«Хіба хтось говорив з Гітлером?»: у Польщі розкритикували дзвінки Шольца та Макрона Путіну

Новини Вінниці / «Хіба хтось говорив з Гітлером?»: у Польщі розкритикували дзвінки Шольца та Макрона Путіну

Не лише Угорщина в Європі грає за Путіна. Польські політики відверто критикують Німеччину та Францію, лідери яких нібито грають за два табори. Тонкіше Будапешту, проте достатньо ефективно.

Віце-прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський в ефірі TVP Info визнав, що в ЄС є три країни, які «грає» проти санкцій щодо РФ «тонкіше» Угорщини.

«Угорщина фактично блокує (санкції - ред.) з Угорщиною є дуже серйозна проблема, яку я не маю наміру недооцінювати. А коли йдеться про більш тонку гру, але схожого змісту - це насамперед Франція, Німеччина, а іноді Нідерланди», - сказав Качинський.

Також він припустив, що «швидше за все, ця війна затягнеться надовго», і росіяни намагатимуться досягти хоча б часткового «успіху».

Президент Польщі Анджей Дуда більш радикальніший. Він звинуватив частину німецького бізнесу, який продовжує працювати з РФ, у байдужості до війни в Україні.

Також Дуда розкритикував той факт, що канцлер Німеччини і глава французької держави продовжують вести з президентом РФ телефонні бесіди, які «ні до чого не призводять».

«Уражений усіма розмовами, які ведуться з Путіним, особливо канцлером Шольцем, президентом Емманюелем Макроном. Ці переговори ні до чого не призводять», - зазначив політик в інтерв'ю виданню Bild.

За словами польського лідера, ці бесіди скоріше мають ефект «своєї легітимації для того, хто несе відповідальність за злочини, вчинені російською армією в Україні». Дуда підкреслив, що «один лише Путін відповідальний за відправку російських сил до України», а його «підтримують командувачі військ».

«Хіба хтось під час Другої світової війни говорив подібним чином з Адольфом Гітлером?» – запитав польський лідер. - Хтось казав, що той (диктатор - Ред.) повинен зберегти обличчя? Що необхідно діяти так, щоб це не було принизливим для Адольфа Гітлера?».

Таких політиків він не знає.

Як повідомляє DW, до цього канцлер ФРН поінформував президента України Володимира Зеленського про свою останню телефонну розмову з президентами РФ і Франції 28 травня. Шольц та Зеленський згодні, що «необхідно зробити все можливе, щоб забезпечити експорт зерна з України, насамперед - морським шляхом», зазначили у канцелярії. Лідери двох країн продовжать обговорювати можливості підтримки України та «залишатимуться в тісному контакті». Про це повідомила прес-служба уряду Німеччини.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда розкритикував владу Німеччини, яка, за словами Дуди, не дотрималася обіцянки, даної Польщі - поставити танки замість тих, які Варшава надала Україні з власних резервів.

«Вони не виконали цієї обіцянки і, відверто кажучи, ми дуже розчаровані через це», - зазначив Дуда в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.

Згідно з домовленістю - східноєвропейські країни погодилися направити танки радянського виробництва Україні, і отримати за них у Німеччини більш сучасну бойову техніку. У німецькому МЗС пояснили, що важкі озброєння «не можуть бути поставлені клацанням».

Олег Верлан

9 червня, 2022