«Коцюбинський вдома»: вінничанам показали найкращі роботи учасників конкурсу

Новини Вінниці / «Коцюбинський вдома»: вінничанам показали найкращі роботи учасників конкурсу

У Вінниці завершився перший етап відбору Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію ревіталізації території музею М.Коцюбинського з облаштуванням громадського простору - «Коцюбинський вдома». Проще кажучи, благоустрою території навколо пам’ятнику та у музеї.

У Вінниці завершився перший етап відбору Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію ревіталізації території музею М.Коцюбинського з облаштуванням громадського простору - «Коцюбинський вдома». Проще кажучи, благоустрою території навколо пам’ятнику та у музеї.

Метою конкурсу є реалізувати найкраще просторове і композиційне рішення для облаштування території поруч із музеєм-садибою, де народився і довгий час проживав Михайло Коцюбинський. Причому громадська зона має органічно поєднуватись із садом музею. Від конкурсних робіт вимагалося розкрити потенціал простору та історичну цінність, пов'язану з видатним українським митцем.

З квітня по червень 18 команд, які подали заявки на участь, працювали над виконанням завдання 1 туру - надійшло 9 проєктів. Під час засідання журі 17 липня визначили трьох «фіналістів» та двох, які отримають заохочувальні премії.

Презентували громадськості пропозиції авторів 19 липня в холі міської ради. Стенди залишатимуться на місці до 30 липня. Чиї роботи потрапили до 2 туру, на вказується, адже пропозиціям присвоєно лише номер. Такий підхід нібито дозволяє журі обирати кращі роботи, не знаючи, хто автор.  

«Кожен проєкт ніс у собі певну ідею, якої не було у конкурентів. Багато уваги було приділено зеленому каркасу та присутності Коцюбинського на цій території», - зазначив голова журі, головний архітектор міста, перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування міської ради Євгеній Совінський.

Проте є і спільне. Так, усі пропонують вхідну групу музею розмістити біля пам’ятника з виходом на проспект Коцюбинського (нині вхід з боку вул. Бевза), а також додати зелені на площі у Коцюбинського. До речі, сам майданчик вже отримав назву – автори називають його площею Коцюбинського попри відсутність такої офіційної топонімічної назви на мапі Вінниці. Мабуть, після конкурсу з’явиться.

Олег Верлан

19 липня, 2021