Коли слід очікувати візит Шарія до Вінниці? Блогера зняли з розшуку

Новини Вінниці / Коли слід очікувати візит Шарія до Вінниці? Блогера зняли з розшуку

Відомому блогеру і політику Анатолію Шарію ніщо не завадить повернутися в Україну. МВС зняло його облікову картку з розшуку. У Солом'янському управлінні Києва вже не розшукують людину з таким прізвищем. Таким чином, Шарію ніщо не заважає здійснити «тур» по містам, де є хоча б символічні групи підтримки або «конфлікти» з місцевою елітою, адже можна спровокувати «гучний скандал». У Вінниці є осередок «Партії Шарія» і місцева влада, яку блогер критикував через YouTube.

Відомому блогеру і політику Анатолію Шарію тепер уже ніщо не завадить повернутися в Україну. МВС зняло його облікову картку з розшуку. У Солом'янському управлінні Києва вже не розшукують людину з таким прізвищем. Таким чином, Шарію ніщо не заважає здійснити «тур» по містах, де в нього є хоча б символічні групи підтримки або «конфлікти» з місцевою елітою, адже можна спровокувати «гучний скандал». У Вінниці є осередок «Партії Шарія» і місцева влада, яку блогер критикував через YouTube.

Нагадаємо, Шарія оголосили в розшук у лютому 2012 року через зникнення та підозру у свідомо неправдивому повідомленні про злочин (ч.2 ст.383 Кримінального кодексу), а саме про замах на вбивство. Також на нього було відкрито провадження через стрільбу у відвідувачів столичного «Макдональдса». Журналіст втік з країни, його оголосили в розшук. Він «переховувався» у Нідерландах, Литві, тощо.

Одну справу проти Шарія суд закрив в квітні 2019 року. Через рік блогера зняли з розшуку МВС.  Другу справу повернуто на додаткове розслідування в прокуратуру. Шарія виключили з реєстру осіб, які переховуються від слідства, ще 13 квітня 2020-го.

З червня 2019 року він очолює «Парію Шарія». Тепер 41-річному блогеру і політику ніщо не заважає повернутися в Україну, адже наближаються місцеві вибори.

Нагадаємо, що «активізувався» Шарій «завдяки» п’ятому президенту Петру Порошенку. Масована критика влади через мережу супроводжувалася пікетами прихильників Шарія тодішнього голови держави під час його відвідин різних міст. Вінниця не стала винятком. Навесні 2019-го «шаріївців», «шарікових», «свідків секти Шарія» (як тільки не називали їх у вінницьких ЗМІ) бачили біля сцени на Європейській площі, коли там виступав Порошенко. Потім вони ще кілька разів влаштовали вуличні акції.

До Шарія у Вінниці прихильні переважно молоді люди. Коли вони разом, то тримають червоні кульки у руках. Доволі кумедно виглядає, проте ідентифікує «групу осіб». Крім того, саме у Вінниці величезним накладом – понад 100 тисяч примірників - друкувалася партійна газета.

Останнім часом будь-який привід для піару намагається використати керівництво місцевого осередку, яке жваво критикує місцеву владу.

«Ми відкриваємо офіс, щоб принести Вінниці реальну користь. У нашого лідера є можливість висвітлювати місцеві проблеми на всю країну. Люди будуть приходити до нас зі своїми болями, а ми будемо допомагати, чим зможемо. А можемо ми багато», - заявляла ще в жовтні очільниця вінницької організації партії Світлана Магденко.

Чим ближче до місцевих виборів, тим більше шансів щодо повернення Шарія в країну. Звісно, більшу підтримку він має у Харкові, регіонах південного сходу, але Вінницю не омине.

Причин є декілька. По-перше, пані Світлана вже запрошувала, а такій жінці складно відмовити, адже прийом влаштує казковий. По-друге, пан Анатолій неодноразово критикував «вінницьких», у місті він розраховує на провокацію – кудись не пустять, хтось спробує побити, закидати яйцями чи облити зеленкою. Це ж чудовий привід для чергового «спічу» з «викривальною» тематикою. Плюс бали для політичної сили від тих, хто співчуватиме ображеному кумиру.

Коли можна чекати візиту? Через декілька місяців після закінчення карантину – ближче до дати виборів.

Олег Верлан

23 квітня, 2020