Лукашенко бреше. Білоруські солдати з перших діб воюють на боці Росії

Новини Вінниці / Лукашенко бреше. Білоруські солдати з перших діб воюють на боці Росії

Численні свідчення вказують на те, що білоруські військові залучені до війни РФ проти України. Більш того, білоруси навіть не приховували своєї участі, адже пересуваючись окупованими територіями Київської та Чернігівської області тримали свій офіційний червоно-зелений прапор.

Складається певним чином дивна ситуація. І триває вона щонайменше з початку березня. Офіційний Київ казав про можливість залучення білоруських військ на волинському та поліському напрямках. Олександр Лукашенко жодного разу не визнав, що його війська воюють в Україна на боці російських загарбників. Навіть опозиційні білоруські ЗМІ не повідомляють про залучання співвітчизників. Але про те, що білоруси були серед окупаційних військ кажуть свідки – українці, які перебували в окупації…

Серед них - дружина знаменитого українського композитора, Героя України Ігоря Поклада Світлана. Разом із чоловіком вона перебувала перші два тижні війни у Ворзелі під Києвом.

Як стверджує Світлана, у селищі воювала і білоруська армія, яку місцеві жителі відрізняли за мовою та акцентом. В інтерв'ю «Гордону» жінка розповіла, що білоруські солдати були лояльнішими, ніж російські.

Світлана згадує, що у Ворзелі було всього три ротації окупантів. Перших вона назвала «гарматним м'ясом» та «виродками», які сіяли смерть. За ними на територію селища прийшли загарбники з Білорусі.

«Друга ротація – це білоруська бригада. Вони стояли з білоруськими прапорами. Нехай Лукашенко каже будь-що, що Білорусь не вступала у війну, але це неправда. Вони тут стояли, у Ворзелі. Про це, до речі, ніде не говорили. Але це факт. Навіть якби не було прапорів, білорусів легко впізнати за говіркою, за акцентом», – прокоментувала жінка.

Вона згадує, що домовитись із білорусами про постачання гуманітарки було набагато простіше.

«Вони не те щоб лояльно були налаштовані, але, у всякому разі, дозволяли доставляти людям продукти», – зазначила Світлана.

Третьою ротацією, за словами дружини Героя України, була Псковська десантно-штурмова дивізія, яка вважається елітою російської армії. Жінка описує їх як «абсолютних виродків». Агресори запам'яталися своєю варварською поведінкою. Деякі з них оселилися в будинку Покладів, де милися, спали і грали в більярд, а в якості «подяки» винесли всі цінності та замінували житло.

Ще 1 березня спікер регіонального управління сил тероборони «Північ» В.Кирилов підтверджував, що у Чернігівську область зайшли білоруські військові.  

Також про білоруських військових з технікою та прапорами розповідають жителі Чернігівщини, які перебували під окупацією. І після цього Лукашенко хоче бути посередником між Києвом та Москвою?.. Не зрозуміло, чому ці факти замовчують в українській владі, можливо, щоб не спонукати Мінськ на залучення усіх своїх військових потужностей та відкрити новий фронт на Волині чи Житомирщині. Так, це політика. Проте правда є правда.

І тут питання до опозиційних медіа з Білорусі, які пишуть про «рейкових партизан», затримання на батьківщині активістів, але ігнорують тему факту залучення військових.

Олег Верлан

12 квітня, 2022