МОЗ має намір ввести «ковідну амністію» для тих, хто купив COVID-сертифікати

Новини Вінниці / МОЗ має намір ввести «ковідну амністію» для тих, хто купив COVID-сертифікати

Зростання лише виявлених фактів купівлі COVID-сертифікатів невакцинованими вбиває саму ідею вакцинації та дискредитує Україну за кордоном. Тому у Міністерстві охорони здоров’я почали казати про потребу введення «ковідної амністії». Вона стосуватиметься тих, хто купив документи про вакцинацію проти коронавірусу.

«Ми відпрацьовуємо зараз можливість так званої ковідної амністії. Якщо людина купила сертифікат, приходить до лікаря, той дивиться в ЕСОЗ і бачить, що не може зробити щеплення (оскільки дані про вакцинацію вже внесені в систему — ред.). Нам треба це прибрати, ми працюємо над цією моделлю, як це зробити», — сказав журналістам глава МОЗ Віктор Ляшко.

Також, за словами міністра, перевірятимуть випадки, коли до лікарень потрапляють вакциновані проти COVID-19. Він розповів, що зараз створюють комісію, яка розглядатиме фактори, що могли вплинути на смерть вакцинованого пацієнта.

Глава МОЗ додав, що під час таких перевірок виявлятимуть випадки купівлі підроблених сертифікатів вакцинації. Якщо людина важко переносить хворобу, то, за словами Ляшка, вона часто зізнається, що має фальшивий документ про щеплення.

Нагадаємо, нещодавно у Вінниці затримали підприємця, який організував бізнес по продажу фальшивих сертифікатів, залучивши лікарів. І це не єдиний випадок. Принаймні дотичні до вакцинації медики можуть зловживати – вносити недостовірні дані, особливо враховуючи попит, адже педпрацівників «змушували» вакцинуватись, щоб залишитись «на роботі», і вони масово звертались до знайомих лікарів. Також до медиків звертались бажаючі подорожувати. Тож реальної картини зі справжнім щепленням і фальсифікатами у МОЗ немає. За приблизними підрахунками, до 10% тих, хто має сертифікат, не щеплювались.

Додамо, Верховна Рада 2 листопада у першому читанні підтримала кримінальну відповідальність за фейкові COVID-сертифікати. Документ передбачає такі покарання:

  • для людей, які свідомо використали фейкові документи про вакцинацію, — штраф від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі на строк до двох років;
  • для медпрацівників, які вносять неправдиві відомості до медичної документації, — штраф від 34 тис. до 68 тис. грн або обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади;
  • за виробництво фальшивих документів про вакцинацію — штраф від 85 тис. грн до 170 тис. грн або позбавлення волі на строк до трьох років.