Коровій: «Після майбутніх виборів ніхто не привезе з Києва «свого» губернатора»

Новини Вінниці / Коровій: «Після майбутніх виборів ніхто не привезе з Києва «свого» губернатора»

Наскільки вінничани у широкому сенсі цього слова, тобто жителі всього регіону усвідомлюють відмінність осінніх місцевих виборів? Ті, кого вони оберуть, матимуть величезний фінансовий та владний ресурс, а також відповідальність, яку не перекласти на центральну владу. Як запевняє колишній очільник Вінницької ОДА В.Коровій, ці вибори дають унікальний шанс обрати не політиканів, а фахових депутатів, які потім відповідатимуть за розбудову та розвиток своїх громад та області цілком.

Наскільки вінничани у широкому сенсі цього слова, тобто жителі всього регіону усвідомлюють відмінність цьогорічних місцевих виборів від попередніх? Ті, кого вони оберуть, матимуть величезний фінансовий та владний ресурс, а також відповідальність, яку не перекласти на центральну владу. Як запевняє колишній очільник Вінницької ОДА В.Коровій, ці вибори дають унікальний шанс обрати не політиканів, а фахових депутатів, які потім відповідатимуть за розбудову та розвиток своїх громад та області цілком.

«Слузі народу» нічого не залишається, як використовувати адмінресурс»

- Валерію Вікторовичу, на рівні Вінниці останнім часом розповсюджуються чутки щодо зміни очільника ОДА. Незабаром розпочинається активна фаза місцевих виборів. Чи є сенс президентській «Слузі народу» мати в області голову облдержадміністрації, який би став куратором виборчого процесу?

- З огляду на те, як на сьогоднішній день формується партійна вертикаль «Слуги народу», а також з урахуванням того, що до виборів залишилося 5 місяців, мені здається, що нічого іншого не залишається, як повернутися до сталої практики, яку використовували в Україні протягом 20 років. Я маю на увазі використання адмінресурсу із залученням голови ОДА та голів райдержадміністрацій у побудові вертикальної структури для агітації.

- Коли Ви очолювали облдержадміністрацію, Вас теж намагалися залучити до виборчого процесу?

- Це стала практика. Особливо, коли кампанія стрімка. Перед виборами 2015 року я очолював одну з політичних сил, представники якої балотувалися до облради. Тоді ми отримали найкращі результати і по Вінницькій області, і по Україні.

«ОТГ перетворяться у міні-райони»

- Погоджено Перспективний план області з 63 ОТГ. Чим принципово нинішні вибори до органів місцевого самоврядування відрізнятимуться від, скажімо, виборів 2015 року?

- Насправді, ми ще до кінця не усвідомлюємо, що, по суті, мова йде про кардинально інший формат організації влади, що сформується за результатами виборів 25 жовтня. Кардинальна зміна вимагає відповідального ставлення.

Виходячи з логіки внесення змін до Конституції, адмінтерустрою та декількох інших нормативно-правових актів, з 2021 року всі повноваження органів місцевого самоврядування сконцентруються на двох рівнях – обласному та ОТГ.  З обласного бюджету фінансуватимуться заклади третього рівня охорони здоров’я, інтернати, програми з розвитку територій, зокрема місцеві та державні дороги, тощо.

Найбільші зміни чекають об’єднані територіальні громади. Вони перетворяться у міні-райони з максимальними бюджетними повноваженнями, які раніше концентрувалися на районному рівні. Наповнюватися скарбничка ОТГ буде 60% від податків на доходи фізичних осіб, медичною та освітянською субвенцією, трансфертами з держбюджету. Безпосередньо громада по міжбюджетним трансфертам контактуватиме з Мінфіном.

Одночасно, саме об’єднані громади фінансуватимуть всі видатки з утриманням дитсадків, шкіл, проведення культурно-мистецьких та спортивних заходів.

За таким «конструктором» випадає рівень, який ми називаємо, районним. Або субрегіональний. Тому мені дивно, коли в деяких ЗМІ мусується тема кількості районів. На три чи п’ять округів (районів) поділять» Вінниччину?.. Байдуже. При новій системі організації, на рівні округів залишаться лише контролюючі повноваження.

- Які саме?..

- Якщо виходити з логіки внесення змін до Конституції, округи (колишні райони) перетворюються на префектури. З невеликим штатом префект контролюватиме діяльність органів місцевого самоврядування.

«Префект - це цивілізована практика балансу, або стримання та противаг»

- Це певний аналог Держфінінспекції (колишнього КРУ)?

- Ні. Краще я поясню на прикладі. Нещодавно ми спостерігали як мер Черкас (А.Бондаренко, -  авт.) всупереч рішенню уряду достроково скасував карантин у місті. Щоб опротестовувати рішення, облдержадміністрація звернулася в адмінсуд. Час йде, а справа розглядається… Після змін до Конституції, префект у той же день має право призупинити рішення місцевої влади та передати справу до адмінсуду. Якщо мова йде про грубе порушення та перевищення службових повноважень, префект навіть зможе припинити повноваження відповідальної за це посадової особи органа місцевого самоврядування.

Звісно, префект нестиме відповідальність за свої рішення. Це цивілізована практика балансу, або стримання та противаг, яка дозволить органам місцевого самоврядування приймати урівноважені рішення.

Після того, як прокуратура втратила функцію загального нагляду, в нас виникла ситуація, за якою люба сільська рада може оголосити війну будь-якій країні світу. В Україні практично немає законних підстав швидко скасувати це рішення.    

Чому я кажу, що ці вибори унікальні, а від вибору залежить наше майбутнє? Вперше після них буде надана можливість формування ефективних самоврядних органів. Ніхто не буде приїжджати з Києва та привозити «свого» губернатора. Облрада нового скликання обиратиме виконавчій комітет і голову виконкому. Саме вони забезпечуватимуть управління на обласному рівні. Різко зростає роль депутатського мандата – що в облраді, що в раді ОТГ.

«Нинішній «мільйон» для громади з населенням близько 10 тисяч осіб «перетворюється» у 50-60 млн»

- Як зміниться розмір прямих надходжень до бюджету об’єднаної громади у наступному році? Щоб було більш зрозуміло, припустимо, що сьогодні у бюджетному «гаманці» є мільйон. Чи погладшає він?

- Звичайна сільська громада (не ОТГ) у звичайного району отримує лише місцеві податки і збори, зокрема орендні та податкові виплати від сільгоспвиробників. Приміром бюджет складає 1 млн грн. Основна частина податків, у тому числі ПДФО, субвенції, надходить до районного бюджету, а звідти перенаправляються на сільські заклади. Дуже часто фінансування здійснюється з «перекосами» - комусь більше, комусь копійки…

Передбачається, що всі 63 громади отримають окрім місцевих податків та зборів, ще й надходження, які «йшли» до районного бюджету. Це і ПДФО, і субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток, освіту. Таким чином, ОТГ має сформувати власні відділи освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, тощо. Нинішній «мільйон» для громади з населенням близько 10 тисяч осіб «перетворюється» у 50-60 млн. Відповідно, вага голови ОТГ буде іншою, ніж нині має голова селищної чи сільської ради. І відповідальність буде іншого рівня.

- Чи розуміють це у більшості громад, адже не завжди є навіть приміщення для такої структури?

- Коли центри ОТГ співпадають із сучасними райцентрами, простіше. Є адміністративні будівлі, які передадуть у власність громад. До 40 об’єднаних громад в області не були адмінцентрами. Їм потрібно шукати будинки та персонал, а також навчитися надавати послуги в «прозорих офісах». Така розбудова потребує фахівців. Я проживаю у Стрижавці, і розуміє, що у селищі відсутні відповідні адмінприміщення. Тому майбутнім очільникам не позаздриш.

Підсумовуючи, хотілось би зазначити, що настає час, коли не варто обирати політиканів – тих, хто вміє багато обіцяти, прикриваючись гучними політичними гаслами чи політиками національного рівня. Не вони ж будуть керувати у громадах…

Олег Верлан

22 травня, 2020