Митрополит Тульчинський Іонафан поскаржився міністру культури Ткаченку на перешкоди через відсутність українського громадянства

Новини Вінниці / Митрополит Тульчинський Іонафан поскаржився міністру культури Ткаченку на перешкоди через відсутність українського громадянства

Керівник Тульчинської і Брацлавської єпархії УПЦ МП митрополит Іонафан опублікував скаргу на ім’я міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, в якій попросив захистити його «конституційне та міжнародне право вільно молитися з вірними УПЦ у храмі».

Скарга опублікувала Тульчинська єпархія 25 квітня. Наразі відповіді очільника Мінкульту не оприлюднено.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що у переліку єпископів РПЦ вказані чотири архієреї з Вінниччини. Зокрема й митрополит Іонафан.

Не маючи з кінця грудня 2022 року українського громадянства, митрополит Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП Іонафан (Анатолій Єлецьких) відправляє релігійні обряди без погодження з державою, що є порушенням українського законодавства. Архієрею повідомили офіційним листом про те, що він має узгодити свою діяльність в Україні з управлінням по справах релігій і національностей Вінницької ОВА, як будь-які інші іноземці.

Митрополит Іонафан вважає, що лист начальника управління І.Салецького щодо легалізації діяльності перешкоджанням «відправляти релігійні обряди» на Вінниччині «за ознаками релігійних переконань». Архієрей аргументує безпідставність вимог тим, що указ президента В.Зеленського щодо позбавлення громадянства саме його не надано.

Так, указ засекречений. Хоча його деталі оприлюднені.

«Зазначені дії І.Салецького реально породжують внутрішню напругу на релігійному ґрунті в українському суспільстві, руйнують довіру до центральної і місцевої державної влади та псують міжнародний юридичний імідж України», - вказує митрополит.

Цікава ситуація. Підтвердженням позбавлення А.Єлецьких громадянства України є відповідь СБУ на депутатський запит Я.Юрчишину. Документ є у вільному доступі.

Проте радники митрополита ігнорують очевидне, ба більше вони використовують будь-які шпаринки, щоб не визнавати вимоги законодавства. Іноземцям не забороняється проповідувати. Але у даному випадку - справа принципу. Через певні юридичні колізії ( секретність указу) в УПЦ МП демонструють, що можуть не узгоджувати свою діяльність. До того, митрополит не каже, що «веде» богослужіння. Він наголошує на тому, що лише разом з вірянами молиться.

І тут окрема «колізія». На офіційному веб-ресурсі Тульчинської єпархії не складно знайти згадку про те, що саме керівник «звершив Божественну літургію у Тульчинському соборі». А не лише «вільно молився з вірними» (як пише митрополит у скарзі). Навіть 26 квітня. І ніхто не перешкоджав...

А чи дозволено архієрею вводити в оману, обманювати?

Олег Верлан

28 квітня, 2023