Мінфін відмовляється від запропонованого Україні списання зовнішнього боргу та зменшить соцвиплати. Ексміністр соціальної політики Рева пояснив причину

Новини Вінниці / Мінфін відмовляється від запропонованого Україні списання зовнішнього боргу та зменшить соцвиплати. Ексміністр соціальної політики Рева пояснив причину

Унаслідок війни економічна ситуація в Україні вкрай складна. Розуміючи об’єктивну картину у США пропонують списати борги. У Києві проти… Міністр соціальної політики (2015-19) Андрій Рева оприлюднив у Facebook власну думку такого кроку уряду.

«Спочатку міністр фінансів Марченко 14 травня 2022 року в інтерв’ю The Economist заявляє: «Якщо війна триватиме більш ніж декілька місяців, знадобляться болісні заходи. (Які саме?) Наприклад, доведеться суттєво підвищити податки та різко скоротити видатки».

Ну що ж, логічно. Адже, за словами міністра, наразі Мінфін прогнозує 44% падіння ВВП України цьогоріч, а український бюджет у воєнний час потребує 5млрд $ щомісяця і фінансування цієї суми вдається знайти через «друк» грошей Нацбанком через купівлю військових облігацій уряду, продаж військових ОВДП та міжнародну допомогу», - нагадав Рева.

І задається питанням, які саме видатки уряд хоче скорочувати?

«Та ж сама формальна логіка вимагає, щоб скороченню підлягали ті статті державного бюджету, які:

а) є найбільшими;

б) можуть почекати до закінчення війни», - відповідає ексміністр.

У Законі України «Про державний бюджет України на 2022 рік» зазначено, що найбільша стаття видатків державного бюджету України у 2022 році це – «Обслуговування державного боргу України» – 179 985 079 500 грн.

«І, як на мене, ці видатки цілком можуть почекати до закінчення війни. То, напевно, Марченко збирається провести перемовини з кредиторами про реструктуризацію або навіть списання боргів України? – подумали ви.

Адже війна є саме тим форс-мажором, до якого кредитори поставляться з розумінням з огляду на безпрецедентну підтримку України в світі», - пише Андрій Рева.

І нагадує заяву Вашингтону, де кажуть про готовність списати борги…

«Ми дуже відкриті до всього, що допоможе українцям відновити свою країну; Зрозуміло, у боротьбі проти вторгнення Росії. І ми знаємо, що гуманітарна та економічна допомога, яка прийматиме різні форми – вірно? – життєво важлива для них і для їхнього успішного просування вперед. І я можу уточнити, чи маємо конкретну думку щодо списання зовнішнього боргу», – заявила під час брифінгу 7 травня 2022 року прес-секретарка Білого Дому Джен Псакі.

Здавалося, чудова новина.

«Але ніт!», - Рева наводить слова Марченка, який відмовляється від списання.

«Нам не потрібні списання та реструктуризація боргів» – сказав, як відрізав, міністр фінансів Сергій Марченко 22 квітня 2022 року під час брифінгу з міністром фінансів Канади Христею Фріланд.

Він зазначив, що виплати із зовнішнього боргу становлять 20% від усіх виплат за держборгом України у 2022 році.

«І у нас немає проблем із його обслуговуванням» – упевнений Марченко.

«Ще раз, повільно. МВФ прогнозує падіння ВВП України у 2022 році на рівні 45%, щомісячний дефіцит державного бюджету складає 5 млрд $, американці пропонують допомогу в перемовинах про списання зовнішнього боргу, які дозволять уже у 2022 році заощадити 20% від запланованих видатків з обслуговування державного боргу в сумі 180 млрд грн, або 36 млрд грн коштів державного бюджету, а міністр фінансів заявляє, що Україні це не потрібно. Як таке може бути? Де тут логіка? А насправді логіка тут є. Причому, залізна.

Якщо американці нам допоможуть, і Україні спишуть 36 млрд грн зовнішнього боргу, то, за логікою, постане питання про реструктуризацію або списання внутрішнього державного боргу в сумі: 180 – 36 = 144 млрд грн.

А що це за борг такий? А це борги по обслуговуванню облігацій внутрішньої державної позики, які рекордними сумами випускав Мінфін у 2020 і 2021 роках для фінансування дефіциту державного бюджету.

Формально, цей рекордний дефіцит виник внаслідок пандемії COVID-19 і його фінансування пояснювалося необхідністю подолання її наслідків.

А по факту не тільки гроші ковідного фонду разом із міжнародною допомогою, але й практично всі запозичення мінфіну пішли не на медицину, а на Велике (крадівництво) будівництво», - пише Рева.

Він додає, що облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які випускав Мінфін для фінансування дефіциту державного бюджету, активно купляли резиденти – банки України, які використовувалися нашими можновладцями для отримання шалених прибутків за рахунок коштів державного бюджету.

Тобто, кошти, які вкладалися в ОВДП банками України – це по суті кошти людей із влади і наближених до влади осіб.

«Саме для охорони їх фінансових інтересів і працює Марченко. Тому він відмовляється від реструктуризації чи списання зовнішніх боргів, щоб не постало питання реструктуризації або списання внутрішніх боргів. А це, на хвилиночку, нагадаю – 144 млрд. грн! Бо за таке, батюшка, як казали в бородатому радянському анекдоті, можна і партквиток покласти. Як призначили, так і знімуть», - переконаний Рева.

Проте проблема дефіциту державного бюджету залишається.

«Якщо її не можна вирішувати за рахунок обмеження апетитів розжирілої зеленої братії, то що робити Марченку? Ви правильно зрозуміли, посполиті. Стригтимуть саме вас.

З подачі уряду Шмигаля (читай – за пропозицією Марченка) і за мовчазної згоди міністерки соціальної політики Лазебної, вже скорочено фінансування програм соціального захисту населення на 32 млрд грн. Бо війна. Порівняйте це з цифрою 36 млрд грн, від якої гордо відмовився міністр фінансів, і зробіть висновки самі.

Але це був лише початок. Щоб заощадити кошти, уряд урізав програму допомоги внутрішньо переміщеним особам. З 1 травня 2022 року мешканцям Киівської, Чернігівської і Сумської області таку допомогу будуть платити лише у випадку, якщо іх будинки зруйновано.

Шмигалеві, Марченку, Лазебній байдуже, що у цих містах зруйновано цивільну інфраструктуру, люди не отримують житлово-комунальних, транспортних послуг, не працюють об’єкти освіти, культури, охорони здоров’я без яких нормальне життя людей ускладнено або просто неможливе.

Що робити цим людям, коли навіть керівники місцевих громад просять їх не поспішати повертатися до своїх міст і сіл, бо потрібно провести розмінування територій, які перебували в окупації?

За які кошти жити? Але схоже на те, що Шмигаля, Марченка і Лазебну це мало обходить. Адже у них особисто проблем немає. Як немає проблем у Марченка з обслуговуванням державного боргу. Але й це ще не кінець нашої історії.

Бо в уряду Шмигаля виникла нова ідея: провести тотальну повторну верифікацію отримувачів державної соціальної допомоги та пенсій. І це в умовах війни, коли 10 млн українців змушені залишити свої оселі. Масштаб свинства – левел найвищого рівня. За таке українці цілком можуть послати владу в напрямку ракетного крейсера «Москва», -вважає Рева.

У той же час запускається інформаційна компанія, де населенню кажуть «вибір стоїть між тим, щоб «почистити» списки або урізати розмір пенсій».

«Насправді, як інформують нас позитивні блогери Банкової, «вибір стоїть між тим, щоб «почистити» списки або урізати розміри пенсій». Не вмер Данило, так болячка задавила.

Як вам така перспектива, дорогі українці? Як би ви назвали тих, хто готує вам таку «очистку» і тих, хто готовий служити в такій «очистці»? Мій варіант назви – в заголовку: ШАРІКОВИ. А ви як думаєте?, - пише Рева, додаючи, що не треба шукати «в електронних деклараціях українських можновладців інформацію про володіння довоєнними ОВДП», адже «після скандалу з електронними деклараціями зелених, ця інформація надійно схована за назвами юридичних осіб, через які здійснювалися такі придбання у 2020-2021 роках».

Олег Верлан

20 травня, 2022