Ізраїльські ЗМІ повідомляють про постачання Україні через посередників систем боротьби з іранськими безпілотниками

Новини Вінниці / Ізраїльські ЗМІ повідомляють про постачання Україні через посередників систем боротьби з іранськими безпілотниками

Попри офіційну позицію невтручання, Єрусалим через «посередників» почав постачати Україні деякі види озброєння. Мова йде про сучасні системи боротьби з безпілотниками.

Два тижні тому сайт «Зман Ісраель» повідомив, що міністерство оборони Ізраїлю негласно санкціонувало постачання Україні сучасних систем боротьби з безпілотниками. Ізраїль вважається лідером у сфері таких технологій, електронні системи боротьби з дронами встановлені на кордонах із Сирією, Ліваном та Сирією. Ця зброя належить до категорії «передових оборонних технологій» і офіційно не підлягає продажу в Україні, а тому закуповується обхідним шляхом через Польщу. У публікації наголошувалося, що в оборонному відомстві знають про кінцевого адресата зброї, але вважають за краще не заважати постачанням.

З посиланнями на «Зман Ісраель» та пов'язаного з ним англомовного сайту Times of Israel інформація поширюється на інші англомовні ЗМІ. Міністерство оборони Ізраїлю цих публікацій, як і раніше, «не помічає» і не спростовує.

Припускають, що так Ізраїль відповідає на закупівлю Росією іранських дронів - і не випадково «витік» про постачання з'явився одночасно з публікаціями щодо застосування іранських БПЛА російськими військами в Україні. Угода, що свідчить про зближення Росії та Ірану, не залишилася непоміченою в Ізраїлі.

Як повідомляла кореспондент Times of Israel Таль Шнайдер, після російського вторгнення в Україну обсяг ізраїльського оборонного експорту різко зріс, а міністерство оборони розширило перелік несекретних видів зброї, які ізраїльські компанії можуть продавати без особливої ​​ліцензії країнам, включеним до «білого списку» міністерства оборони. Однак і перелік несекретних видів зброї, і список країн, куди її можна продавати, засекречено.

Олег Верлан

23 вересня, 2022