Істерика у Кремлі: Росія хоче припинення війни та сподівається на вплив на Зеленського лідерів країн ЄС, а ті відмовили

Новини Вінниці / Істерика у Кремлі: Росія хоче припинення війни та сподівається на вплив на Зеленського лідерів країн ЄС, а ті відмовили

У Києві сьогодні, 16 червня, розпочалася зустріч президента Володимира Зеленського з лідерами Німеччини, Італії, Франції та Румунії. Лідерів країн ЄС росіяни «превітали» ракетним обстрілом України, через який повітряну тривогу оголосили в усіх регіонах. Також синхронно у Кремлі через підконтрольні ЗМІ нагадали, що РФ хоче миру, а в Україні ігнорують процес погодження договору.

Певною мірою зараз росіяни змушені викласти на стіл усі карти. Візит до Києва канцлера Олафа Шольца, прем'єра Маріо Драгі, президентів Еммануеля Макрона та Клауса Йоганніса змусив Кремль голосно заявити про те, що саме в Росії хочуть швидше закінчити війну. Тобто, визнати, що у Москві розуміють – досягли максимуму, а далі втрачатимуть.

Це принципово. Навіть попри наявність у РФ необмеженого людського та збройного ресурсу. Нині Москва у ролі сторони, що «просить мир»… Про це свідчать заяви одразу кількох російських «спікерів»,

Прессекретар президента Росії Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі сподіваються, що європейські лідери під час свого візиту до Києва «спонукатимуть Зеленського реально подивитися на стан справ».

«У Кремлі сподіваються, що Макрон, Драгі та Шольц у Києві не концентруватимуться на накачуванні України зброєю, бо це продовжить страждання людей», - сказав він.

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що Москва хоче закінчити війни «дипломатичним шляхом» з урахуванням «ситуації», а в Україні - ні.  

У Москві навіть дозволили погаласувати заступнику голови Ради безпеки РФ, експрезиденту Дмітрію Медведєву, а саме зневажливо висловитися про лідерів Франції, Німеччини та Італії у зв’язку з їхнім візитом до Києва. Для балансу.

«От люблять європейські шанувальники жаб, ліверу та макаронів відвідувати Київ. Користі - нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, старі гаубиці, хлопнули горілки і потягом, як сто років тому, додому. І все добре. Тільки до миру це Україну ніяк не наближує. А час спливає», - висловився Медведєв.

Очільник делегації РФ на переговорах з Україною Володимир Мединський навіть розкрив деталі квітневих перемовин.

«Ці переговори завершилися 15 квітня тим, що ми передали українській стороні узгоджений переговорними групами проект договору. Він узгоджений був відсотків на 75. Минуло вже два місяці, але й досі українська сторона не спромоглася навіть відповісти на це офіційно, передавши нам усно, що бере у переговорах паузу», - пояснив Мединський.

За його словами, у Москви складається враження, що нібито мир керівництву України не потрібен. Також Мединський заявив, що переговорний процес було перервано після візиту до Києва високопосадовців адміністрації США.

«Перервався після того, як Україну відвідали наприкінці квітня керівники Пентагону та державного департаменту США. Я так розумію, що було проведено консультації, після яких у переговорах було взято паузу», - додав Мединський.

Неодноразово росіянам відповідали, що укладання миру передбачає зупинку бойових дій та «відхід» на позиції 23 лютого. Оскільки у Москві «бачать світ інакше», то наразі діалог немає сенсу, особливо після звірств окупантів у передмістях Києва, руйнування Маріуполя тощо.

Росіяни нібито не чують відповіді, проте намагаються зіграти на протиріччях тандемів Німеччина-Франція та США-Британія. Тиснувши на перших, вони хочуть відокремлення їх позиції. Тому стільки уваги у Москві приділяють візиту квартету політиків до Києва.

Однак, одна справа розмовляти телефоном з Путіним з Європи, інша – подивитись на Ірпінь власними очима. Побачене там Макрон назвав «тавром варварства» російської армії. Канцлер Німеччини Олаф Шольц після відвідин міста заявив, що дії Росії у війні проти України спрямовані лише на знищення.

«Це багато говорить про агресивну війну Росії, яка просто націлена на знищення. Ми маємо пам'ятати про це все, приймаючи рішення. Страшно, яких руйнувань завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглуздим є це насильство», - сказав Шольц.

Поки що відомо, що волання «з-за болот» не мали сенсу. Перефразуємо Мєдвєдєва. Німеччина готова допомагати «стільки, скільки потрібно для боротьби України за незалежність», Франція обіцяє зробити все необхідне, «щоб Україна могла чинити опір і перемагати».

Чи можна казати про дипломатичний успіх України? Звісно, ні. Шольц і Макрон не будуть значно посилювати Київ, хоча умовляти Зеленського погодитися на поступки Путіну, як на це розраховували у Кремлі, вони теж не стануть. Тож фактично тепер Берліну з Парижем залишається обирати між відносним нейтралітетом з обмеженою підтримкою України чи змаганням з дуетом Вашингтону і Лондону за те, хто більше сприятиме перемозі. Києву вигідний другий варіант. Першого варіанту вони дотримувались кілька місяців. Казати, що побачене спонукає дотримуватись другого курсу – зарано.  

Олег Верлан

16 червня, 2022