Місячні виторги за один день: у вінницьких аптеках розповіли про наслідки «передквітневого ажіотажу» на рецептурні ліки

Новини Вінниці / Місячні виторги за один день: у вінницьких аптеках розповіли про наслідки «передквітневого ажіотажу» на рецептурні ліки

Влада постійно наголошує на «інформаційній гігієні», на тому, що варто довіряти лише офіційним джерелам і навіть утворила так званий пул «Єдині новини», який за задумом мав би транслювати перевірену інформацію, аби людей не вводили в оману. Натомість інколи все стається навпаки. Приклад – 31 березня.

Якщо у більшості ЗМІ за тиждень-два нагадали про те, що за наказом МОЗ до 1 квітня деякі медичні препарати відпускатимуться без рецепта, а потім – лише з ним, то телебачення згадало про це в останній день. Дивним чином, на що звертає увагу ексміністр соцполітики Андрій Рева, забули додати, що ще 7 травня 2022 року уряд постановою N 542 «Деякі питання провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) у період дії воєнного стану» відтермінував дію наказу міністерства до закінчення воєнного стану.

Колишній посадовець вчорашній ажіотаж з ліками та чергами в аптеках назвав «Днем дурня», який відбувся напередодні 1 квітня. Заздалегідь.

«Як продавали вам медичні препарати без паперового рецепта лікаря так і будуть продавати. Тепер ще й без електронного рецепта», - додав А.Рева.

Отже, що відбулось? Влада промовчала про те, що нічого в апетках не зміниться з 1 квітня, тому міністерський наказ, про який згадали прозвів до «передквітневого ажіотажу» на рецептурні ліки.

NaПарижі поспілкувався з фармацевтами деяких вінницьких аптек. На умовах анонімності працівниця однієї з національних мереж пояснила, що відверто казала вчора покупцям, що не знає деталей щодо обмежень з 1 квітня, але люди купували у великій кількості навіть ті ліки, які не підпадають під дію наказу МОЗ.

«Виторг вчора був більший, ніж за попередні три тижні. Таке було хіба що на початку війни», - пояснила вінничапнка.

Її колега з аптеки місцевої мережі каже, що в неї навіть ніхто не запитував про майбутні обмеження, містяни запасалися «на рік вперед».

«Той же «Постінор» (засіб проти вагітності) розкупили весь. Раніше за квартал стільки не купували», - зазначає провізорка.

Отже, фармкомпанії чудово заробили на, як каже Андрій Рева, «дні дурня».

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. Про це сьогодні проінформувала Вінницька обласна державна адміністрація.

«Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, ви зможете, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта. МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом», - додають у повідомленні.

Ігор Заіковатий

1 квітня, 2023