Коли депортують чи обміняють позбавлених громадянства керівника Тульчинської єпархії УПЦ МП Іонафана Єлецьких та архієпископа Сергія Аніцоя?

Новини Вінниці / Коли депортують чи обміняють позбавлених громадянства керівника Тульчинської єпархії УПЦ МП Іонафана Єлецьких та архієпископа Сергія Аніцоя?

Процес депортації чи обміну керівника Тульчинської єпархії УПЦ МП митрополита Іонафана Єлецьких та вікарія Сергія Аніцоя може триватиме місяці. Навіть попри позбавлення українського громадянства закон дозволяє священикам, вже як іноземцям, залишитись на керівних посадах, але треба отримати дозвіл на керування єпархією.

NaПарижі спробував розібратись у тонкощах ситуації що склалась.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року президент Зеленський підписав наказ, яким позбавив 13 священиків УПЦ МП українського громадянства. Серед них - митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан Єлецьких і вікарій єпархії архієпископ Сергій Аніцой.

Як пояснив редакції начальник управління національностей і релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький, за процедурою у таких випадках працівники Державної міграційної служби мають повідомити людей про позбавлення, запропонувати віддати паспорти України та залишити межі держави. У разі відмови певні рішення приймаються через суд. 

З власних джерел NaПарижі відомо, що обидва архієреї єпархії мають російське громадянство. І у СБУ є цьому підтвердження. Проте депортувати цих священиків до Росії складно з об’єктивних причин, перш за все, через війну. До того ж, митрополита Іонафана наразі ніхто не «відпустить», адже його до суду СБУ передала матеріали по справі керівника Тульчинської єпархії УПЦ МП. Він обвинувачується за кількома статтями КК України. Також відомо, що наразі митрополит лікується в одній з елітних клінік Києва.

«Має бути узгоджено алгоритм дій у таких випадках, який би чітко прописував, як держава має вчиняти при позбавленні громадянства», - висловив власну думку І.Салецький.

До речі, навіть не маючи громадянства вітчизняне законодавство дозволяє займатись релігійною практикою, але дозвіл керувати єпархією треба отримати у Держкомнацрелігій, а вікарію – в управлінні Вінницької ОВА.

Однак, було б дивно, якщо б позбавленим громадянства дозволили релігійну діяльність. Можливо, найбільш оптимально домовлятись про обмін священиків на полонених українців.  

Олег Верлан

16 січня, 2023