Лісівники Вінниччини прибрали 43 стихійні сміттєзвалища

Новини Вінниці / Лісівники Вінниччини прибрали 43 стихійні сміттєзвалища

Протягом минулого року лісівники Вінницької області очистили від сміття 2 гектари ліса, прибравши 43 стихійні сміттєзвалища. Якщо б до такої практики долучилися б у кожній громаді та інших відомствах, можливо регіон став би чистішим.

Протягом минулого року лісівники Вінницької області очистили від сміття 2 гектари ліса, прибравши 43 стихійні сміттєзвалища. Якщо б до такої практики долучилися б у кожній громаді та інших відомствах, можливо регіон став би чистішим.

Нагадаємо, у грудні 2020-го NaПарижі писав, що  Вінниччина залишається лідером за кількістю сміттєзвалищ в Україні. Розмови про їх скорочення тривають другий рік.

Майже 14% від загальної кількості усіх українських сміттєзвалищ розміщено на Вінниччині. Регіон стабільно тримає за цим показником першість, навіть попри намагання різних міждержавних інституцій допомогти з вирішенням проблеми. Місцеві чиновники кажуть, що це через звітність та невелику площу більшості зі звалищ. Так чи інакше, а деякі з них розташовані в лісових масивах. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, офіційно на Вінниччині налічується 5 455 сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 8,5 тисяч га.

У пресслужбі Вінницького ОУЛМГ вказують, загальна площа, яку прибрали лісівники, становить приблизно 2 га. Цілий сміттєвий полігон, якщо зібрати докупи... Раніше, коли не було стільки пластику, штучних упаковок, як і, власне, не було стільки одягу, іграшок, техніки, засобів гігієни тощо, проблеми засміченості лісових та житлових масивів просто не існувало.

«Несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів найчастіше утворюють у ярах, балках, кар’єрах. Таким чином, при відсутності системи захисту ґрунтових вод та інших очисних систем відбувається забруднення повітря і води, - розповідає заступник начальника відділу лісового господарства Вінницького ОУЛМГ І.В.Попадюк. - Також звалища часто підпалюють, у результаті чого у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини (солі заліза, свинцю, цинку, ртуть та пестициди, розчини та фарбники). Крім того, підпал стихійних сміттєзвилищ загрожує виникненню лісових пожеж».

А ще сміття, яке не розкладається десятки і сотні років, є вбивчим для тварин, що потрапили у пастку пластикових пакетів, пляшок, сіток...

Законодавство передбачає покарання за засмічення лісу. Згідно із ст. 73 «Засмічення лісів відходами» Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За минулий рік державна лісова охорона лісгоспів Вінницького ОУЛМГ зловила за руку 61 лісопорушника, які намагались незаконно залишити сміття у лісі. На них було накладено 25,9 тисяч гривень штрафів. І крім того, порушник повинен прибрати сміття. Найактивніше працювали у цьому напрямку минулого року гайсинські лісівники (оштрафували за сміття на суму 7,2 тис. грн.) та тульчинські (на суму 6,8 тис. грн.).