Іран передав РФ бойові безпілотники Shahed 129. Це означає, що іранських операторів залучать до війни в Україні

Новини Вінниці / Іран передав РФ бойові безпілотники Shahed 129. Це означає, що іранських операторів залучать до війни в Україні

Партію іранських дронів відправлено Каспійським морем до Росії. В подальшому воєнний вантаж через Астрахань і Волгоград планується доставити до кордонів України.

Про це повідомляє «Цензор.НЕТ» з посиланням на власні джерела.

Війна Росії проти України поступово виходить за межі регіонального конфлікту у Східній Європі. Якщо ЗСУ допомагає коаліція «Рамштайн», то росіяни за військовою допомогою вже зверталися до своїх союзників – КНДР та Ірану. Зустріч у Тегерані російського лідера Путіна ніби мала практичний результат. Іранці погодилась на передачу своїх удрних безпілотників, які, на думку Москви, можуть нівелювати дію систем HIMARS та їхніх аналогів, які вже є на озброєнні ЗСУ.

«Цензор.НЕТ» повідомляє, що основу іранського вантажу складають важкі ударні дрони Shahed 129. При розробці БПЛА були взяті за основу ізраїльський дрон Hermes 450 та американський MQ-1 Predator.

Довжина фюзеляжа Shahed 129 складає 8 метрів. Розмах крил - 16 метрів. Заявлене бойове навантаження - до 400 кг. Швидкість польоту - до 150 км/год з радіусом - до 200 км. Заявлена дальність польоту до 1700 км. Розробники стверджують, що беспілотник може знаходитись в повітрі до 24 годин.

Його можуть озброювати протитанковими ракетами Sadid-1 (копія ізраїльської Spike-ER) або високоточною плануючою бомбою з осколковою бойовою частиною - Sadid-345.

Варто зазначити, що про реальні бойові характеристики іранських безпілотників практично нічого невідомо, оскільки досі вони не застосовувались в умовах повномасштабної війни. Тому, можливості Shahed 129 можуть відрізнятися від заявлених. Більш того, раніше дрон не експортувався.

Відомий азербайджанський блогер Joker вказує, що західні розвідки мають більш точну інформацію щодо іранської техніки. Також він відзначає, що, ймовірно, разом з БПЛА Тегеран надасть своїх операторів, адже на навчання росіян потрібен час.

Фактично це означатиме, що Іран безпосередньо залучається до війни проти України.

Нагадаємо, вранці 22 липня Ізраїль завдав удару по іранському військовому заводу у передмісті Дамаську, столиці Сирії. На підприємстві виробляли БПЛА. Ракетний удар відбувся після перемовин Москви і Тегерану про поставки безпілотників.

Олег Верлан

25 липня, 2022