Гучну «церковну справу» про відсторонення чиновника Вінницької ОДА Салецького провалено в апеляційному суді, але він вважає, що слідчі планують її перекваліфікувати

Новини Вінниці / Гучну «церковну справу» про відсторонення чиновника Вінницької ОДА Салецького провалено в апеляційному суді, але він вважає, що слідчі планують її перекваліфікувати

Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу начальника управління по справах релігій і національностей Вінницької ОДА Ігоря Салецького. Попри намагання слідства чиновника залишили виконувати посадові обов’язки. Проте вінничанин вважає, що у поліції шукатимуть інший привід його відсторонення від посади. Протистояння зайшло доволі далеко.

Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу начальника управління по справах релігій і національностей Вінницької ОДА Ігоря Салецького. Попри намагання слідства чиновника залишили виконувати посадові обов’язки. Проте вінничанин вважає, що у поліції шукатимуть інший привід його відсторонення від посади. Протистояння зайшло доволі далеко.

Нагадаємо передісторію. Після отримання української церквою томосу, створення ПЦУ, внесення змін до законодавства, які спростили перехід громад вірян до нової церкви, шаленого тиску з боку Московського патріархату з приводу реєстрації громад помісної церкви і їхніх прав на храми, в ситуацію «втрутилася» поліція. На підставі заяв місцевих очільників УПЦ МП правоохоронні органи розпочали «бурхливу діяльність» задля пошуку порушень з боку І. Салецького, якого саме держава наділила функціями реєструвати нові громади.

У Вінницькому міськсуді було підтримано клопотання слідчої С. Воронюк щодо відсторонення І. Салецького від посади, але апеляційна скарга адвоката чиновника перекреслила це рішення. Вранці 18 жовтня колегія суддів Вінницького апеляційного суду ухвалила рішення щодо задоволення скарги в інтересах Салецького. Ухвала оскарженню не підлягає.    

«Ігоря Салецького підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень невеликої тяжкості. Вони передбачені статтями 356 (самоправство), частиною 1 статті 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), частини 1 статті 365-2 Кримінального кодексу України (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги).

Відповідно до  частини 1  статті 154 Кримінального процесуального  кодексу України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину -– щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу», - прокоментував NaПарижі рішення суддя-спікер Вінницького апеляційного суду Анатолій Кривошея.

Він додав, що статтею 154 КПК України роз’яснюється, у яких випадках відсторонюють від посади, а стаття 12 КК України класифікує злочини.

За словами підозрюваного Ігоря Салецького, у суді слідча «додала» певні «ризики», через які треба відсторонити, але про це «ми з адвокаткою почули лише в залі, це не було узгоджено». Також в нього є припущення, що історія з відстороненням повториться.

«На мою думку, слідча Воронюк буде перекваліфіковувати справу по іншій статті, яка передбачає відсторонення. Сподіваюся, що у прокуратурі вивчать не тільки її клопотання, а й звернуть увагу на законодавство щодо свободи совісті та релігійних організацій, повноваження парафіяльних зборів, які зазначені у статуті, повноваження загальних зборів релігійної громади, які визначені ст. 8 Закону України «Про свободу совісті». Слідчу Головного управління Нацполіції особисто я вважаю заангажованою у цій справі. Більш того, на мою думку, вона виконує доручення свого керівництва», - заявив в ексклюзивному коментарі NaПарижі Ігор Салецький.

Отже якщо припущення підозрюваного у справі про самоуправство вірні, то по якій же статті йому нададуть чергову підозру?..     

«Проводиться досудове розслідування, а з іншими запитаннями звертайтеся до відділу комунікацій», - відповіла Світлана Воронюк навіть після пояснення журналіста, що у цей відділ він звертався, а вона додала, що «це вже їхні справи».

Нагадаємо, ще відсторонений міськсудом за поданням поліції ОДА Ігор Салецький раніше звернувся з відкритим листом до міністра Авакова зі скаргою на його підлеглих.

Перша та остання сторінки ухвали ВАС по справі Салецького додаються.

Новини Вінниці / Гучну «церковну справу» про відсторонення чиновника Вінницької ОДА Салецького провалено в апеляційному суді, але він вважає, що слідчі планують її перекваліфікувати Новини Вінниці / Гучну «церковну справу» про відсторонення чиновника Вінницької ОДА Салецького провалено в апеляційному суді, але він вважає, що слідчі планують її перекваліфікувати