Міряння флагштоками: у Вінниці споруда обійдеться у помірну ціну, в інших містах не економлять або не витрачають бюджетних коштів

Новини Вінниці / Міряння флагштоками: у Вінниці споруда обійдеться у помірну ціну, в інших містах не економлять або не витрачають бюджетних коштів

В Україні триває «челендж», який фактично запустило керівництво держави. У більшості міст рапортують про встановлення гігантських флагштоків. Пересічним громадянам навіть здається, що «на місцях» міряються «щоглами» – в кого найдовша.

В Україні триває «челендж», який фактично запустило керівництво держави. У більшості міст рапортують про встановлення гігантських флагштоків. Пересічним громадянам навіть здається, що «на місцях» міряються «щоглами» – в кого найдовша. 

Спробу проаналізувати «міряння флагштоками» розпочали в експертній організації StateWatch. Там зазначили, що мінімум 17 областей України планують встановити найвищі прапори до 30-річчя Незалежності України, що обійдеться у 170,7 мільйонів гривень з державного та місцевих бюджетів. 

Організація посилається на систему Prozorro, повідомлення в місцевих ЗМІ та відповіді обласних державних адміністрацій.

Нагадаємо, ідея встановити такі прапори була озвучена на нараді в Офісі президента під головуванням Кирила Тимошенка. Тоді кожній ОДА доручили встановити найбільший державний прапор до річниці незалежності. 

Дані організації трохи застарілі, адже результати тендерів, там де їх проводили засвідчили дещо інші витрати. Але про все згодом…

Зазначимо, що минулого року у Києві завершено спорудження флагштоку висотою майже 90 метрів для найбільшого прапору України. Споруду звели на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України в другій світовій війні». Важить вона 32 тонни. Розмір полотнища прапору – 16 на 24 метри.

Столичний флагшток

Найдорожчим у 2021 році стане встановлення стели з державною символікою у Харкові. Там на будівництво флагштоку та відновлення елементів благоустрою території зеленої зони вздовж Сергіївського майдану - від Соборного узвозу до вул. Полтавський Шлях - планують витратити 24,5 млн грн. Зокрема, у цьому році на проєкт хочуть витратити 10,4 млн грн з обласного бюджету. Решту коштів планують сплатити у наступному році. 

Після Харкова слід згадати вартість встановлення прапора у Броварах Київської області. Місту та області це обійдеться у 20,7 млн грн. Флагшток буде заввишки у 72 метра. За вказану суму до 20 серпня у парку «Перемога» збудують флагшток, влаштують майданчики, доріжки, лавки, урни, освітлення та озеленення.

Окрім того, у рідному місті президента, Кривому Розі, в міському парку Героїв встановили 72-метровий флагшток, який входить до трійки найбільших в країні, вартістю у 8,1 млн грн. Там піднімуть синьо-жовтий стяг – 12 на 18 метрів. 

У 2018 році у Дніпрі вже встановили 72 метровий флагшток за 7,4 мільйони гривен. Криворізький флагшток – точна копія дніпровського. Разом з благоустроєм території криворізька «щогла» обійдеться у 33,7 млн грн. Це загальний кошторис проєкту.

У Краматорську Донецької області, на місці занедбаного фонтану у парку «Ювілейний», до 23 серпня мають спорудити 80-метриовий флагшток. Місцеві видання зазначають, що з обласного бюджету на ці цілі виділено 12 млн грн. Благоустрій навколишніх територій та алей фінансуватиметься з місцевого бюджету. 

Місце у Краматорську 

Передбачалося, що у Вінницькій області мають встановити флагшток під прапор за 15 млн, у Житомирській – за 13,8 млн. Але щодо коштів інформація була попередня. Так, у Вінниці зазначають, що флагшток обійшовся у 1,8 млн грн. Разом з влаштуванням та благоустроєм навколишньої території за роботи ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз» отримає майже 7 млн грн.

А у Житомирі кажуть, що разом з благоустроєм майбутнього скверу на майдані Соборному вартість робіт орієнтовно становить 16,5 млн грн. На черговій сесії Житомирської облради заплановано виділити як співфінансування для мерії 8 млн грн.

У Полтаві, у сквері пам’яті Героїв України, встановили 50-метровий флагшток. Його привезли з Туреччини на вантажному кораблі.

Комплект флагштоку і прапора, відповідно до кошторису, коштує 1,8 млн грн. Загалом, флагштоки аналогічного виробництва встановлять в 11-ти містах України. Флагшток має технічний люк, а внизу - лебідку, щоб підіймати прапор 12 м х 8 м. На відмітці +50,03 метра будуть розміщені світлосигнальні прилади, які працюватимуть на сонячній батареї. Комплект з прапором і супутнім обладнанням оцінили у 2,2 млн грн.

У Тернополі флагшток для найбільшого в області прапора встановлять у парку «Топільче» поруч з фонтаном. Висота його буде близько 50-и метрів. Бюджетні кошти не витрачаються. Витрати покриває місцевий БФ «Розвиток Тернопілля», але ціни не вказують. Запевняють, що буде найдешевшим, адже матеріал замовляють Україні.

У Сумах, Одесі та Херсоні планують встановити флагштоки з прапорами теж не за бюджетні кошти. 

Джидда

Для довідки. Найвищими флагштоками у світі називають споруду у Джидді (на площі Хранителі двох святинь) у Саудівській Аравії, яка сягає 170 метрів. Прапор важить 570 кг. На другому місці флагшток у столиці Таджикистану Душамбе (пл. Держпрапору) – 165 м. прапор важить 420 кг. Третім є флагшток у Баку, столиці Азербайджану, висота якого 162 метри. Четвертий встановлено у демілітаризованій зоні у селі Кіджондон, КНДР. Його висота – 160 м.

Інші трохи нижчі. В Ашгабаті (Туркменістан) – 133 м, в Акабі (Йорданія) – 130, в Аммані (Йорданія) – 126,8, а в Абу-Дабі (ОАЕ) – 122, в Нур-Султані (Казахстан) – 111, а в Авазі (Туркменістан) - 100.  

На головному фото - Замкова гора у Вінниці