«Кандидатів на посади голів громад буде багато»: експерт прокоментував перебіг кампанії з місцевих виборів у семи громадах Вінниччини

Новини Вінниці / «Кандидатів на посади голів громад буде багато»: експерт прокоментував перебіг кампанії з місцевих виборів у семи громадах Вінниччини

Активна фаза агітаційної кампанії із перших місцевих виборів у п’яти та довиборів у двох ОТГ Вінниччини розпочнеться орієнтовно із 18 червня. Тобто, фактично, аби переконати земляків голосувати за себе, кандидатам у місцеві депутати та на посади голів громад залишиться лише два тижні.

Активна фаза агітаційної кампанії із перших місцевих виборів у п’яти та довиборів у двох ОТГ Вінниччини розпочнеться орієнтовно із 18 червня. Тобто, фактично, аби переконати земляків голосувати за себе, кандидатам у місцеві депутати та на посади голів громад залишиться лише два тижні. Про це в коментарі NаПарижі сказав директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко:

«На кампанію, дійсно, дуже мало часу, але ці вибори локальні – там люди один одного знають і будуть обирати. Ми очікуємо, що дуже велика буде кількість кандидатів на посади голів громад – в окремих громадах може бути від 7 до 12 претендентів. Проблема є в тому, що вибирати потрібно між «добрим хлопцем» або «доброю господинею» і людьми зі стратегічним мисленням. Зараз ми бачимо, що в окремих громадах існує серйозна потреба із формуванням такої команди, яка була б компетентною не просто у вирішенні проблем сміття та водогонів, а й у залученні інвестицій, створенні робочих місць тощо. Потрібно вибирати того, хто може ці питання вирішувати, уже мало просто думати про прибирання чи ще якісь такі речі».

Якраз кваліфіковані кадри, на думку Олега Левченка, є однією із найгостріших проблем у вже діючих ОТГ.

«Окрім згуртованості, має бути ще й компетенція, знання іноземної мови, розуміння процесів містобудування, управління землею, ресурсами, інші речі.  Це те, що зараз є дуже серйозним викликом для об’єднаних громад. І чим менша за розміром громада, тим важче цих спеціалістів знайти і утримати. Є шляхи вирішення цієї проблеми. Це насамперед механізм міжмуніципального співробітництва – можна домовлятися, створювати спільні органи управління чи підрозділи для кількох громад, або ж ставати заможнішими і мати змогу утримувати хороших спеціалістів, щоб максимально отримати той ефект, який має бути від децентралізації», - вважає Олег Левченко.

Нагадаємо, у неділю, 30 червня, відбудуться перші місцеві вибори у Павлівській та Соболівській сільських об’єднаних громадах та у Теплицькій, Літинській і Сутисківській селищних ОТГ. А додаткові вибори депутатів пройдуть у Томашпільській селищній та Бабчинецькій сільській громадах – там, де до ОТГ приєдналися нові населені пункти.  

Сергій Маламура

13 червня, 2019