Метеоролог з Вінниччини Олександр Афтенюк вирушив на рік до Антарктиди

Новини Вінниці / Метеоролог з Вінниччини Олександр Афтенюк вирушив на рік до Антарктиди

Метеоролог з Вінниччини Олександр Афтенюк на рік вирушив до Антарктиди у складі 26-ї Української антарктичної експедиції. Олександрові 31 рік, родом він із села Студена Піщанського району Вінницької області. Працює метеорологом в Українському гідрометеорологічному інституті.

Метеоролог з Вінниччини Олександр Афтенюк на рік вирушив до Антарктиди у складі 26-ї Української антарктичної експедиції. Олександрові 31 рік, родом він із села Студена Піщанського району Вінницької області. Працює метеорологом в Українському гідрометеорологічному інституті. За даними НАНЦ, це вже третя поїздка О.Афтенюка на станцію.

Як повідомляють на сайті Національного антарктичного наукового центру, загалом на станцію "Академік Вернадський" відбуло 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Із них 11 чоловіків та 1 жінка – біологиня Оксана Савенко.

Цьогоріч в експедиції найбільше представників Харківщини – 3, Із Києва та Чернігівщини – по 2. По одному учаснику з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Київської та Львівської областей.

Цьогорічна експедиція - наймолодша в історії.

"Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки – середній вік учасників був 37. Цього року, в 26-й УАЕ, середній вік ще менший – майже 36, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25 – тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії. Тож ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися й долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими", – розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Очолив експедицію вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк, він, до речі, рекордсмен за кількістю зимівок на "Вернадському" - це вже дев’ята його річна експедиція. Богдан також найстарший член української команди - він зустріне на станції свій 49-й день народження.

Сергій Маламура

29 березня, 2021