Колишньому очільнику міліції Вінниччини Валерію Літвіну оголосили про підозру

Новини Вінниці / Колишньому очільнику міліції Вінниччини Валерію Літвіну оголосили про підозру

СБУ повідомила про підозру українському генерал-майору міліції, який співпрацював з ФСБ на Херсонщині. Його називають поплічником «гауляйтера» Сальда.

Про це повідомляє Служба безпеки України

Мова йде про Валерія Літвіна, який з 2005 року очолював міліцію Вінниччини.

Зловмисником виявився колишній начальник Управління МВС у Херсонській області, який у 2014 році звільнився з лав правоохоронних органів у званні генерал-майор міліції. Згодом він став депутатом облради від нині забороненого «Блоку Володимира Сальдо».

«Після початку повномасштабного вторгнення він потрапив у поле зору кадрового співробітника 3 відділу 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби фсб Сергія Сініцина з позивним «Сабір».

У березні минулого року у тимчасово окупованому Херсоні у нього відбулась зустріч з колишнім українським правоохоронцем для залучення його до діяльності проти основ національної безпеки.

За вказівкою «Сабіра» він мав підшукувати «однодумців» для формування так званого «силового блоку» окупаційних органів та його використання під час придушення руху опору в регіоні. Для цього використовував свої зв’язки серед колишніх правоохоронців», - йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних слідчими доказів генералу міліції повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

«Наразі він переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Криму. Однак, Служба безпеки знає про його місце перебування і проводить комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України», - вказують у СБУ.

Розслідування проводили слідчі слідчого відділу Управління СБУ в Херсонській області із залученням та допомогою слідчих Головного слідчого управління СБУ за процесуального керівництва обласної прокуратури.

До початку війни В.Літвін працював на посаді директора з питань захисту економіки АТ «Херсонобленерго». У 2020-му генерал очолив фракцію «Блок Володимира Сальдо».

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у березні Літвін засудив дії Сальдо, який 13 березня вийшов на мітинг із забороненою символікою. Він написав лист першому заступнику голови облради Соболевському і заявив, що свою діяльність депутати від Блоку Сальда продовжуватиме у складі групи «Підтримка програм Президента України».