Масштабне дослідження ігрової залежності, проведене МОЗ та за підтримки Фавбет

Новини Вінниці / Масштабне дослідження ігрової залежності, проведене МОЗ та за підтримки Фавбет

Як запобігти ігровій залежності? МОЗ спільно з компанією Фавбет провели низку досліджень, які допоможуть скласти нові рекомендації для запобігання лудоманії.

 

Нові рекомендації для запобігання ігровій залежності

Громадська організація «Центр відповідальної гри» провела дослідження ігрової залежності. Це перше масштабне дослідження, проведене в Україні. Воно проводилося за підтримки МОЗ України та головного мецената Фавбет. Мета такого дослідження полягала у розробці рекомендацій щодо запобігання ігровій залежності. Рекомендації розроблялися не тільки для державних органів, але й операторів азартних ігор.

Про дослідження

Протягом двох місяців проводилися дослідження та анкетування гравців. Завдяки анкетуванню команда проекту визначила головні маркери. Саме про них організатори дослідження розповідали 4 квітня на запланованій прес-конференції. Під час конференції зазначили, що робота щодо запобігання ігровій залежності має здійснюватися одночасно у двох напрямках. Перший напрямок – виявлення проблеми та підозрілої поведінки гравця до того, як він стане залежним. Другий напрямок – створення ефективної допомоги.

Директор Департаменту медичних послуг МОЗ Олександра Машкевич вказує на те, що міністерство зайняте розробкою стандартів та протоколів. Вони обов'язково будуть винесені на громадське обговорення. Голова КРАIЛ Іван Рудий говорив про нормативну сторону запобігання ігровій залежності. На сайті Комісії доступний повний перелік легальних казино та букмекерських контор, які дотримуються всіх принципів відповідальної гри. Ці компанії дбають про безпеку гравців і борються з лудоманією.

Професор та психолог Костянтин Аймедов, який є представником Центру відповідальної гри, повідомляє, що важливий захід протидії ігровій залежності – раннє виявлення перших ознак. На першому етапі лудоманії, гемблери швидше відмовляються від азартних ігор і розуміють свої проблеми, ніж ті гравці, які вже страждають на гостру форму захворювання. Зараз Центр зайнятий розробкою порад, різних правил та рекомендацій для гравців та їхніх близьких людей. Вони доопрацьовуватимуться після отримання результатів дослідження.

Представник Центру та доктор юридичних наук Зоряна Топорецька не раз говорила про ігрову культуру. Вона зазначає, що відповідальне ставлення до азартних ігор слід формувати з молодого віку. А директор з розвитку компанії Vbet Ярослава Ісаєнко вказує на те, що легальним операторам потрібно уважно стежити за дотриманням усіх правил відповідальної гри. Це потрібно робити навіть на рівні персоналу.

Думка спiвробiтникiв Фавбет

PR-директор компанії Фавбет Ксенія Тюрікова говорила про місце бізнесу у системній роботі щодо запобігання залежності. Вона зазначає, що підвищення соціальної відповідальності гемблінгових брендів вважається глобальним трендом, який останнім часом спостерігається у Великій Британії, США, Німеччині та деяких інших країнах. Favbet є відповідальним оператором, тому прагне забезпечити комфорт та безпеку клієнтів. З цієї причини наша компанія підтримала це дослідження. Ми першими відкрили наші заклади для спеціалістів проекту. За словами Ксенії Тюрікової, всі рекомендації, створені за підсумками дослідження, будуть опрацьовані компанією. Вони будуть використані в різних продуктах, які розроблені для профілактики ігроманії не тільки на рівні бізнесу, а й серед гравців. У компанії Favbet розглядають можливість використання штучного інтелекту. Він допоможе виявити перші ознаки залежності в онлайн-просторі.

Керівник Центру відповідальної гри Марина Слободніченко наголосила, що для формування відповідального ставлення до азартних ігор та загальної культури гемблінгу було об'єднано різні сфери; бізнес, суспільство та держава. Це зроблено для запобігання залежності та гарантії безпеки.

admin

2 травня, 2023