Іран передає Росії технологію виробництва дронів. У Зеленського говорять про розвиток власної «технологічної промисловості»

Новини Вінниці / Іран передає Росії технологію виробництва дронів. У Зеленського говорять про розвиток власної «технологічної промисловості»

На початку листопада Іран та РФ уклали угоду про виробництво безпілотників на російській території. Завдяки цьому Тегеран намагається уникнути додаткових санкцій.

Про домовленості між керівництвом країн пише The Washington Post, посилаючись на дані розвідок США та інших західних країн.

За інформацією видання, Москва непублічно досягла угоди з Тегераном про початок виробництва сотень безпілотників на території РФ.

На умовах анонімності троє посадовців повідомили, що чиновники завершили угоду під час зустрічі в Ірані на початку листопада, і обидві країни швидко рухаються до передачі проєктів і ключових компонентів, що може дозволити почати виробництво протягом декількох місяців.

Для РФ угода допоможе задовольнити гостру потребу у високоточних боєприпасах, а Іран отримає від росіян технології для ядерної програми. Ба більше, лідери Ірану вважають, що уникнуть додаткових санкцій, адже фізично безпілотники будуть збиратися у Росії.

Російські заводи і раніше «удосконалювали» іранський імпорт, міняли назву і колірну гамму. Але до цього часу не було власного виробництва БПЛА іранської розробки на російській землі, пише видання.

Віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров написав у Телеграмі, що санкції та ускладнення логістики – бар'єри для реалізації подібних планів.

«Але РФ буде використовувати чорний кеш і віртуальні активи для розв'язання цих проблем, купуючи на різних ринках через посередників товари подвійного призначення. Ціль зрозуміла – економити дороговартісні крилаті ракети, продовжити знищувати нашу критичну інфраструктуру», - зазначив він.

За словами посадовця, іІнноваційні рішення по типу «антишахід», дрони для збивання дронів, сучасні засоби радіоелектронної боротьби, нові джерела отримання інформації про БПЛА на низьких висотах розвиваються кожного дня та допоможуть нам у боротьбі.

«Але, окрім цього, потрібно робити новий крок у розвитку власної «технологічної промисловості». Дрони різного типу, які будуть формувати нові виклики ворогу. Але, що важливо, потрібне виробництво у промислових масштабах», - підкреслив Федоров.

Олег Верлан

20 листопада, 2022