Іранські ракети кращі за російські аналоги: в Україні не достатньо засобів захисту проти них

Новини Вінниці / Іранські ракети кращі за російські аналоги: в Україні не достатньо засобів захисту проти них

Найближчим часом Іран має передати Росії свої балістичні ракети. Вони кращі за російські. Аби захистити небо України, потрібні не одиниці систем ПРО, а десятки.

Такої думки дотримується військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов. .

Складність збиття

«В Ірану є балістичні ракети на 300 і на 700 кілометрів. Це оперативно-тактичні ракети, їх особливістю є те, що у них відділяється головна частина, що робить їх більш надійними в плані подолання протиракетної оборони. Тож в іранців вони можуть бути ліпшими ніж у росіян, бо аналогічна ракета у РФ летить до 500 км», - розповів військовий експерт.

Як припускає Жданов, Тегеран може передати ці ракети протягом місяця-двох.

Принцип роботи ракет

За словами експерта, іранські ракети літають по балістичній траєкторії, вони не крилаті, а тому не змінюють траєкторію. Вони підіймаються високо вгору та летять різко вниз по принципу «перевернутої параболи».

Що захистить небо?

Жданов зазначає, якщо в України буде достатня щільність і кількість протиракетної оборони (ПРО), то є всі шанси збивати ці ракети. Але, варто враховувати, що на сьогодні найліпші системи дають вірогідність збиття 90% і не більше.

«Нам потрібні засоби протиракетної оборони (ПРО). Чим більше їх буде, тим більше ми будемо надійніше та безпечніше себе почувати. Це ті ж NASAMS, IRIS-T, але в кількості не одна одиниця, а 10-20. Було б непогано, аби США погодилися надати нам комплекси Patriot», - підсумував він.

Іран готується передати близько 1000 ракет

Як інформують ЗМІ, зокрема видання CNN, Іран готується відправити Росії близько тисячі додаткових одиниць зброї. Серед них балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» і ударні безпілотники (близько 200). Припускається, що це може статися вже на початку листопада (такої думки дотримуються у ГУР).

Ракети можуть розмістити на північ від України

Як припускають у Повітряних силах ЗСУ, іранські балістичні ракети росіяни можуть розмістити на північ від кордону України.

«Ми будемо вживати всіх засобів захисту від цих ракет. Імовірно вони будуть доставлені на північ від України, звідки вони можуть запускатись так, щоб загрожувати всій Україні», - розповів речник ПС Юрій Ігнат.

Олег Верлан

1 листопада, 2022