Каличанська чи Хлібна: у Вінниці пропонують дві нові назви площі Гагаріна

Новини Вінниці / Каличанська чи Хлібна: у Вінниці пропонують дві нові назви площі Гагаріна

У соціальних мережах серед вінничан триває дискусія, як має називати площа Гагаріна. У рамках деколонізації місто позбудеться радянського минулого, зокрема й імені першого космонавта, який навіть став «почесним громадянином Вінниці».

Юрій Гагарін ніколи не був у Вінниці, жодним чином не пов'язаний з містом, проте є класичним відображенням радянських перемог, через що асоціюється виключно з Росією. Якщо «деколонізувати», то окрім площі у центрі міста, слід підшукати нові назви вулиці та провулку Гагаріна у селі Пирогове. Знайдуть нові назви без суперечок.

А от з площею складніше. За часів Російської імперії вона називалась Хлібною. Мабуть через існування ринку. Опубліковано петицію до міськради з пропозицією повернути цю назву.

Сама місцевість і річка Калича мають суто вінницьке походження. Їх вживають донині. Тому Каличанська площа є виглядає не менш природньо. До того, місто отримало б черговий автентичний топонім, а не «як у всіх» за часи СРСР, коли всі парки називали іменем Горького, а центральні вулиці – Леніна.

Проте, звісно, вирішувати експертам-історикам. Сподіваємось, вони не помиляться з вибором назви.  

Ігор Заіковатий

29 квітня, 2022