Муніципальні доплати малозабезпеченим та пільги для бізнесу: у Вінниці розробили «антикризову програму»

Новини Вінниці / Муніципальні доплати малозабезпеченим та пільги для бізнесу: у Вінниці розробили «антикризову програму»

Вінницький міськвиконком сьогодні, 19 травня, затвердив проект рішення міської ради про Програму антикризової підтримки Вінницької міської ОТГ. Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Вінницький міськвиконком сьогодні, 19 травня, затвердив проект рішення міської ради про Програму антикризової підтримки Вінницької міської ОТГ. Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Презентуючи основні кроки програми, міський голова Серргій Моргунов зазначив, що розроблена вона після ретельних консультацій з бізнесом та експертами. Крім того, велику підтримку у формуванні програми надав Володимир Гройсман, який теж фахово долучився до цієї роботи.

Документом визначено три напрямки, на яких необхідно зосередити підтримку громади: охорона здоров’я, соціальний захист та економіка.

Насамперед місто має підготуватись до другої хвилі пандемії, яку очікують восени-взимку. Зокрема, передбачено створити тримісячний запас засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів, медикаментів і виробів медичного призначення. Також планується створення міської ПЛР-лабораторії на базі лікувально-діагностичного центру, аби на ранніх етапах виявляти хворих на коронавірус.

Серед іншого, планується продовжити придбання необхідного медичного та діагностичного обладнання, у тому числі апаратів штучної вентиляції легень. Ресурми міської програми «СтопГрип» буде розширено на 40%, щоб якомога більше вінничан змогли вакцинуватися.  

У сфері соціального захисту із 1 липня планується запровадити муніципальні допалти тим, хто найбільше потребуватиме підтримки. Нині говорять про понад 14 тисяч вінничан, які мають отримувати ці кошти.  

Зокрема, муніципальну допомогу отримають малозабезпечені, які мають мінімальну пенсію або державну допомогу у розмірі менше 2000 грн. У середньому розмір такої доплати становитиме 300 грн. Також муніципальну підтримку з бюджету передбачено для вінничан, які виховують дітей з інвалідністю до 18 років (підгрупи «А»). Доплата складатиме 500 грн.

Пакет  заходів для підтримки економіки передбачає низку пільг для малого і середнього бізнесу. Так, 10 тисяч підприємців – працівників сфери побутових послуг, ресторанного господарства, торгівлі на квітень та травень будуть звільнені від сплати єдиного податку. Це стосується підприємців платників податку І-ої та ІІ-ої групи.

На місяць більше 3 тисяч підприємців буде звільнено від сплати земельного податку та податку на нерухомість. Також отримають пільги представники малого та середнього бізнесу, які у зв’язку з карантином зупинили свою роботу. Вони на два місяці звільняться від орендної плати за комунальне майно.

  

«Ми пропонуємо компенсувати роботодавцям ЄСВ за створені нові робочі місця. Підприємець зможе отримати відшкодування з міського бюджету у розмірі 1039 грн за кожного нового працівника, прийнятого з 1 квітня до кінця 2020 року. За умови збереження кількості робочих місць, станом на 31 березня, та відсутності скорочень працівників до кінця 2020 року.  Обов’язкова умова надання такої пільги – офіційна зарплата не нижче мінімальної», - зазначив мер С.Моргунов.

Програму антикризової підтримки ще мають затвердити депутати на сесії міської ради.