Гучні заяви навколо Бахмуту: чому медійності «фортеці» приділяють вирішальне значення?

Новини Вінниці / Гучні заяви навколо Бахмуту: чому медійності «фортеці» приділяють вирішальне значення?

Протягом декількох місяців всі військові експерти наголошували на тому, що Бахмут немає стратегічного значення для ситуації на Донбасі. Проте для РФ і України місто стало певною мірою сакральним. Засновник ПВК «Вагнер» Є.Пригожин заявив, що «фортецю» остаточно взято, у ЗСУ спростовують ці слова.

Речник східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий пояснив заяву Євгенія Пригожина про повне захоплення Бахмута наміром якнайшвидше вивести своїх найманців зі зруйнованого міста, яке може бути оточене українськими захисниками. 

Так, 20 травня ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин опублікував відео біля будівлі залізничного вокзалу в центрі Бахмута, в якому стверджував, що його найманці нібито повністю захопили місто й що 25 травня вони передадуть його «оборону» солдатам Міністерства оборони Росії й підуть. Міноборони РФ також заявило про повне захоплення Бахмута, який у Кремлі досі називають Артемівськом.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр запевнила, що українські військові утримують позицію у районі «Літака», хоча й ситуацію називають «критичною»..

Череватий заяви росіян пояснює суто політичними «зисками». За його словами, «вагнерівців» там розбито, але Пригожину важливо переконати російське суспільство у тому, що він виконав обіцянку, тим часом хоче вивести залишки угрупування. Для Пригожина така заява має суто  політичне значення. Він всіляко перехоплює ініціативу у Шойгу та Герасимова.

Ба більше, провідні світові ЗМІ написали, що президент Володимир Зеленський, пребуваючи в Японії, у неділю сказав, що не впевнений, що ЗСУ контролюють Бахмут. Інформацію поширили Reuters, DW, AP, The Guardian… Пізніше прессекретар Зеленського Сергій Никифоров у Facebook наголосив, що це не так.

Медіа писали, що на запитання під час саміту G7 в Хіросімі, чи контролює Україна місто, Зеленський відповів: «Я думаю, що ні».

«Ви повинні розуміти, що нічого немає. Вони (росіяни – ред.) все зруйнували. Нині Бахмут є лише в наших серцях Там нічого немає», - сказав Зеленський, маючи на увазі глобальні руйнування міста.

Пізніше прессекретар Зеленського Сергій Никифоров пояснив, що Зеленський заперечив втрату Бахмута. За словами речника, у президента запитали, що «росіяни кажуть, що вони взяли Бахмут», на що Зеленський відповів «я думаю, ні». 

У міжнародних ЗМІ досі зберігається версія, що Зеленського запитали, чи залишається Бахмут під контролем Києва. 

Судячи з відео, запитання прозвучало: «Пане президенте, Бахмут все ще в руках України? Росіяни кажуть, що взяли Бахмут», а Зеленський відповів: «Я думаю, ні».

Кореспондент Financial Times Міллер пише, що оточення глави України по-іншому пояснює відповідь. За їхніми словами, Зеленський говорив про те, що Бахмут втрачено в тому сенсі, що він повністю зруйнований.

Тож, Україні зараз вкрай важливо показати успіхи, тому утримання невеличкого плацдарму у «фортеці» має виключно політичне значення, адже Зеленський просить про військову допомогу для «розвитку успіху». У Москві зберігається конкуренція між Генштабом і Міноборони з одного боку, та «опонентами», спікером яких є Пригожин. Вони конкурують між собою перед Путіним і росіянами, намагаючись довести, що кращі, а також разом пробують зменшити підтримку України світовими лідерами. Саме тому Бахмут став занадто медійним.    

Олег Верлан

21 травня, 2023