Китайський зашморг для Путіна: миротворчі ініціативи по Україні Пекіна викинуть Путіна з великої політики

Новини Вінниці / Китайський зашморг для Путіна: миротворчі ініціативи по Україні Пекіна викинуть Путіна з великої політики

Протягом 2022 року Туреччина, Ізраїль, Франція та Німеччина намагались зупинити війну РФ проти України, але марно. У Кремлі не чули аргументи «миротворців». Тепер втому через ці «події» не приховує Китай, якого росіяни бачили союзником. Держрадник КНР Ван І розпочав попередні перемовини з Москвою та Києвом для укладання перемир’я. Фактично Путіна поставили у ситуацію, коли будь-які дії лише погіршать його становище.

Спочатку факти.

Китайський лідер Сі Цзіньпін готується відвідати Москву для проведення саміту у найближчі місяці з російським диктатором Владіміром Путіним. Як повідомляє The Wall Street Journal, зустріч стане частиною просування багатопартійних мирних переговорів і дозволить Китаю повторити свої заклики не застосовувати ядерну зброю.

Джерела видання повідомили, що Сі Цзіньпіна та Путіна

Сі Цзіньпін може відвідати РФ у квітні або на початку травня. Очікується, що головний радник лідера Китаю Ван І під час свого візиту до Москви обговорить поїздку Сі Цзіньпіна.

У Китаї не приховують втому від розв’язаної Москвою війни та кажуть, що її треба припиняти. На Мюнхенській безпековій конференції 18 лютого Ван І анонсував мирний план, який допоможе її закінчити. За його словами, позиція Китаю полягає в тому, щоб поважати територіальну цілісність і суверенітет усіх країн. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже зустрічався з Ван Ї, який поділився основними пунктами створеного ними «мирного плану». На думку глави МЗС, тезисів не достатньо, щоб робити висновки, том відомство чекатиме на повний текст дял вивчення. Про це Кулеба публічно заявив на спільній пресконференції з високим представником ЄС із питань зовнішньої політики Жозепом Боррелем та генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Щойно ми отримаємо документ, ми ретельно його вивчимо і зробимо висновки», – зазначив український міністр.

Тепер чутки.

За повідомленням російських журналістів, Пекін пропонуватиме варіант з відмовою від постачання західної зброї Україні та відходом російських військ на «лінію» 23 лютого 2022 року. На думку Китаю, так можна зупинити війну з мінімальними іміджевими втратами. Також, комуністичне керівництво хоче знати, коли, кому і як Путін передаватиме владу, щоб розуміти, що країну чекає попереду, наскільки її дії будуть прогнозованими та тверезими.

І головне…

Китайський план не влаштовує ні Зеленського, ні Путіна, ні «колективний Захід», адже «Рубікон перейдено», тому всі хочуть остаточної поразки ворога. І всі налаштовані на тривалу війну. Попередні мирні плани у Кремлі легко відкидали, адже їх пропонували не «свої», а «чужі» - країни, яких у Москві вважають союзниками США. Китай – інша справа. Маючи у числі «своїх» підсанкційні Білорусь, Іран і КНДР, Путін постійно схиляв до допомоги товариша Сі. І той ніби схилився, але «по-китайські».

У разі відмови Сі Росія остаточно залишається без потенційної підтримки КНР. Якщо Москва погоджується, то перетворюється на другорядну країну – сировинний додаток Піднебесної, «тінь Пекіна», однозначно втрачаючи натяк на можливість казати про двополярний світ і перетворюючись на сателіта Китаю.

Як не згадати про китайську мудрість: «Якщо дуже довго сидіти на березі, то рано чи пізно повз тебе пропливе труп твого ворога». Росіяни були друзями КНР? У Китаю немає друзів, є конкуренти, партнери та територіальні претензії на частину російського Сибіру.

Олег Верлан

21 лютого, 2023