьба з корупцією, формування сильних державних інституцій і вирішення питань безпеки.

Звертаючись до делегатів, Володимир Гройсман заявив, що «ми готові показати нову якість політики і продовжити ті фундаментальні процеси, які розпочала команда політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана».

«Я маю надію та впевненість, що нова якість української політики розпочнеться з нашої команди Української Стратегії. Це буде політика, заснована на принципах компетентності, професіоналізму та відповідальності, об'єднана навколо спільного бачення», - сказав Володимир Гройсман.

«Ситуацію можна змінити на основі бачення майбутнього, яке складається з 5-ти пріоритетів: наділити людей владою, дозволити Україні увійти у вищу лігу розвинених демократичних держав, створити сильні державні інституції, поліпшити якість життя кожного українця, захистити культуру, ідентичність та територіальну цілісність України», - підкреслив лідер «УСГ».

Як наголосив Володимир Гройсман, наділити людей владою – це завершити децентралізацію. Якісно і правильно. Потрапити до вищої ліги розвинених країн – це подолати корупцію. Але не в контексті нинішніх ідей від влади щодо боротьби з олігархами. «Деолігархізація», яку нав’язують українцям провладні політики, це ніщо інше, як спроби перетворити Україну на Білорусь, де сама влада – найбільший олігарх в державі, впевнений Володимир Гройсман.

Окремо він торкнувся питання зовнішніх викликів, які стоять перед Україною. І це не тільки військові загрози з боку Росії, а й такі гібридні проєкти тиску, як газопровід «Північний потік - 2». Як наголосив політик, українська дипломатія має докласти максимум зусиль, щоб згуртувати світову спільноту, і передусім країни «Великої сімки», навколо однорідної санкційної політики і недопущення будь-яких спроб Росії втілити свої злочинні наміри й плани.

Наостанок Володимир Гройсман закликав всіх, хто розділяє цю позицію, доєднуватися до команди партії, яка стане ефективним інструментом для запобігання катастрофі, до якої країну ведуть некомпетентна та непрофесійна влада, та відновлення стабільного розвитку України.

Після виступу лідера та гостей учасникам заходу вручали партійні квитки. А далі на трибуну вийшов голова Вінницького обласного осередку партії, мер Вінниці Сергій Моргунов.

«Розвиток будь-якої громади базується на двох принципових речах – тісному діалозі з жителями і стратегічному баченні в досягненні цілей», - зазначив очільник обласного центру.

Він наголосив, що «треба чути чути людей і правильно розставляти пріоритети», а децентралізація надала «колосальні можливості».

«Так, сьогодні реформа не завершена, не ухвалені остаточні зміни до Конституції. Але децентралізація – найбільш ефективний механізм управління», - підкреслив Сергій Моргунов, пояснивши, що прикладом використання механізмів децентралізації і правильного стратегічного розвитку громад є вінницький регіон і Вінниця, де сформовані ефективні органи влади, працюють визнані на загальнодержавному рівні програми розвитку.

Він додав, що під час місцевих виборів 2020 року «УСГ» йшла із гаслом «Кожен житель важливий». І зараз – час показати і довести, що партійне гасло – це цінність, яку сповідує кожен партієць незалежно від посади.

«Партійний квиток, це не просто квиток. Це відповідальність перед людьми. І вони будуть прискіпливо оцінювати нашу роботу», - наголосив Сергій Моргунов.

Голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий, виступаючи на конференції, згадав, що коли команда «Української Стратегії Гройсмана» йшла на місцеві вибори, то людям говорили: «Ми виправдаємо вашу довіру!».

«І це були не порожні слова!  Ми чітко слідуємо нашому принципу – «Кожний житель Вінниччини – важливий». Ми здатні приймати рішення і здатні їх втілювати у життя, - зазначив очільник облради.

Він наголосив, що реформа децентралізації влади і передачі повноважень на місця стала червоною ниткою діяльності депутатського корпусу. Нині громади Вінниччини на сесіях своїх рад активно ухвалюють плани розвитку на наступні 10 років – Стратегію 2030.

«Ми станемо першим регіоном України, де будуть прийняті стратегії розвитку кожної громади і будуть об’єднані у спільну стратегію розвитку області. До розробки таких документів долучилися, безпосередньо, не тільки депутати, а й представники бізнесу, громадськості, активна молодь», - зазначив Вячеслав Соколовий. 

За його словами, для підтримки становлення громад та стимулювання їхнього розвитку обласна рада запровадила дієвий механізм - конкурс «Комфортні громади», конкурс з ремонту, реконструкції та будівництва комунальних доріг і приступила до розробки комплексної та масштабної програми «Питна вода». Він переконаний, що кожна громада на Вінниччині може та повинна стати комфортною для своїх жителів, причому в усіх сенсах. А це приклад для всієї України.