Митрополит Тульчинський Іонафан проігнорував біди херсонців, яким колись служив у соборі, але розгледів «патову ситуацію» у своїй справі

Новини Вінниці / Митрополит Тульчинський Іонафан проігнорував біди херсонців, яким колись служив у соборі, але розгледів «патову ситуацію» у своїй справі

У Вінницькому міськсуді розпочались слухання по справі керівника Тульчинської та Брацлавської єпархії УПЦ МП митрополита Іонафана. Сам владика вбачає «патову ситуацію» у процесі. Ба більш, у той час як майже всі єпархії збирають допомогу постраждалим від підриву росіянами Каховської ГЕС, в його «царині» - на єпархіальному сайті - всі публікації присвячені лише суду та митрополиту.

Нагадаємо, митрополит Іонафан (А.Єлецьких) є обвинуваченим за 4 статтями Кримінального кодексу, зокрема за розпалювання міжконфесійної ворожнечі, виправдовування російської агресії та прославляння РПЦ, ієрархом якої він себе називав. Нині у суді його захищають одразу три адвокати. Митрополит своєї провини у діях не вбачає, заявляє про «судову патову колізію», а обшуки у себе називає незаконними, хоча вони і були санкціоновані судом.

«Неопровержим тот факт, что «вещдоки» моих мнимых преступлений» против украинского народа, были кем-то вброшены при производстве обысков группой сотрудников Винницкого СБУ в Бершади и в Тульчине. Надеюсь и верю, что Винницкий городской суд не убоится признать факт их сомнительного происхождения и  обнаружения, и вынесет по моему делу оправдательный приговор именем Украины» перед Лицом Всевидящего Бога», - цитує слова митрополита інформаційна служба єпархії.

Висловлювання надані російською мовою, редакція зберегла мову оригіналу, аби уникнути критики у «невірному перекладі». Хоча публікації підписані «інформаційною службою», проте можна припустити, що їх автором є саме керівник єпархії.

Між іншим, з початку місяця на єпархіальному сайті п’ять з шести статей присвячені справі митрополита.

Втім, відсутня навіть згадка про Херсонщину та трагедію, хоча до переводу у Тульчин митрополит Іонафан у 1999-2006 роках був архієпископом Херсонським і Таврійським. А тепер жодного співчуття, згадки? Ймовірно, на Херсонщині залишилось чимало вірян, які пам’ятають служби Іонафана у соборі. А він, вірогідно, забув.

До речі, у цей же час у Вінницькій єпархії УПЦ МП не згадують про суд по справі «сусіднього» митрополита, але оголосили збір пожертв на допомогу постраждалим від підриву дамби на Каховській ГЕС.

Редакція утримається від висновків та цитування Біблії, а саме частини, де згадується про пиху як гріх.

Олег Верлан

10 червня, 2023