Карантинна підготовка до ЗНО: 5 корисних ресурсів

Новини Вінниці / Карантинна підготовка до ЗНО: 5 корисних ресурсів

Із самого початку дистанційного навчання школярі та студенти зустрілися із новими проблемами: від складності виконання завдань до великої кількості роботи. Доки хтось сприймає карантин, як можливість займатися своїми справами, інші іронічно нагадують про виповнення обіцянки Володимира Зеленського зробити «країну в смартфоні».

Із самого початку дистанційного навчання школярі та студенти зустрілися із новими проблемами: від складності виконання завдань до великої кількості роботи. Доки хтось сприймає карантин, як можливість займатися своїми справами, інші іронічно нагадують про виповнення обіцянки Володимира Зеленського зробити «країну в смартфоні».

Школярі все частіше звертаються до веб-сторінок та різноманітних соціальних мереж заради інтерактивного вивчення програми. Пропонуємо вам перелік безкоштовних ресурсів для підготовки, які дозволять швидше запам’ятати матеріал і не викликатимуть стрес.

Відео МОН України

Поряд із дистанційними матеріалами для початкової та середньої школи, YouTube-канал МОН України викладає відеоуроки з підготовки до ЗНО. Відео транслюються телеканалом Рада і також розміщуються на офіційному каналі. Зазвичай, у ролику міститься інформація із декількох предметів. Переважно це математика, історія, біологія та англійська мова.

Ілюстрації TurnJourn

Іншим видом підходу до підготовки є вивчення матеріалу завдяки ілюстрованим матеріалам. Цю стратегію використала сторінка в Instagram під назвою TurnJourn. Вона була створена працівниками пресслужби Інституту журналістики в цьому році для підготовки до ЗНО з української мови, історії України та англійської мови. На зображеннях тези доповнюють картинки. На думку засновників, такий підхід найкраще працює для візуалів, оскільки у пам’яті фіксуються саме картинки, а потім уже по ній можна відтворити потрібну інформацію.

Профіль сторінки @turnourn в Instagram

Окрім того, працівники викладають інтерактивні тести з відповідями та поясненнями, які допомагають потренувати отримані знання.

Безкоштовні курси на Prometheus

Пройти безкоштовні дистанційні курси можна на платформі Prometheus. Серед наявнихукраїнська мова та література, історія України, математика, англійська. За бажанням, можна писати коментарі та спілкуватися з викладачем. Матеріал подається як в текстовому форматі, так і завдяки відеолекціям.

«Мова – ДНК нації»

Вартий уваги освітній проект «Мова – ДНК нації».Він створений для тих, хто хоче вдосконалити свої знання з української мови. У розділі «Бібліотека» наявні такі підрозділи «Правопис 2019 року», «Антисуржик», «Фразеологізми», «Наголос», «Орфографія» та інші. Тут можна також виконати вправи та написати диктант після реєстрації. Всі матеріали подаються в легкій розважальній формі за допомогою дотепних ілюстрацій.

Практичні поради й тести Ostiva.UA

Інформацію про особливості проведення та оцінювання ЗНО можна прочитати на Ostiva.UA. Сайт розміщує статті про структуру проведення тестування, про особливість завдань, нарахування балів та написання власного висловлювання. На сторінці ще й розміщені подкасти з української літератури, у яких вчителі розповідають теорію, інформацію про авторів та подають стислий виклад твору.

Випробувати свої сили в тестових завданнях минулих років можна тут.

Нагадуємо, що через карантин проведення ЗНО переноситься. Це дає учням та студентам час для підготовки. Якщо карантин закінчиться не пізніше 1 червня, то основна сесія буде перенесена на період з 25 червня до 17 липня. За визначенням МОН України, формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році не зміняться. Під час складання в аудиторії перебуває максимум 15 учасників і 2 інструктори. Обов'язковою є дистанція 1,5 метри між учасниками в аудиторії, яка, безумовно, буде дотримана у зв'язку з епідемією.

На жаль, ні кількість предметів, ні прохідний бал у зв’язку з карантином зменшені не будуть. А тому школярам та студентам варто витратити час до першого тестування продуктивно і з користю.

Ірина Заіковата

20 травня, 2020