«Карантинні» аферисти: на Вінниччині фіксують різке збільшення онлайн-шахрайства

Новини Вінниці / «Карантинні» аферисти: на Вінниччині фіксують різке збільшення онлайн-шахрайства

Не тільки люди поважного віку, а й середнє покоління стає жертвами онлайн-«розводів». З карантином шахраїв побільшало. З початку року до вінницької поліції надійшло понад 30 повідомлень від людей, які переказали гроші аферистам. Фактично у середньому за день реєструють дві жертви.

Не тільки люди поважного віку, а й середнє покоління стає жертвами онлайн-«розводів». З карантином шахраїв побільшало. З початку року до вінницької поліції надійшло понад 30 повідомлень від людей, які переказали гроші аферистам. Фактично у середньому за день реєструють по дві жертви.

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, під виглядом банківських працівників та працівників інтернет-магазинів шахраям вдається видурювати гроші у довірливих людей.

Так, нещодавно зловмисниця заволоділа грошовими коштами в сумі 9600 гривень у 43-річної вінничанки. Ще один 36-річний житель обласного центру переказав понад 5 тисяч гривень за придбання пального відомої мережі за заниженою ціною, у результаті чого чоловік залишився без грошей та пального. Оголошення з привабливою пропозицією він знайшов у інтернеті.

А 80-річний віничанин перерахував 21 тис. гривень на лікування начебто знайомого. Зловмисник зателефонував до пенсіонера та переконав, що потребує грошей на лікування. Потерпілий, не розібравшись, з ким говорить насправді, переказав заощадження.

У поліції кажуть, що з початку року надійшло понад 30 подібних повідомлень від вінничан. За кожним з фактів розпочаті кримінальні провадження за ч.1 ст. 190 КК України (шахрайство), за що передбачено до 3-х років обмеження волі.

Правоохоронці звертаються до громадян з проханням бути обачними та не довіряти незнайомим, які намагаються дізнатися реквізити банківських карток, персоноальні дані, тощо. Купляючи товар онлайн, у поліції радять користуватися перевіреними сайтами, інтернет-магазинами, які працюють кілька років та мають відгуки клієнтів.

Макс Мельник

18 січня, 2021