«Людина з інвалідністю не має там почуватися винною»: у Вінницькій ОВА публічно розкритикували роботу МСЕК

Новини Вінниці / «Людина з інвалідністю не має там почуватися винною»: у Вінницькій ОВА публічно розкритикували роботу МСЕК

У Вінниці 14 листопада відбулося розширене засідання колегії департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації. Аналізували діяльність медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). Більшість з посадовців відверто вказували на недоліки системи у Вінницькій області.

Про це повідомляє департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОДА.

«У зв’язку з війною кількість людей з інвалідністю збільшиться. Питання встановлення інвалідності або продовження її строку наразі хвилюють багато українських родин. Тому, потрібно налагодити роботу так, щоб переступивши поріг МСЕК людина відчувала себе комфортно, а не навпаки почувалася винною. Якість надання послуги має бути на найвищому рівні», - зазначила перша заступниця начальника ОВА Наталя Заболотна.

Директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна зазначила, що наразі найбільше скарг до департаменту надходить на діяльність МСЕК. Вона наголосила, що майже з перших днів війни МОЗ значно спростило процедуру проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям.

«Міністерство охорони здоров’я України продовжує реалізовувати реформи, які ще розпочали до повномасштабної війни. Це стосується й діяльності МСЕК, і уже в квітні на цю організацію чекають зміни. Я вкотре наголошую, що ваша діяльність має бути прозорою. Якби ви були відкритими, багато питань пов’язаних з вашою діяльністю взагалі не виникало», - додала Ольга Задорожна

Заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко зауважила, що, на її думку, «у вас хаос в звітності й в роботі».

«Всі ви знаєте, що у разі, коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. Зазначу, що кардіологічна і психіатрична МСЕК у першому півріччі 2022 року не провела жодного виїзного засідання. Потрібно змінювати тактику роботи у всьому МСЕК», - відзначила Тетяна Бондаренко.

До такої публічної критики МСЕК у Вінниці вдаються вперше з 2014 року. Тоді змінювали керівництво. У 2021 році очільником обласної структури перепризначили Ігоря Костенка.

Відзначимо, що МОЗ планує реорганізувати структури медико-соціальних експертних комісій, її замінить Національне агентство контролю якості медичної допомоги. Процес має розпочатися уже в квітні наступного року.

Висновки зрозумілі. Оскільки за призначення до МСЕК відповідає облрада, то в ОВА заздалегідь доводять, що «система» працює не належним чином.

Олеся Рудницька

15 листопада, 2022